Reacţia rectorilor ieşeni despre profesorii care au girat cărţile scrise de deținuți

FOTO: rtv.net

FOTO: rtv.net

Iaşul academic este reprezentat pe lista coordonatorilor ştiinţifici care au girat pentru puşcăriaşi de 16 profesori universitari.

Cadrele didactice care şi-au asumat calitatea cărţilor publicate de deţinuţi sunt atât din instituţii de învăţământ superior de stat – de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAŞI), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Farmacie Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) – cât şi de la universităţi private, cum este cazul Universităţii „Petre Andrei”, potrivit Adevărul.

Conferenţiarul Corneliu Burlacu, de la Universitatea Tehnică, ocupă prima poziţie între colegii săi profesori care şi-au asumat calitatea lucrărilor scrise, coordonând cinci astfel de lucrări. Conducerea TUIAŞI susţine totuşi, că în plin scandal naţional, nu poate formula un punct de vedere despre profesorii care au girat pentru deţinuţi, pentru că încă nu ştie, exact, despre ce este vorba.

„Nu vă pot declara nimic, pentru că nu ştiu despre ce este vorba, doar ce am auzit din presă. Ar trebuie să mă interesez despre fiecare caz. Până la urmă, ce au făcut ei? Au scris referate pentru puşcăriaşi?”, a declarat profesorul Ion Giurma, rectorul TUIAŞI.

 „Vorbim doar despre cei care au girat astfel de lucrări, dar nu şi despre cei care au gândit prevederea”
Profesorul universitar Vasile Işan, rectorul UAIC, a subliniat însă că, din punctul său de vedere, trebuie făcută o distincţie între deţinuţii care înainte de a fi încarceraţi au avut preocupări intelectuale şi indivizii care au devenit cercetători peste noapte.

„Într-un fel ne putem raporta la persoane care au avut zeci de ani de activitate academică înainte de a fi reţinuţi, care au demonstrat anumite calităţi, şi altfel putem vorbi despre indivizi alfabetizaţi deodată, care au obţinut o diplomă te miri unde şi care au descoperit, miraculos, o chemare pentru cele mai profunde aspecte intelectuale”, a declarat rectorul.

Economistul este de părere că opinia publică pierde din vedere un aspect important când se raportează la chestiunea deţinuţilor cercetători. „Vorbim despre o prevedere legală prin care deţinuţii îşi pot scurta pedeapsa, o prevedere foarte largă care nu face referire la studii sau carieră. Vorbim despre un stimulent care a fost pus la îndemână acestor persoane. Faptul că oamenii încearcă să exploateze posibilitate aceasta este cât se poate de raţional. Nu înţeleg, însă, de ce vorbim doar despre cei care au girat astfel de lucrări, dar nu şi despre cei care au gândit o astfel de prevedere. Nu văd nicio critică la adresa lor. Opinia publică îi blamează doar pe cei care au girat astfel de lucrări, unele rezonabile, cele mai multe maculaturi, dar nu şi pe cei care s-au gândit să introducă o prevedere de genul acesta. Din punctul meu de vedere, profesorii care au girat pentru alţi profesori nu au făcut nimic grav şi nici imoral”, a concluzionat Vasile Işan.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here