Consilierul local USR-PLUS Răzvan Timofciuc propune unregulament pe care dezvoltatorii imobiliari trebuie să îl respecte atunci când îşi pregătesc Planurile Urbanistice Zonale şi depun dosarele în vederea obţinerii autorizaţiei de construire. Practic, prin acest regulament se impun condiţii și constrângeri ce vizează infrastructura rutieră, educaţională, de transport sau de agrement.
Străzile vor fi construite de dezvoltatori
Potrivit proiectului de CL, ”autorizarea executării construcţiilor indiferent de destinaţia acestora este permisă numai dacă există posibilităţi de acces la străzile sau drumurile publice, dar şi numai dacă se asigură accese pietonale, potrivit importanței şi destinaţiei construcţiei”.
De asemenea, în noua hotărâre de Consiliu Local se prevede că terenurile aferente străzilor se vor dezmembra şi/sau alipi, după caz, vor fi înscrise şi intabulate în Cartea Funciară cu destinaţia de străzi sau drumuri. ”Pentru străzile sau drumurile având regim juridic privat al persoanelor fizice sau juridice se vor înscrie în carte funciară cu următoarele servituţi: «servitute de trecere cu piciorul», «servitute de trecere cu mijloace de transport», «servitute pentru reţele edilitare subterane sau supraterane», după caz”, se arată în textul actului normativ.
De asemenea, proiectul mai prevede ca drumurile care urmează să fie trecute în domeniul public al municipiului Iași să respecte mai multe condiţii și că vor fi înscrise şi intabulate în Cartea Funciară cu destinaţia de străzi, iar proprietarii vor obţine autorizaţia de construire pentru amenajarea acestora.
”Străzile vor fi construite de către investitori cu respectarea autorizaţiilor de construire emise de Primăria municipiului IașiStrăzile, la nivel de îmbrăcăminte semipermanentă şi organizarea de şantier aferente investiţiei, vor fi realizate înainte de începerea lucrărilor de construire a clădirilor din zonă. La lucrările de construire a străzilor, inclusiv, la fazele determinante, va participa şi un reprezentant din cadrul compartimentului de profil al Primăriei Municipiului Iași”, se mai arată în noul regulament. După finalizarea lucrărilor, străzile realizate vor fi preluate în domeniul public al Municipiului Iași, în condiţiile legale în vigoare. De asemenea, investitorii vor trebui să pună la dispoziţia Primăriei, cu titlu gratuit, documentaţiile pentru obţinerea autorizaţiei de construire, inclusiv Proiectul tehnic şi cartea tehnică.
Tot în ceea ce priveşte infrastructura rutieră în textul hotărârii se menţionează că drumurile se vor realiza conform categoriilor prevăzute în documentaţiile de urbanism aprobate în consiliul local.
Inspectorii Primăriei şi reţeliştii vor putea verifica oricând şantierele
În ceea ce priveşte utilităţile publice, acestea trebuie realizate în condiţiile legale în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte contorizarea individuală a acestora.
În momentul în care se realizează lucrările la utilităţi, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să permită accesul pe şantier a reprezentantului Primăriei Municipiului Iași, şi, respectiv, a deţinătorilor de reţele de utilităţi.
Conform noului regulament, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să stabilească exact terenurile pe care se vor construi unităţile de învăţământ, unităţile medicale, dar şi parcelele pe care urmează a se amenaja spaţiile verzi (inclusiv cele de pe marginea drumurilor sau de pe sensul de separare a sensurilor de deplasare) sau pe cele necesare amenajării platformelor de gunoi îngropate. Totodată, investitorii vor trebui să precizeze unde vor fi parcările, dar şi să stabilească posibile trasee pentru mijloacele de transport în comun, staţiile şi refugiile pentru călători. Din documentaţia realizată de dezvoltatori nu vor trebui să lipsească pistele pentru biciclişti, spaţiile pentru separarea fluxurilor de trafic. Totodată, în noile ansambluri rezidenţiale vor trebui realizate şi amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi, căi de acces pentru evacuare şi intervenţii, dar vor trebui proiectate punctele în care se vor amplasa hidranţi şi sistemul de iluminat public.
„Pentru documentaţiile de urbanism aprobate până la data intrării în vigoare a prezentei, certificatele de atestare a edificării sau extinderii clădirilor, vor avea la baza emiterii inclusiv recepţia drumurilor sau străzilor pe care se face accesul la amplasament, conform documentaţiei de urbanism aprobate”, se mai arată în actul normativ.
Studiu de trafic pentru proiectele imobiliare mari
În cazul imobilelor care vor genera o densitate mare a populatiei este obligatoriu a se intocmi un studiu de trafic care sa prevada implicatiile asupra traficului rutier si pietonal, iar solutia de amenajare a accesului la drumul public al locuitorilor unui viitor imobil cu locuinte colective se va corela cu cele de la alte obiective avizate in zona sau care sunt in curs de avizare.