Războiul din cartierul lui Rădeanu: pericol de inundații și lucrări de proastă calitate

Dezvoltatorii Costel Rădeanu și asociatul său Cătălin Gheorghe Crișu Ciocântă au fost dați în judecată de niște clienți care au cumpărat o casă în cartierul Baroque Rezidence din Bicium @ Aceștia au reclamat calitatea proastă a lucrărilor de construcție, dar și pericolul ca zona să fie inundată  @ Experții au confirmat o parte din neajunsurile reclamate de clienți @ De asemenea, o parte din clienți au depus plângere penală

Războiul dintre dezvoltatorii Costel Rădeanu, Cătălin Gheorghe Crișu Ciocântă și clienții lor din cartierul Baroque Rezidence din Bucium a ajuns în faza în care au fost finalizate expertizele pe care instanța le-a  încuviințat pentru aflarea adevărului.

Baroque Rezidence se află pe strada Trei Fântâni (Drumul hoților) nu foarte departe de șoseaua Bucium, pe malul pârâului Vămășoaia. Familiile de tineri care au plătit și câte 80.000 de euro pentru a cumpăra o casă în acest cartier i-au dat în judecată pe dezvoltatori reclamând calitatea proastă a lucrărilor de construire, riscul ca imobilele să fie inundate. De asemenea tinerii au mai reclamat faptul că au fost înșelați, deoarece li s-a promis că vor locui într-un cartier de blocuri iar la scurt timp după ce s-au mutat, Rădeanu și Crișu au început să construiască blocuri, în imediata apropiere a noilor locuințe. Aceștia au arătat  că prin construirea blocurilor valoarea caselor pe care le-au cumpărat a fost diminuată. „Terenul pe care este construită casa este necompactat, alunecă, este instabil. Pavelele din spatele casei s-au deplasat, existând riscul să se întample la fel și cu casa. Fațada acoperișului stă să cadă, au căzut bucăți de tencuială. Acoperișul este făcut în bătaie de joc, baghetele de legătură s-au desprins, iar la îmbinarea jgheaburilor curge apă. Căpriorii de lemn din pod au coaja pe ei, lucru neacceptat în construcții pentru că este posibil să existe larve și să pericliteze siguranța clădirii. Există crăpături în tavan la îmbinarea plăcilor de rigips”, se arată în  acțiunea deschisă la instanță de familia Drobotă, niște tineri care s-au trezit dintr-o dată că, lângă casă, dezvoltatorii mai sus menționați le-au ”plantat un bloc”.

Expertul: inundații, dacă apa crește cu 19 centimetri

Una dintre cele mai mari temeri ale locuitorilor din cartierul Baroque Rezidence se referă la faptul că întregul cartier a fost construit într-o zonă inundabilă și există oricând riscul ca locuințele să fie inundate de pârâul Vâmășoaia. Astfel, expertul a constatat că oamenii au dreptate și că în cazul în care pârâul Vămășoaia va crește cu 19 cm, zona poate fi inundată.

Expertul Ioan Cosmin Scurtu a ajuns la această concluzie după ce a constatat că în zonă s-ar afla un dig de 19 metri. Cu toate acestea, expertul a considerat că riscul producerii unor inundații este mediu spre minim. De asemenea, aceasta nu a găsit dovezi concludente care să arate că lemnul folosit pentru construcție (căpriorii) a fost ignifugat, a constatat fisuri fine în tavan, dar a arătat că acestea au apărut deoarece plăcile de gips-carton „lucrează” . De asemenea s-a mai constatat că tencuiala exterioară este exfoliată și a constatat că acestea s-au produs datorită infiltrațiilor de apă și a fenomenului de îngheț-dezgheț. Ioan Cosmin Scurtu a mai constatat și vicii apărute ca urmare a lucrărilor de construcții defectuoase, cum ar fi trotuarele care s-au surpat deoarece terenul de fundare nu a  fost tasat cum trebuie, deficiențe la îmbinările din lemn pentru realizarea pergolei de lângă casă etc. Potrivit unor surse, expertul nu a răspuns la toate solicitările instanței.

Blocuri în loc de case

Familia Drobotă solicită de asemenea ca dezvoltatorii să le achite despăgubiri de 20.000 euro pentru toate problemele apărute după ce s-au mutat în noua casă. Tinerii arată că despăgubirile trebuie să acopere și disconfortul creat de construirea blocurilor într-un cartier care în momentul în care au fost vândute aceste locuințe li s-a promis că vor fi numai case cu un singur nivel.

„Spre marea noastră dezamăgire, locuința cumpărată într-o zonă liniștită, intimă,  sigură, într-un cartier de 54 de case, cu parc, mezanin, ferită de trafic a devenit o dezamăgire. Acum începe să se prevadă un cartier galagios, fără intimitate imprejmuit de blocuri. Pe această cale solicităm sistarea lucrărilor și demolarea blocului ce se construiește în Iași pe strada Trei Fântâni, lângă proprietatea mea. Suma de 10.000 de euro reprezintaăprejudiciu produs prin edificarea unui bloc în imediata vecinătate a locuinței mele, respectiv suma cu care s-a diminuat valoarea imobilului ca urmare a edificării blocului lângă imobilul proprietatea mea și suma de 10.000 euro necesară lucrărilor pentru a reface intimitatea și siguranța locuinței”, se mai arată în cererea adresată instanței de clienții lui Rădeanu și Crișu.

În ceea ce privește plângerea penală, aceasta a fost depusă de mai mulți locatari ai cartierului. Procurorii ieșeni nu au făcut încă publică soluția din acest dosar penal.

Constantin Rădeanu nu a putut fi contactat.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here