Rata cezarienelor din România, mai mult decât dublă faţă de recomandările OMS

FOTO: doctorulzilei.ro

În România rata cezarienelor este de 44%, iar în Bucureşti depăşeşte 70%, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să nu depăşim 10-15%, atrage atenţia Asociaţia Moaşelor Independente (AMI).

Organizaţia profesională mai avertizează că, în România, rata de epiziotomii este de 79% în timp ce alte ţări consideră această procedură mutilare şi o pedepsesc. Mai mult, avem un procent de 31 din 100.000 de femei care mor la naştere comparativ cu 9% în alte ţări europene, scrie Capital.

 

„Serviciile și beneficiile îngrijirii cu moașa sunt inaccesibile și nepromovate de autoritățile responsabile de sănătatea materno-infantilă și implicit opțiunile femeilor sunt dirijate într-un singur sens: obstetrician și abordarea tehnică intervențională”, spune Melania Tudose, președinta AMI, de profesie moașă.

 

În prezent, în România sunt aproximativ 1.000 de absolvente alte Facultăților de Moașe, dar numai 591 din acestea activează în sistemul medical. Datorită legialației privind exercitarea profesiei încă nealiniată standardelor europene, România riscă să i se intenteze acțiunea de infringement, arată AMI.

 

„Trebuie să se găsească o relație între diferitele modele europene de îngrijire a sarcinii și respectiv nașterea, din perspectiva relației moașe-obstetricieni, raportat la cifrele brute de mortalitate perinatală și neonatală în diverse țări europene. Este însă evident ca o colaborare bună între moașe și obstetricieni, bine implementată într-un sistem, este cheia unui outcome perinatal bun” spune doctorul Iosif Niculescu.

 

AMI spune că este imperativă modificarea legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, pentru a transfera de la medicul de familie îngrijirea gravidei către moașă. Apoi de moficarea Normele metodologice din 2014 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent, pentru a permite moașei să asiste nașterile autonom și pentru a-i acorda mai multe atribuții.

 

 

Citește mai multe pe Capital

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here