Dosarul de corupție de la Consiliul Județean Iași, cel în care au fost puși sub acuzare fostul președinte Cristian Adomniței, dar și cei doi vicepreședinți Victor Chirilă și Alin Aivănoaei, este spulberat în instanță de către experți @ A doua expertiză realizată recent arată că prejudiciul stabilit de experții DNA, în sumă de 391.955 lei, nu este real
Acuzațiile din dosarul de corupție care au vizat fosta conducere a Consiliului Județean Iași (fostul președinte Cristian Adomniței dar și cei doi vicepreședinți Victor Chirilă și Alin Aivănoaei) par să se evapore acum când au fost luate la puricat de judecători și avocați.
Astfel, o a doua expertiză finalizată zilele trecute arată că prejudiciul invocat de DNA Iași în sumă de 391.955 lei nu este real. Trebuie să precizăm că cei trei foști șefi ai Consiliului Județean Iași Adomniței, Chirilă și Aivanoaei au fost inculpați în trei dosare separate chiar dacă se vorbește de un singur prejudiciu de de 391.955 lei care ar fi fost produs prin plata unor materiale publicitare către firma Laser Co în condițiile în care acestea nu fuseseră livrate. Numai dosarul lui Aivănoaei este finalizat, deoarece aceasta a semnat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției și a fost condamnat la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei. Dosarele în care au fost trimiși în judecată Adomniței și Chirilă sunt încă pe rolul instanțelor de judecată.
De la un prejudiciu de 390.000 lei la 6.544 lei
În urmă cu circa un an, în dosarul lui Adomniței a fost realizată de asemenea o expertiză contabilă în care se arăta că prejudiciul este zero. Noua expertiză despre care vorbim în ediția de astăzi a fost efectuată în dosarul lui Victor Chirilă. Dacă în expertiza afectuată în dosarul lui Adomniței prejudiciul a fost stabilit la zero lei, în cea depusă în dosarul lui Chirilă paguba a „urcat” la 6.544 lei. „La data de 3 iunie 2015, Consiliul Județean Iași a calculat valoarea prejudiciului în sumă totală de 391.955 lei, constituit din debit în valoare de 248.189,60 lei și penalități în valoare de 143.765,60 lei. Experții contabili au stabilit un prejudiciu de 6.544,94 lei”, se arată în respectiva expertiză efectuată în dosarul lui Chirilă.
De asemenea, experții au stabilit că nu s-au plătit materiale publicitare nelivrate.
„În urma centralizării produselor efectiv predate de S.C Laser Co SRL în perioada decembrie 2013-iunie 2015 experții contabili au stabilit că nu există stoc de produse lipsă”, se mai arată în raportul de expertiză.
La Adomniței a ieșit din a doua încercare
Până la efectuarea unei expertize finale în dosarul în care a fost trimis în judecată Adomniței, procurorii au făcut două încercări. Asta deoarece primul expert desemnat, Mihai Cudelcu nu a reușit să ducă la îndeplinire misiunea trasată de judecatori. La începutul anului 2018 acesta a depus la dosar un raport de expertiză dar nu a reușit să și răspundă întrebarilor adresate de judecători și de avocați. De aceea, s-a dispus să se efectueze o altă expertiză, cea în care s-a stabilit că prejudiciul este zero lei.
„Pentru varianta în care se ia în considerație și înscrisul intitulat „nota de recepție și constatare diferențe” nr.692 din 22.12.2014 emisă de Consiliul Județean indicată de instanța în care se iau în calcul livrarea celor 16 repere către UAT Consiliul Judetean Iași valoarea eventualului prejudiciu este zero lei și penalități de zero lei”, a stabilit expertul desemnat de instanță în acest dosar.
Acuzații de abuz în serviciu
Cei trei șefi de la CJ au fost acuzați și trimiși în judecată în anul 2015, acuzațiile din dosare fiind de abuz in serviciu, fals intelectual, complicitate, instigare la fals intelectual. A fost trimisă în judecată și Letiția Popa, administrator al SC Laser Co SRL, dar și funcționari din Consiliul Județean. Procurorii au arătat în rechizitoriu că licitația prin care a fost selectată firma Laser Co în vederea realizării unor materiale de promovare a județului Iași, a fost trucată. DNA a mai arătat că în cadrul acestui contract au fost achitate ilegal materiale nepredate la timp în valoare totală, conform contractului, de peste 213.000 lei. Cele mai multe dintre neregulile sesizate în cadrul derulării acestui contract au fost constatate de Serviciul de Audit din cadrul Consiliului Județean Iași. Procurorii i-au mai acuzat pe Adomniței și pe complicii săi că nu au dat curs constatărilor serviciului de audit și au încercat să acopere neregulile.
„De menționat este că inculpata Irimescu Carmen Ingrid, în calitate de șef al Serviciului Parteneriate și Proiecte din cadrul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași, cunoscând că reperele respective nu fuseseră livrate autorității contractante, a semnat cu bună știință documentul de efectuare a recepției, antedatat 07.01.2014, precum si alte acte, având ca urmare producerea prejudiciului menționat mai sus. Mai mult, în anul 2015, pentru a ascunde faptele comise și a impiedica tragerea sa și a celorlalte persoane implicate la răspundere penală, a semnat centralizatorul intrărilor și al ieșirilor de materiale de promovare aferente contractului respectiv, în cuprinsul căruia a atestat, în mod nereal, faptul că la data de 19.12.2013, SC Laser Co SRL livrase toate reperele prevăzute în contract, faptul că un numar de 52 albume de prezentare fuseseră distribuite la diverse evenimente și faptul că la data de 11.02.2015, un număr de 948 albume fuseseră restituite societății respective”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu.
Constantin MAZILU