Răzvan Mărcuș, câștigătorul marelui premiu de 10.000 de lei oferit de Fundația Dan Voiculescu în cadrul EUROINVENT

ArKase, invenția inginerului Răzvan Mărcuș din județul Hunedoara, a fost medaliată cu aur la ediția din acest an a salonului internațional de inventică Euroinvent – Iași 20-21 mai și cu premiul special de excelență în valoare de 10.000 de lei oferit de Fundația Dan Voiculescu prin intermediul Senatului Științific. Răzvan Mărcuş are 23 de ani și este masterand al Facultăţii de Mecanică de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, specializarea mecatronică.

 

Dispozitivul realizat de Răzvan este un microgenerator ce are toate şansele să revoluţioneze industria smartphone. Husa care poate încărca telefoanele inteligente doar prin simpla utilizare a acesteia funcționează pe baza unor principii ale fizicii aplicate în practică de inventatorul acesteia.

 

Husa captează și transformă în energie electrică semnalele GPS, wi-fi, undele radio, zgomotul, mișcarea, energia fotovoltaică și chiar temperatura palmei utilizatorului. Energia pe care o produce este suficientă pentru funcționarea unui telefon mobil, a unei tablete sau a altor gadget-uri moderne. În prezent, Răzvan studiază posibilitatea prin care grosimea acesteia poate fi redusă de la 8 mm, la circa 3 mm, ceea ce i-ar aduce un plus de confort în utilizare.

 

Ideea realizării unui astfel de produs i-a venit în timp ce făcea naveta de la Brad (orașul natal) la Cluj. Fiind un drum destul de lung, 5 ore cu autobuzul, pe Valea Arieşului, bateria telefonului nu ar fi rezitat, motiv pentru care s-a hotărât să folosească orice fel de energie pentru a reîncărca bateria telefonului. ArKase poate fi folosita la încarcarea oricăror acecesorii, tablete, telefoane, ipoduri și așa mai departe.

 

Produsul creat de Răzvan Mărcuş a fost premiat în nenumărate rânduri la diverse concursuri de inventică, iar până la sfârşitul acestui an ar putea fi accesibil pentru cei interesaţi.

 

EUROINVENT este singurul eveniment din România organizat sub egida IFIA – Federatia Mondiala a Inventatorilor.  Evenimentul promoveaza creativitatea si inovarea într-un context international larg.

Anul acesta au fost prezentate în cadrul salonului peste 500 de invenții și inovații din 42 de țări. România a fost reprezentată de 18 universități din țară, 13 institute de cercetare, 11 companii și peste 20 de inventatori și inovatori individuali. Au trecut pragul salonului mai mult de 15.000 de vizitatori.

 

EUROINVENT este cel mai mare salon de inventică din Europa de Sud-Est.

Ediția din anul 2015 a etalat la Iași peste 400 de invenții și proiecte, cu participare din peste 20 de țări din întreaga lume. Expoziția reprezintă un exemplu de bună practică mondială prin: diseminarea și promovarea rezultatelor cercetării științifice și inovării, încheierea de parteneriate de cercetare-inovare, crearea unor noi direcții de cercetare-dezvoltare-inovare, facilitarea transferului tehnologic de la autori la mediul de afaceri, implementarea invențiilor și recunoașterea științifică a contribuțiilor autorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here