Reclamangii cresc orătănii în maghernițele din centrul orașului – Proiect de 2 milioane de euro, îngropat de birocrații din primărie

Un dezvoltator imobiliar acuză Primăria că blochează o investiție de peste 2 milioane de euro într-un imobil de locuințe din zona Palas. Daniel Niculiță a depus, în urmă cu cîteva zile, un memoriu la Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Iași prin care solicită arhitectului șef Cristian Constantin Duțu eliberarea unei autorizații de construcție pentru un imobil de pe strada Moldovei, dezvoltatorul fiind purtat pe drumuri de mai bine de nouă luni de zile de către funcționarii din cadrul Serviciului Urbanism. Niculiță susține că funcționarii din Primăria Iași blochează proiectul în mod inteționat la presiunea unor „reclamangii de profesie”, fiindu-le frică să-i elibereze documentele necesare începerii construcției desi proiectul său ar respecta toate dispozițiile legale.

 

Amendat că n-are bască

 

În 2015, Daniel Niculiță cumpără un proiect imobiliar de locuințe din zona Palas. Având autorizația de construcție deja eliberată dezvoltatorul demarează lucrările. Epopeea lui Niculiță începe o data cu noul an. După demararea lucrărilor la imobilul de pe strada Moldovei arhitecții vin cu unele propuneri de modificare a proiectului. Pe 22 ianuarie Niculiță solicită Primăriei eliberarea unei noi autorizații de construcție care să includă și noile modificări la proiect. Începe goana după avize și documente iar în aprilie se depune documentația complete pentru autorizare. În mai, în loc de autorizație, lui Niculiță îi este returnată toată documentația pe un motiv pueril: solicitarea fusese formulață în numele vechilor proprietari de la care Niculiță cumpărase proiectul. Se refac avizele și la începutul lunii iunie documentația se depune conform noilor solicitări. Numai că surpriză: la începutul lunii iulie, în loc de autorizație, Primăria Iași, prin Serviciul Control Urbanism dispune sistarea lucrărilor pentru că dezvoltatorul nu avea documentele în regulă. „ Primăria îmi ține blocată ilegal autorizația timp de 6 luni de zile și tot Primăria îmi sistează lucrările pentru că nu am autorizație. E ceva de cascadorii râsului. Ei mi-au furat basca după care vin și mă amendează că n-am bască”,  spune Daniel Niculiță.

GALERIE FOTO

De ce tace Primăria?

 

După sistarea a lucrărilor s-a dispus intrarea în legalitate, iar dezvoltatorul a fost nevoit să reia documentația de autorizare de la capăt. După încă 2 luni de demersuri, la începutul lunii septembrie, Niculiță depune pentru a treia oară documentația la Primărie. Nici de această data nu a fost cu noroc. Nici până în momentul de față nu a primit niciun răspuns, favorabil sau nu. Dezvoltatorul imobiliar acuză lipsa de responsabilitate a funcționarilor care i-au pus nenumărate bețe în roate, acest fapt provocând blocarea totală a proiectului său imobiliar în care a investit sume importante de bani.  „Sunt două luni de când fac drumuri la Primărie să văd ce se întâmplă cu documentele mele. Nu primesc niciun răspuns. Nimeni nu vrea sa-mi dea vreo explicație de ce îmi este amânată eliberarea autorizației. Pur și simplu, unii funcționari de la Serviciul de Urbanism își depășesc total atribuțiile de serviciu. Sunt blocat de un grup restrâns de locatari care locuiesc la case, și care nu doresc în nici un chip modernizarea și schimbarea la față a zonei respective. Funcționarii responsabili de eliberarea autorizației refuză să pună legea în aplicare”,  a precizat Daniel Niculiță.

 

Funcționarii să plătească

 

Dezvoltatorul imobiliar mai susține că din cauza sistării proiectului, înregistrează pierderi financiare foarte mari.

”Am obținut cu foarte mare greutate toate actele și aprobările necesare, de la autorizația de construcție și până la PUZ-ul aprobat prin Hotărîre de Consiliu Local. Terenul pe care vreau să construiesc un imobil modern este proprietatea mea. Am arătat de asemenea că nu se modifică nici un element esențial din proiectul de autorizare, fiind respectate funcțiunea, forma, cotele, toți  indicii, aliniamentele și gabaritul clădirii proiectate și autorizate. Odată cu sistarea proiectului am înregistrat pierderi financiare extreme de mari. Acestea se cuvine însă a fi suportate de către persoanele și instituțiile care se fac vinovate de nerespectarea atribuțiilor de serviciu”, s-a mai plâns Niculiță.

 

Presiunea reclamangiilor

 

Problemele dezvoltatorului imobiliar au apărut în momentul în care unii locatari de pe  strada Moldovei, în a căror vecinătate se ridică imobilul cu pricina, au reclamat pe la toate instituțiile abilitate ale statului faptul că investitorul ar construi un bloc ce contravine flagrant reglementarilor urbanistice în vigoare. Investitorul crede că funcționarii nu-și îndeplinesc atribuțiile de servici la presiunea acestor reclamangii. Pe de altă parte, conducerea Primăriei spune că va face verificările necesare. „Am primit memoriul și acum suntem în faza de verificare a celor reclamate. Nu putem da mai multe informații în această fază. Petentul va primi un răspuns documentat cu privire la cele sesizate” a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga

 

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here