Rectorul care a finanțat șmecherii din PNL cu 2,5 milioane de euro vrea în Parlament sub protecția PSD.

PSD a anunțat cu surle și trâmbițe înregimentarea politică a rectorului Universității Tehnice Gheorghe Asachi, vehiculând ideea candidaturii acestuia la alegerile parlamentare din luna decembrie. Primit cu lauri și prezentat ca o vedetă care ar trebui să bage voturile intelectualilor în sacul PSD Iași, rectorul Dan Cașcaval este mai degrabă un personaj apropiat de președintele Klaus Iohanis și PNL. În cei 8 ani de rector al UTI, Cașcaval a fost un colaborator apropiat și finanțator al PNL. Cașcaval a fost unul dintre cei care au lucrat la proiectul Iohanis, ”România Educată”, o gogoașă electorală pentru care președintele României și PNL încă decontează puncte electorale importante. În același timp, Cașcaval a finanțat, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 2,5 milioane euro, toată gașca liberală din jurul președintelui CJ, Costel Alexe, și a deputatului PNL, Mugur Cozmanciuc. Banii trebuiau să asigure înființarea a peste 40 de companii noi ale unor tineri antreprenori, însă a fost spoliat cu talent de către liberali.

Dan Cașcaval a fost, deopotrivă, unul dintre personajele care l-au susținut pe primarul Mihai Chirica în încercarea eșuată a acestuia de a obține titlul de doctor. Universitatea Tehnică a încălcat în repetate rânduri legislația privind dessfășurarea doctoratelor întrucât Mihai Chirica nu era în stare să termine studiile și să susțină teza de doctorat.

Dan Cașcaval este unul dintre colaboratorii apropriați ai senatorului PNL, Sorin Câmpeanu, fost ministru al educației și președinte al Consiliului Rectorilor. Cașcaval a fost susținut și promovat de către Câmpeanu în diverse funcții precum Consiliul Rectorilor sau Agenția Universitară a Francofoniei. Cașcaval și Câmpeanu sunt artizanii modificării legii educației care a permis rectorilor cu două mandate să candideze din nou pentru funcții. Asemenea lui Dragnea și Iohanis, Cașcaval își folosește funcția pentru obținerea de privilegii.

Milioane de euro pentru lupii tineri din PNL

Dan Cașcaval a finanțat cu 2,5 milioane de euro, în urmă cu câțiva ani, noua nomenclatură liberală din filialele Iași și Neamț ale PNL, în cadrul uni proiect cu bani europeni derulat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi. În timp ce făceau opoziție la corupția PSD – Dragnea, PNL spolia Universitatea Tehnică cu acordul rectorului Dan Cașcaval. Proiectul presupunea finanțarea prin metoda start-up a unor idei de afaceri, dar lista proiectelor câștigătoare este plină de pile și neamuri ale deputaților PNL Costel Alexe și Mugur Cozmanciuc. Mai mult, în cadrul proiectului au fost angajați și plătiți cu sume exorbitante soții, frați și cunoștințe ale politicienilor. Au fost salarizații cu 1.500 de euro lunar, pontând doar 4 ore pe zi, Mădălina Ștefania Harabagiu, soția fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, Ciprian Cozmanciuc, fratele fostului președinte al PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc, și Cristian Nistor, membru PNL și consilier personal al primarului Mihai Chirica. Marius Dangă, președintele organizației municipale a PNL și actual vicepreședinte al CJ Iași, a fost angajat „mentor” în cadrul proiectului derulat de UTI, iar soția acestuia, Cătălina Dangă, a primit o finanțare de peste 30.000 de euro în cadrul aceluiași proiect. Daniel Juravle, secretarul organizației municipale a PNL Iași și viceprimar al municipiului Iași, a fost plătit din bugetul proiectului cu peste 10.000 euro, fiind „responsabil organizare”. În lista proiectelor desemnate câștigătoare și finanțate cu peste 30.000 de euro fiecare regăsim numele nomenclaturiștilor PNL de viță nouă:

  • Grigore Nepotu fost prim vicepreședinte la TNL Iași și actual director al Zonei Metropolitane Iași, apropiat al președintelui CJ, Costel Alexe.
  • George Lazăr – președinte PNL Neamț, fost prefect de Neamț, „mâna dreaptă” a deputatului Mugur Cozmanciuc
  • Florin Adrian Hopșa – consilier județean din partea PNL în județul Neamț, considerat unul dintre oamenii de încredere ai deputatului Mugur Cozmanciuc
  • Victor Caia – membru PNL Neamț, apropiat al lui Mugur Cozmanciuc și Costel Alexe
  • Dragoș Dimitriu – membru PNL Iași, președintele organizației elevilor liberali, instalat în funcție de deputatul Costel Alexe
  • Mircea Bogdan Agache – PNL Iași, persoana pusă de Costel Alexe, responsabilă pe call-center
  • Andreea Țifui – membru PNL Iași

Proiectele membrilor PNL au fost finanțate, banii s-au cheltuit, însă Universitatea Tehnică nu a mai verificat sustenabilitatea și menținerea acestora. Majoritatea afacerilor finanțate nu mai există astăzi. Proiectul nu a fost decât o modalitate de sifonare a banilor europeni pe filieră PNL.

Dan Cașcaval, protectorul lui Chirica

Rectorul Universității Tehnice s-a făcut remarcat prin ardoarea cu care a încercat să-l facă ”doctor” pe primarul Mihai Chirica deși acesta era paralel cu școala doctorală. La solicitarea lui Cașcaval, legea a fost terfelită doar pentru ca Mihai Chirica să obțină titlul de „doctor”! La propunerea rectorului, Senatul Universității Tehnice a aprobat în anul 2019 cererea lui Mihai Chirica prin care acesta a solicitat o „perioadă de grație de 3 ani” pentru susținerea tezei de doctorat, deși în lege scrie negru pe alb că această perioadă nu trebuie să depășească 2 ani. Documentele care au stat la baza hotărârii sunt pline de neconcordanțe. Contractul de studii semnat de Mihai Chirica cu Universitatea a expirat pe 30 septembrie 2017, fără ca primarul să își susțină teza. Legal, Chirica trebuia exmatriculat. Însă UTI nu a făcut acest lucru, iar în 2019 i-a acordat un termen de grație cu încălcarea legii. Nimeni din cadrul Universității nu a explicat de ce s-a încălcat legea pentru Chirica. Cazul Chirica arată imoralitatea în care se scaldă învățământul superior, care se autoconsideră o elită a societății românești. Cererea depusă de Chirica avea două numere de înregistrare, dintre care unul scris cu pixul fără nici o ștampilă oficială. Pentru a crea impresia de legalitate, Mihai Chirica a scris de mână o notă lipsită de logică, prin care încearcă să explice de ce cererea sa s-a evaporat și a reapărut după o săptămână. În loc să clarifice problema, cu o exprimare de elev repetent, Chirica se îngroapă singur: „Motivat de faptul că în această perioadă am fost prins în diverse proiecte ce au presupus plecarea temporară din localitate, în toată această perioadă cererea a fost la mine personal pentru a fi depusă”, scrie Chirica. Primarul minte: în acea perioadă s-a aflat în Iași și chiar a participat la evenimente publice, conferințe, emisiuni TV etc. Acesta mai susține că a înregistrat cererea la școala doctorală pe 31 ianuarie și abia după o săptămână, pe 8 februarie, la registratura Universității. Explicația nu stă în picioare deoarece școala doctorală și registratura Universității funcționează în aceeași clădire, una la etaj, alta la parter. Probabil că primarul nici nu a dat pe la școală din moment ce nu cunoaște birourile.

Filiera Cașcaval – Sorin Câmpeanu – PNL

Rectorul Dan Cașcaval s-a comportat în timpul funcției de rector al UTI ca un adevărat susținător al PNL. Rectorul este unul dintre colaboratorii apropiați al senatorului PNL Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației în Guvernele Cîțu și Ciucă. Câmpeanu este cel care în iulie 2023 l-a recompensat pe Cașcaval cu o funcție în cadrul Agenției Universitare a Francofoniei, organizație pe care senatorul liberal o conduce. Cașcaval este unul dintre promotorii și susținătorii modificării legii educației care le-a permis să obțină mai mult de două mandate de rector. Deși vechea legislație limita numărul de mandate de rector la maxim două, Dan Cașcaval, în calitate de vicepreședinte și ulterior președinte interimar al Consiliului Rectorilor, și Sorin Câmpeanu, în calitate de ministru al Educației, au inițiat modificarea legii educației așa încât să li se permită unui număr restrâns de rectori aflați în funcție să candideze și să obțină mai mult de două mandate. După modelul Dragnea, care promova legi în interseul propriu, Cașcaval a beneficiat de poziția sa în Consiliul Rectorilor și a făcut demersuri care să-i permită să candideze din nou, deși se afla la al doilea mandat de rector. Legea a fost modificată în mandatul Ligiei Deca cu includerea privilegiilor de a candida din nou pentru rectorii care aveau deja două mandate.”Am fost onorat să particip în mod nemijlocit la semnarea decretelor asociate legilor educației de către Președintele României. Am fost totodată, în aceeași măsură, onorat să contribui, modest, la conceperea acestora” declara pe 4 iulie 2023 rectorul Dan Cașcaval într-o știre publicată pe site-ul Universității Tehnice din  Iași.

Rareș Neamțu

Chirica intră în PNL pe ritmuri de cătușe. Alexe, Cozmanciuc și Cașcaval, nașii unui tun cu fonduri UE fără precedent

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here