Război deschis între Ministrul Justiției și șeful Administrației Penitenciarelor. „I-am cerut demisia de acum o lună”

Şeful Administraţiei Penitenciarelor, instituţie acuzată că a permis existenţa fenomenului deţinuţilor scriitori, refuză să demisioneze, s-a plâns joi ministrul Raluca Prună.

 

Pe fundalul scandalului fenomenului deţinuţilor scriitori, fenomen stopat momentan, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, joi dimineaţa, că i-a cerut demisia şefului Administraţiei Penitenciarelor, Cătălin Claudiu Bejan, încă de acum o lună” dar acesta „spune că nu înţelege să îşi dea demisia”, relatează Hotnews.ro.

 

Prună a explicat că şeful Administraţiei Penitenciarelor a fost evaluat de fostul ministru al Justiţiei cu calificativul „excepţional”, în timp ce ea îl consideră foarte slab şi i-a cerut demisia.

 

De asemenea, în contextul în care Guvernul Cioloş a decis să suspende, până pe 1 septembrie 2016, prevederea legislativă care le oferă deţinuţilor o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare aşa-zisă „lucrare ştiinţifică” publicată, Prună a salutat faptul că s-a pus capăt „acestei hemoragii de lucrări ştiinţifice în închisoare.

 

Reamintim că fenomenul „deţinuţilor-scriitori” a stârnit ample controverse în spaţiul public. Cum legea le oferea o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare „lucrare ştiinţifică” realizată, mai toţi deţinuţii celebri ai ţării s-au transformat subit în scriitori. Unii au scris şi câte 10 cărţi în perioade extrem de scurte de detenţie, iar alţii au scris „lucrări ştiinţifice” de doar câteva pagini. Acest fenomen nu ar fi fost posibil fără complicitatea profesorilor universitari care au girat lucrările, a funcţionarilor din Administraţia Penitenciarelor responsabili de eliberarea condiţionată, a editurilor etc.

 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi-a propus să rezolve problema printr-o ordonanţă de urgenţă care să abroge prevederea legislativă care le oferă deţinuţilor o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare „lucrare ştiinţifică” publicată. Soluţia nu a fost însă pe placul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, care a propus o altfel de abordare.

 

„Realitatea este că printre condamnaţi se pot găsi persoane cu o activitate profesională remarcabilă, specialişti în domeniul lor de activitate – profesori, cercetători, medici, etc. Faptul că aceştia sunt condamnaţi în urma unor infracţiuni săvârşite cu intenţie sau din culpă nu-i face mai puţin experţi în domeniul în care sunt specialişti, aceştia putând în continuare aduce valoare pentru societate, în timp ce îşi ispăşesc o pedeapsă”, a transmis organizaţia condusă de Dana Gîrbovan.

 

În opinia UNJR, ar fi nu doar discriminatoriu faţă de condamnaţii ce depun o muncă fizică, ci şi nelucrativ, ca potenţialul intelectual al acestora să nu fie folosit în perioada de detenţie, lucrările ştiinţifice, invenţiile sau inovaţiile fiind un produs pus la dispoziţia societăţii însăşi.

 

În consecinţă, Dacian Cioloş a decis să ia măsura suspendării şi a dispus înfiinţarea unui grup de lucru interministerial care să gândească un mecanism de evaluare a caracterului ştiinţific al lucrărilor scrise de deţinuţi.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here