Condamnată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, compania Eky Sam a plătit prejudiciul, iar acum își urmărește complicii din dosar pentru a-i obliga să „contribuie” la acoperirea prejudiciului @ Peste 500.000 de lei este suma pe care firma încearcă să o recupereze de la două persoane fizice @ La nivelul județului Iași, compania patronată de omul de afaceri Ioan Echimov se situează în topul firmelor de asfaltări, dar și al sumelor încasate din contracte publice
Societatea de construcții Eky Sam încearcă să-și execute silit partenerii împreună cu care a fraudat fondurile europene destinate întreținerii pășunii comunei Ion Neculce. Eky Sam vrea să recupereze de la complicii Ștefan Constantin și Neculai Mușat suma de 533.175 lei, bani pe care compania a fost nevoită să-i achite pentru acoperirea prejudiciului cauzat. Condamnată penal în anul 2018 pentru fapte de corupție, firma Eky Sam a fost obligată de Curtea de Apel Iași să achite, în solidar cu ceilalți inculpați din dosar, prejudiciul cauzat Agenției pentru Intervenție în Agricultură. În 2019, Agenția Națională pentru Administrare Fiscală a început executarea silită a inculpaților persoane fizice și juridice pentru recuperarea prejudiciului de peste 600.000 lei stabilit de instanța de judecată. ANAF instituit sechestre pe bunuri și popriri pe conturile comapniei, executând silit firma Eky Sam pentru toată suma prevăzută în sentința penală. Acum Eky Sam vrea să recupereze suma care i-a fost încasată în plus de ANAF de la celelalte două persoane condamnate în dosar.
Primul duș rece
Firma lui Ioan Echimov a apelat la un executor judecătoresc pentru recuperarea celor 110.000 euro pretinși de la Ștefan Constantin și Neculai Mușat.Numai că, demersul Eky Sam s-a împotmolit pentru prima dată în biroul executorului judecătoresc. Prin încheierea din 17.02.2020, executorul judecătoresc Elesei Beniamin a admis cererea de executaren silită în ceea ce îl privește pe Neculai Mușat, dar a respins-o pe cea care îl viza pe Constantin Ștefan.
”Față de debitorul Ștefan Constantin, deși instanța stabilește prejudiciul cauzat APIA în sarcina tuturor celor trei inculpați, respectiv Eky-SAM SRL, Mușat Neculai și Ștefan Constantin, în ceea ce privește cuantificarea sumei la care se ridică prejudiciul cauzat de fiecare în parte, titlul executoriu indică modul și cuantumul repartiției doar cu privire la inculpații Eky Sam (104.855 lei) și Mușat Neculai (533.175 lei). Astfel că, nu se individualizează și suma datorată de către Ștefan Constantin, drept pentru care considerăm că față de acesta nu există o creanță certă, lichidă și exigibilă.”
Judecătoria Pașcani l-a blocat total
Judecătoria Pașcani a respins cererea executorului judecătoresc de încuviințare a executării silite a lui Neculai Mușat la solicitarea Eky Sam SRL. Judecătorii au considerat că firma lui Ioan Echimov nu deține un titlu executoriu pentru suma de 533.175 lei care să poată fi pus în executare. Decizia instanței menționează că, chiar dacă a achitat întreg prejudiciul menționat în sentința penală, Eky Sam are obligația de a obține mai întâi un tiltu executoriu distinct împotriva co-debitorilor și apoi poate solicita începerea procedurilor de executare silită.
”În raporturile dintre cei trei inculpați care răspund în solidar, sarcina repartiției se împarte proporțional cu măsura în care fiecare dintre aceștia a cauzat prejudiciul – suma de 104.855 lei EKY SAM SRL, iar suma de 533.175 lei Neculai Mușat. Faptul că deși s-a dispus obligarea inculpaților în solidar, instanța penală a individualizat și contribuția fiecărui inculpat la prejudiciul produs, prezintă relevanță doar în raport cu ceilalți debitori sub aspectul posibilității debitorului care a executat întreaga obligație să se îndrepte împotriva celorlalți debitori pe cale separată, pentru a obține un tiltu executoriu. Instanța reține că plata întregului debit nu o îndreptățește pe EKY SAM SRL să se îndrepte direct împotriva celorlalți inculpați în lipsa unui titlu executoriu distinct de sentința penală”se specifică în hotărârea Judecătoriei Pașcani.
Își caută dreptatea la Tribunal
Tot la aceeași instanță de judecată, Judecătoria Pașcani,firma lui Echimov a pierdut și procesul prin care contesta decizia ANAF de executare silită a Eky Sam pentru întreg prejudiciul din dosar. Astfel că, firma lui Echimov se află într-o situație hilară în urma celor două hotărâri judecătorești: nu-și poate recupera cei peste 500.000 lei achitați în plus nici de la ANAF și nici de la ceilalți inculpați-codebitori! Eky Sam își caută acum dreptatea la Tribunalul Iași, atacând cele două decizii ale Judecătoriei Pașcani. Avocații lui Echimov motivează cererea prin faptul că, în urma achitării integrale a prejuduciului, Eky Sam a preluat drepturile de creanță ale ANAF împotriva lui Neculai Mușat și Ștefan Constantin. Cum creanța ANAF reprezenta un titlu executoriu, prin achitarea prejudiciului, drepturile ce decurg din acesta au fost transferate companiei deținute de Echimov. ”Subscrisa SC EKY SAM SRL a achitat prejudiciul reținut în sarcina noastră în cuantum de 104.855 lei, însă, din cauza faptului că ceilalți doi obligați-solidar nu și-au achitat datoriile lor, ANAF a poprit conturile noastre și pentru datoriile lor și, în consecință, am achitat integral prejudiciul reținut în sarcina lor. Apreciem că în cauză se aplică clar regulile de subrogație întrucât prin achitarea întregului prejudiciu am preluat creanța ANAF în raport cu cei doi.” se menționează în contestația Eky Sam.
Condamnarea penală
În respectivul dosar de corupție, firma Eky Sam a fostcondamnată deoarece i-a ajutat pe fostul primar al comunei Ion Neculce, Vasile Rusu (decedat în timpulprocesului), dar și pe Neculai Mușat să fraudezefondurile europene alocate pentru întreținerea pășuniicomunale.
„Prin motivele de apel, inculpata S.C. Eky Sam SRL nu a negat săvărșirea acestei fapte de sprijinire a inculpatului Musat Neculai, ci doar faptul că nu a acționat cu intenție directă, invocand că nu a acționatcu rea-credință, în condițiile în care documentelesocietății ce au fost ulterior folosite de inculpatulMusat Neculai, au fost intocmite în condițiile erorii de către angajatii societății care au înregistrat încontabilitatea firmei date nereale.”, se arată în sentințaCurții de Apel.
Firma Eky Sam s-a ales cu o amendă penală de 75.000 lei pentru săvărșirea infracțiunii de complicitate la obținerea de fonduri europene cu documente false. Înacelași dosar penal, procurorii DNA au instituitsechestru și pe averea lui Ioan Echimov, patronul EkySam.
Rareș Neamțu
Ca și meseriași, angajații lui și ai Viktor construct din bt sunt dacă nu cei buni din județ, chiar cei mai buni pe domeniul lor de activitate. Dosarul li se trage de la Marea firma ieșeană care construiește tot, prost, dar ineficient pt patroni