Recomandări bahice de Crăciun by Vrăjescu

Acum, în aproprierea sărbătorilor, majoritatea oamenilor au preocupări diverse de restul anului: unii  caută liniștea în sânul familiei, unii caută excursia perfectă, alții vânează revelionul, alții taie porcul, unii caută Crăciunul la căldură, alții în Bucovina, unii țin post etc., dar majoritatea sunt preocupați de coșul de Crăciun, care aduce pe mesele românilor cadouri și diverse preparate – de la clasicul românesc- salată boeuf, ouă umplute, friptură de porc, cozonac, cârnați, caltaboși, răcitura la mai modernul – pește oceanic, salată de ton, somon fume, fructe de mare etc.

Iarăși o preocupare a românilor este băutură – “Bat-o Vina!”, astăzi despre vin!!!!! Bulversați, cu biletul de la soție pe post de GPS în Supermarket vezi în coșurile românilor diverse vinuri, unii caută mocangiala, alții ceva ce au mai băut, alții caută culori – rozeul e la modă, cu toții o “Șampanie” bună de “spart” la trecerea anilor, alții vin pentru fiert.

Recomandarea mea :

–        Magazinele specializate – majoritatea au oameni pregătiți, care va pot recomandă   vin  în funție de meniu, buget etc.

–        Supermarketuri : cu toții ați văzut invazia lui Purcari în România, sincer părerea mea este un vin onest, care merită banii, preferatul meu Chardonnay – vin alb de asociat la mesele cu peste sau pe vin roșu – Rară Neagră 1827 (băbească în traducere), fantastic cu friptură, asemănător poți găși Bacantă – fetească neagră cramă Garboiu, Merlot – cramă Rottenberg, etc

–        La unele magazine mari (Selgros) sunt raioane specializate HoReCa – cu vinuri premium (păcat că nu au consiliere)

–        Mega Image – părerea mea este cel mai frumos proiect (mai nou și Carrefour) cu magazienele specializate – Wine Gallery,  vinuri frumos așezate, la temperatura potrivită pentru păstrare, cu sommelier ca și consilier de achiziție, păcat că nu este și în Iași, proiectul este doar în 6 magazine în București.

Recomandarea mea:

–        Pentru cei ce țin post recomand vinurile Bio, sau vinuri vegane sau vinurile Kosher (vinuri evreiești), deci până la Crăciun

–        Pentru Crăciun:

  1. Vin alb – Purcari 1827 – chardonnay, Chardonnay de Purcari este un vin matur alb sec, obținut din struguri 100% Chardonnay. Acest soi va rămâne pentru totdeauna regele vinurilor albe: superb, distins și intens. Prețul mediu 35 lei, ușor de găsit
  2. Vin rose- C’est Soir, busuioaca de Bohotin, cramă Hermeziu, preț mediu 42 lei, de găsit pe net sau în magazinele specializate

Vin de culoare roz deschis, foiță de ceapă, cu arome intense, florale de petale de trandafir, puse în evidență și de conținutul de zahăr rezidual, cu gust plăcut, intens și persistența bună. Asociere culinară : se potrivește cu deserturi pe bază de ciocolată fondantă, trufe, creme de ciocolată, produse de patiserie, foie gras, brânzeturi măturate aromate

  1. Vin roșu -Drăgaica, cramă Oprișor, cupaj cabernet –sauvignon, merlot , shiraz și pinot noir, anul 2017, preț mediu 59 lei, ușor de găsit, uneori și în supermarket.

În Drăgaica Roşie se îmbină supleţea Pinot Noir-ului cu forţa Cabernet Sauvignon-ului, catifelarea Merlot-ului şi picanteria Shiraz-ului. Echilibrat, armonios, cu nuanţe intense şi plăcute ce dezvoltă arome de prune uscate, coacăze, lemn puţin ars şi ciocolată cu lapte. Este potrivit scopului pentru care a fost creat: asocierea cu preparatele gastronomice. Dar să nu-i refuzăm dreptul de a fi consumat de plăcere la o întâlnire amicală, căci supleţea şi uşoara-i moliciune îl fac mai mult decât atrăgător.

REVELION:

  1. Spumant Madame Blue, cramă Hermeziu, preț mediu 32 lei
  2. Spumant Știrbey, cramă Știrbey, metodă tradițională, 5 ani fermentare în sticlă, recolta 2013, preț mediu, 80 lei

Produs din crâmpoșie selecționată, struguri din zona Drăgășani, un oenolg de renume Oliver Bauer, vinificat conform metodei tradiționale champenoise, în sânul familei nobiliare Știrbey, famile veche de sute de ani cu reprezentanți de marca în România, în politică etc

Vinul dă satistacții extraordinare gustative, miros și gust de drojdii de grâu, îmbinate armonios cu patisserie .

Deja la începutul secolului XIX, experții din Franța și Germania au constatat că Crâmpoșia este un soi potrivit pentru a fi vinificat că spumant. Produs din struguri de Crâmpoșie, vinificat conform metodei tradiționale “champenoise”: după prima fermentare a vinului de bază, s-a făcut a două fermentare în sticle, vinul măturând doi ani de zile pe drojdie în sticle. Urma remuajul manual timp de 2 săptămâni, urmat de degorjare și dozare, dar fără adaos de zahăr, folosind pentru dozaj numai același vin spumant.
Din aciditatea lui ridicată, împreună cu mineralitatea fină și fructuozitatea proaspătă și elegantă rezultă un vin spumant care trezește toate simțurile, de o ușurință și finețe seducătoare, reflectând geniul locului unde s-a născut și al oamenilor care l-au creat.

Somelier Daniel VRĂNESCU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here