Nu mai puțin de trei documente de control emise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au scos la lumină faptul că firma Rom-Confort, lider în domeniul mobilierului de lux, a înregistrat în contabilitate tranzacții fictive cu firmele evazioniste de la Grajduri @ În acest fel, compania care deține brandul Rom-Confort, respectiv SC Stefarom SRL, a vrut să se sustragă de la plata unor taxe și impozite către bugetul de stat @ Compania este deținută de omul de afaceri Vasile Romeo Grigoriu, cel care în anii anteriori a fost pus de procurorii DIICOT în fața unor acuzații penale de evaziune fiscală
Brandul de mobilă de lux Rom-Confort are probleme mari cu ANAF după ce s-a descoperit că societatea care-l deține SC Stefarom SRL a făcut greșeala să se bage în combinații cu țiganii evazionișți de la Grajduri.
De vreo doi ani, compania Ștefarom, deținută de omul de afaceri Vasile Romeo Grigoriu, se luptă în justiție să anuleze trei acte de control întocmite de Direcția Regională de Finanțe Iași și de Direcția Regională de Antifraudă Suceava, care au constatat că această firmă a vrut să se sustragă de la plata unor impozite către bugetul statului (TVA și impozit pe profit), înregistrând în contabilitate achiziții fictive de la firmele evazioniste ale țiganilor de la Grajduri. Astfel, cele mai recente acte de control sunt cele întocmite de inspectorii Fiscului ieșean, două documente, unul prin care s-a verificat dacă Ștefarom a plătit corect TVA, iar celălalt se referă la plata impozitului pe profit.
Partener pentru a fenta și TVA și impozitul
Cele două documente emise de Direcția Regională de Finanțe Iași arată că prin înregistrarea unor operațiuni financiare fictive în relația cu o firmă evazionistă din Grajduri a încercat să se sustragă de la plata TVA în sumă de 216.724 lei și impozit pe profit în sumă de 15.185 lei.
‘’Organele de inspecție fiscală au constatat ca această entitate prin reprezentanții săi legali a declarat achiziții de la Seregemet SRL, societate de tip fantomă. S-a constatat că respectivul furnizor de bunuri al Stefarom reprezintă firmă fantomă, nu a declarat livrările, fiind implicată în mai multe circuite evazioniste, nu depune declarații fiscal, în consecință fiind declarat contribuabil inactiv, a fost întocmit raport de inspecție fiscală și formulată sesizare penală pentru un prejudiciu de 1.755.587 lei”, au arătat inspectorii ANAF.
Probele obținute de inspectorii ANAF
Chiar dacă reprezentanții celor două societăți implicate au încercat să arate că operațiunile financiare au fost reale, inspectorii ANAF au efectuat o investigație și au putut dovedi că Seregemet nu a putut furniza niciodată bunurile către Ștefarom deoarece nu le-a deținut, deci la rândul său nu le poate procura de nicăieri.
„SC Seregement SRL, care datorită comportamentului fiscal neadecvat a fost declarat inactiv de către inspecția fiscală deoarece nu funcționa la sediul social. De asemenea, s-a constatat faptul că și societățile furnizoare, SC Apromed SRL, Tainur Recicling SRL, SC Iure Consulting SRL de la care Seregement SRL declara că a efectuat achizițiile sunt societăți cu un comportament fiscal inadecvat, aspect evidențiat și de verificările efectuate de organele de control din cadrul inspecției fiscale la aceste societăți și care nu au confirmat achizițile declarate de acestea ca și operațiuni economice reale care să aibă la baza documente justificative, conform prevederilor legale’’, au mai arătat inspectorii ANAF în rapoartele de control.
Procesele prin care Ștefarom încearcă sa scape de rapoartele emise de ANAF se află în derulare. Deocamdată, ambele tabere, Ștefarom și ANAF au înregistrat victorii parțiale.
Acuzațiile penale și controlul Antifraudă
În trecut Vasile Romeo Grigoriu a fost pus de procurorii DIICOT în fața unor acuzații penale de evaziune fiscală. Asta se întâmpla în anul 2017. A urmat un control al Direcției de Luptă Antifraudă fiscală care a scos de asemenea la lumină alte nereguli la Ștefarom.
Direcția de Lupta Antifrauda a constatat ca Stefarom a apelat la documente false, în special facturi pentru a se sustrage de la plata sumei de 1.130.085 lei către bugetul statului, din care 671.285 lei reprezintă TVA și 458.800 lei impozit pe profit. Direcția Antifraudă a constatat că Ștefarom a înregistrat ”achiziții” de la ”persoane juridice care nu au o activitate reală, având un comportament fiscal neadecvat.
„În timpul controlului s-a conturat suspiciunea rezonabilă că societatea, în vederea eludării taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, a apelat la metode și tehnici elaborate de evaziune fiscală”, au aratat reprezentanții Direcției de Luptă Antifraudă din cadrul ANAF.
Printre firmele inactive, cele cu care Ștefarom a făcut afacerile frauduloase se numără SC Fero Metal SRL, Traian Multiprest SRL și Giromet Grup SRL, acestea fiind înregistrate ca „principali furnizori consemnați în evidențele financiar-contabile în condițiile în care s-a constatat că persoanele juridice menționate nu au o activitate economică reală”