Cu o autorizație anulată de instanță pentru că a construit un bloc între case și cu alte scandaluri similare „în palmares”, dezvoltatorul Radu Băcăoanu ridică încă un bloc în Copou după aceeași rețetă: apartamente cu autorizație de locuință unifamilială @ Omul de afaceri a cumpărat terenul cu tot cu autorizație, doar că, în loc de locuință individuală, sfidând vecinii, a trântit un mastodont
În data de 17 iulie 2018, Primăria Iași emite pe numele lui Petrea Manuel Dan autorizația de construire nr. 723 pentru o locuință individuală, unifamilială, în baza unui PUZ aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local în anul 2013. Potrivit documentului, imobilul urma să fie edificat pe un teren în suprafață de 710 mp situat în Copou, pe strada Locotenent Stoicescu, și ar fi trebuit să aibă un regim de înălțime S+P+2E+M, cu o amprentă la sol de 211 mp și o suprafață totală construită de 850mp. În fapt, locuința individuală era un bloc în toată regula. La sfârșitul luni august 2018, Petrea Manuel Dan vinde terenul de 710 împreună cu autorizația de construire firmei Sitera Development SRL, compania dezvoltatorului Radu Băcăoanu. După începerea lucrărilor la imobil, vecinii din zonă au rămas perplecși când au văzut că locuința unifamilială se transformă într-un mastodont care le fură soarele. Astfel au început demersurile către Primăria Municipiului Iași în vederea stopării lucrărilor și anulării autorizației.
Vecinii sunt disperați
Elena Anghel, vecin direct cu terenul pe care construiește Sitera Development, a formulat mai multe adrese către Primărie și Poliția Locală prin care a solicitat să i se pună la dispoziție informațiile și documentele referitoarea la construcția pe care Radu Băcăoanu o ridica lângă proprietatea sa. Numai că municipalitatea a rămas consecventă poziției adoptate în era Chirica-Harabagiu, astfel că Primăria Iași a făcut scut în jurul dezvoltatorului și nu a dat curs niciuneia dintre solicitări. A fost sesizat inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a verifica legalitatea emiterii autorizației de construire. Însă și aici blatul cu dezvoltatorul era la fel de consistent, astfel că inspectorii nu au verificat legalitatea emiterii autorizației. ”Subsemnata Anghel Elena, proprietar al terenului învecinat, mi-am exprimat dezacordul ferm cu privire la acțiunile investitorului și la condițiile obținerii autorizației de construire. În acest sens am formulat către Municipiul Iași, în calitate de emitent al autorizației de construire, mai multe sesizări cât și o plângere prealabilă solicitând revocarea autorizației și sistarea imediată a lucrărilor de construire întrucât această autorizație a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale. Lipsa consultării și a informării în condiții de legalitate și transparență atrage nulitatea actelor emise. Autorizația a fost emisă în lipsa acordului notarial al vecinilor așa cum prevede legea.”
Un nou proces, aceeași poveste
În lipsa unei reacții din partea autorităților, Anghel Elena își dă seama că Primăria este complicele dezvoltatorului și își angajează un avocat specializat în astfel de spețe. Pe 3 martie 2019 avocatul Florentina Amăriuței depune la Tribunalul Iași o acțiune privind anularea autorizației de construire și a certificatului de urbanism emise de Primăria Municipiului Iași în baza cărora Sitera Development a edificat blocul din strada Locotenent Stoicescu. Totodată, se solicită judecătorilor să oblige dezvoltatorul să demoleze construcțiile edificate și să aducă terenul la forma inițială, de dinaintea emiterii autorizației contestate. Prin cererea transmisă judecătorilor s-au indicat mai multe încălcări ale legii în privința emiterii autorizației de construire, de la calea de acces subdimensionată, lipsa studiului de însorire, nerespectarea indicatorilor urbanistici ai zonei până la nerespectarea condițiilor PSI.
”Aprobarea construirii unei clădiri cu regim de înălțime S+P+2E+M este ilegală și ne prejudiciază, nefiind respectată limita înălțimii medii a clădirilor învecinate și caracterul zonei. E cert că ridicarea construcției investitorului mult supradimensionată la circa 5 metri de proprietatea mea va crea umbrirea întregii zone. Mai mult, nu au fost respectate distanțele minimale laterale și posterioare, o consecință directă fiind supraaglomerarea zonei construibile. Nu au fost respectate prevederile din Regulamentul general de urbanism aprobat prin HG 525/1996 în privința procentului de ocupare al terenului. În cauză este de necontestat faptul că regimul de înălțime, procentul de ocupare al terenului și coeficientul de utilizare aprobați pentru imobilul în cauză lezează în mod direct drepturile vecinătăților în condițiile în care acestea depășesc maximul admisibil al zonei, exprimat atât în metri cât și ca număr de niveluri”, se arată în acțiunea formulată de Anghel Elena.
Băcăoanu sfidează un oraș întreg. Milioane de euro și autorizații anulate
Omul de afaceri originar chiar din Bacău s-a situtat în mijlocul unor scandaluri de proporții încă de la primele investiții pe care le-a demarat în Iași. Două blocuri în Tătărași – douaă autorizații desființate în instanță. S-a ajuns chiar la demolarea unuia dintre imobilele construite ilegal. Deși autorizația pentru acest edificiu a fost anulată de către magistrați, Primăria Iași a refuzat demolarea. Legăturile și complicitățile sunt evidente. Altfel nu se explică recidiva lui Radu Băcăoanu: un nou bloc ridicat cu autorizație de casă. De această dată, omul de afaceri a ridicat ștacheta în cel mai exclusivist și mai scump cartier din Iași, Copou.
Rareș NEAMȚU