Programul de Guvernare lansat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) prevede un proiect de 15 puncte cheie prin care partidul condus de George Simion vrea să reconstruiască țara, să aducă o dezvoltare concretă în domeniile esențiale pentru economia statului.
Una din prioritățile strategice, cuprinse în programul AUR, este legată de folosirea rezervelor naționale de gaze naturale și țiței.
Silviu Gurlui, candidat din partea AUR la Camera Deputaților, arată că pentru România este esențial să se ajungă la o retehnologizare a industriei energetice, un proiect cheie pentru întreaga țară.
„România a fost, în ultimii ani, o miză pentru companiile străine, care au acționat pentru propriul interes pe teritoriul statului. Nici la această oră nu știm cum lucrează companiile străine în țară în ceea ce privește extragerea și utilizarea combustibililor, nu s-a făcut un control, un audit, s-a dorit doar să se ofere pe tavă ce avea România mai bun. România trebuie să treacă printr-un proces privind retehnologizarea industriei energetice și înaintarea lor instituțiilor europene, ca alternativă la distrugerea acestei industrii de companii lăsate să-și facă de cap”, a spus Silviu Gurlui, candidat AUR la Camera Deputaților.
AUR propune și eliminarea monopolului furnizării de utilități și implicarea statului ca jucător pe această piață.
” Programul de guvernare AUR este unul cât se poate de clar în această privință. Prin acest program se va dispune separarea în domeniul distribuției de utilități și eliminarea monopolului de furnizare, inclusiv prin interzicerea deținerii acestui serviciu de către același acționar majoritar, dacă nu este statul. În ultimii ani s-au întâmplat mult prea multe abuzuri din partea acestor privați, iar populația a avut de suferit. De exemplu, în ceea ce privește energia electrică, în prezent sunt operatori privați de distribuție care activează și în sectorul de furnizare, fapt care conduce la crearea unui monopol pe energia livrată. Pentru eliminarea acestui monopol, legislația din România va trebui modificată, astfel încât să interzică unui distribuitor de energie să mai activeze în zona de furnizare, cu excepția societăților deținute de stat”, a mai spus Silviu Gurlui, candidat AUR la Camera Deputaților.
În proiectul AUR se arată că au fost identificați furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creștere artificială a prețului mediu ponderat de achiziție, mijloacele utilizate fiind acelea de încheiere de contracte de achiziție intra-grup la prețuri excesive, pe piețe centralizate, ca apoi să beneficieze de sume nejustificat de mari de la bugetul statului.
„Românii trebuie să fie protejați de aceste practici. Furnizorii de energie electrică își urmăresc propriile interese, fără a ține cont de situatia politico-economică actuală. Este necesar ca statul să intervină pentru a limita puterea acestor firme”, a mai spus Silviu Gurlui, candidat AUR la Camera Deputaților.
Publicat la comanda Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, cod mandatar financiar CMF 11240014