Raport devastator pentru un veteran al agențiilor de turism. Atlantic a fentat taxele

Una dintre cele mai cunoscute și vechi societăți de turism din Iași, Atlantic, înființată în 1996, a intrat recent în vizorul Fiscului pentru efectuarea unor cheltuieli suspecte de aproape 1,2 miliarde de lei vechi.  Verificările efectuate de controlorii fiscali au vizat perioada 2012 – 2017,  în evidențele contabile ale societății fiind descoperite mai multe neconcordanțe între achizițiile și livrările efectuate în ultimii cinci ani, în derularea unor tranzacții. La finalul controlului care a durat o mai bine de o lună de zile, inspectorii Fiscului au întocmit un raport devastator la adresa societății de turism. Decizia de impunere aplicată SC Atlantic Turism SRL, de către DGRFP-AJFP Iași, în speță de Inspecția Fiscală, face referire la neachitarea obligaților fiscale către bugetul consolidat a statului, obligații reprezentând impozitul pe profit, TVA, impozitul pe veniturile din salarii dar și contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate datorate de angajator. Controlorii au catalogat ca fiind nedeductibile mai multe cheltuieli efectuate cu instruirea profesională a angajaților, respectiv organizarea de cursuri de limba engleză. În replică, administratora Atlantic, Elena Diaconescu, a arătat că “toate aceste cheltuieli ar fi fost în mod eronat încadrate în categoria  acelor servicii de management și consultanță” și contestă raportul întocmit de Fisc.

Raport incendiar al Fiscului la adresa unei firme de turism din Iași, SC Atlantic SRL, cu o activitate în domeniu de peste 22 de ani. În urma unui control efectuat de inspectorii DGRFP-AJFP Iași în perioada 11 ianuarie-2 februarie 2018, în documentele financiar-contabile ale societății Atlantic Turism au fost descoperite mai multe nereguli referitoare la achizițiile și livrările efectuate pe teritoriul național. Cu ocazia verificărilor efectuate, ce au vizat perioada anilor 2012 -2017, inspectorii fiscali au constatat existența unor neconcordanțe semnificative între tranzacțiile declarate de administratorii Atlantic, și alți parteneri de afaceri. Mai precis, s-a descoperit că firma în cauză nu ar fi făcut dovada necesității efectuării unor cheltuieli, unele dintre acestea făcând referire strictă la oranizarea unor cursuri de formare profesională a angajaților, respectiv cursuri de limba engleză. Cu această ocazie, controlorii fiscali au arătat și că reprezentanții societății  de turism s-ar fi sustras de la plata unor obligații financiare către bugetul consolidate al statului, obligații privind impozitul pe profit, TVA-ul, impozitul pe veniturile din salarii, precum și contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate datorate de angajator. La final, suma totală imputată patronilor SC Atlantic Turism SRL Iași a fost de fix 116.907 lei, raportul de control urmându-și cursul firesc și provocând efecte devastatoare la adresa firmei. De cealaltă parte a baricadei, Elena Diaconescu, administratora în scripte a firmei de turism Atlantic susține că sumele individualizate de controlori nu sunt reale și cere în justiție anularea deciziei de impunere.

Cursuri de engleză pentru angajați și diurne suspecte acordate “bossului”

În timpul controlului, ceea ce a atras încă de la început atenția inspectorilor fiscali a fost un contract de prestări servicii din data de martie 2016 încheiat între SC Atlantic Turism SRL și firma  Twinkle Star SRL, reprezentând contravaloarea unor cursuri de engleză și a examenelor aferente, cursuri de instruire la care au participat administratorul principal Elena Diaconescu, alături de alte două angajate ale firmei, Corina Munteanu și respectiv  Roxana Dimitriu. Referitor la impozitul pe profit în sumă de 3.206 lei, aferentă cheltuielilor cu diurna acordată managerului Răzvan  Diaconescu, în cursul anilor 2012, 2013 și 2014, în valoare de 20.033 lei, acestea din urmă au fost considerate ca fiind nedeductibile fiscal. Într-o contestație adresată magistraților ieșeni,  Diaconescu susține însă că toate aceste cheltuieli reprezintă doar diurna, și nu acele servicii de management sau de consultanță. Prin intermediul avocatei Gianina Narcisa Morozan, cea care reprezintă interesele Atlantic în justiție, administratora respinge raportul și decizia de impunere aplicată de Fisc.

Managerul a centrat, tot el a dat cu capul

“Societatea în cauză avea încheiat cu PFA Diaconescu  Tudor Răzvan contracte de management, care sunt contracte de mandate, aceste contracte atestând transferul către manager a drepturilor și obligațiilor ce revin administratorului în partea de activitate comercială, iar acesta din urmă este ântr-un raport de mandatare față de societate. Considerăm că inspectorii fiscali au apreciat în mod greșit că aceste cheltuieli ar fi nedeductibile. PFA Diaconescu  Răzvan nu obține  venituri exclusiv ca urmare a activității desfășurate în executarea contractelor de management avute în vedere de organele de inspecție fiscală, ci desfășoară și activități proprii de turism , a arătat apărătorul Narcisa Morozan, făcând referire la textul de lege care reglementează contractual de management, și anume Legea  66/1993. Cu toate acestea, controlorii fiscali au considerat că unele din cheltuieli nu sunt deductibile fiind încălcate prevederile din Legea  571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Cu alte cuvinte, managerul Atlantic, Răzvan Diaconescu, a spulberat mai bine de  9.000 de lei, reprezentând diurnă, în baza unui contract de management încheiat cu PFA-ul aflat pe numele său, Diaconescu Tudor Răzvan, comportamentul său fiind sancționat ulterior de controlorii fiscali.

Nu s-au sinchisit să achite taxe

La finalul verificărilor, în februarie 2018, inspectorii au stabilit că reprezentanții Atlantic Turism nu s-au sinchisit să achite la bugetul consolidat al statului, taxe, impozite, contribuții fiscale și indemnizații de aproape 1,2 miliarde de lei vechi.  Referitor la managerul Răzvan Diaconescu, controlorii arată că acestuia îi sunt interzise activități în beneficiul altor societăți comerciale care se află în relații comerciale cu societatea ofertantă, respectiv Atlantic. Referitor la impozitul pe veniturile din salarii, acesta din urmă se face vinovat de ăcălcarea legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Totodată, inspectorii Fiscului au confirmat faptul că Răzvan Diaconescu nu avea calitatea de salariat al societății în perioada 2012-2014. “Susținerea celor de la Atlantic Turism precum că ar fi avut încheiate cu PFA  Diaconescu Răzvan contracte de management, nu poate fi reținută atâta timp cât aceasta nu a prezentat organelor de inspecție  aceste documente, pentru perioada vizată, adica 2012-2014. În mod legal s-a considerat că nu sunt deductibile fiscal aceste cheltuieli cu diurna. Toate operațiunile efectuate de Atlantic sunt taxabile iar firma în cauză nu a făcut dovada că aceste servicii au fost efectuate în scopul desfășurării activității economice”,  mai susțin juriștii Fiscului.

Morozan: “S-au stabilit în mod greșit acele cheltuieli”

În replică, în contestația înaintată magistraților ieșeni, avocata Gianina Narcisa Morozan, care reprezintă interesele SC Atlantic Turism SRL, susține că ”în mod greșit inspectorii Fiscului au apreciat ca fiind acele cheltuieli drept nedeductibile”. Apărătorul mai arată că aceste cheltuieli ar fi fost încadrate în mod eronat la categoria nedeductibile la capitolul servicii de management și consultanță. “Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv  cele reglementate prin acte normative în vigoare. În speța de față, societatea Atlantic avea încheiat cu PFA Diaconescu  Tudor Răzvan contracte de management care sunt contracte de mandat. Activitatea managerului este asimilată fiscal activității unui salariat atunci când se discută de taxe și ipozite, însă când se pune problema deducerilor cheltuielilor aferente și garantate de lege pentru deplasarea acestuia, ele sunt încadrate  în categoria  unor servicii externe independente și nedeductibile, aspect în mod evident contradictoriu. Pentru aceste motive solicităm anularea deciziei de impunere și a raportului de inspecție fiscal. Considerăm că, în mod greșit, au fost calculate sumele imputate cu titlu de TVA suplimentar pentru perioada 1 ianuarie 2012-30 septembrie  2017.”, a conchis avocata SC Atlantic Turism SRL.

Continuă lupta în justiție

Inițial, la Judecătorie, reprezentanții firmei de turism au pierdut primul duel juridic cu Fiscul ieșean, însă aceștia au contestat decizia civilă la Tribunal, sperând să scape de plata celor 1,2 miliarde de lei vechi. Reprezentanții DGRFP-AJFP Iași nu se lasă nici ei și arată că raportul de control cît și decizia de impunere privind activitatea contabilo-financiară a Atlantic, sunt temeinice și legale. Societatea Atlantic Turism are ca obiect de activitate turismul și alte activități ale tur-operatorilor, serviciile fiind prestate  prin intermediul celor două puncte de lucru din incinta  Palas Mall și Iulius Mall, dar și on-line, activități licențiate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here