Rancea a transformat Opera într-o troacă de porci. Mediciii care au acordat concedii medicale angajaților, denunțați la parchet

În ultimul timp, instituția, condusă cu mână de fier de fosta coregrafă și balerină din București, s-a transformat într-un adevărat cîmp de luptă: artiști concediați și retrogradați care cer despăgubiri morale și materiale în justiție, ori plângeri penale pe bandă rulantă la Parchet, inițiate chiar la ordinul managerei, sunt la ordinea zilei. Recent, telenovela fostului solist vocal Costel Radu Taga, concediat cu mare tam-tam de Rancea revine în actualitate. Doi medici de familie, acuzați că i-ar fi eliberat lui Taga, adeverițe medicale falsificate, scapă definitiv de dosar și de urmărirea penală. Pentru repararea onoarei, Dana Ninela Creangă și Elena Glod au acționat în judecată Opera din Iași solicitând plata cheltuielilor de judecată precum și onorariile pe care le-au achitat anterior avocaților. Apărătorii instituției de cultură, Mădălina și Leonard Damian, susțin însă că doctorițele au pierdut oportunitatea de a obține restituirea banilor deoarece, pe parcursul judecății, acestea nu și-ar fi manifestat această intenție.

Telenovela concedierii de la Opera Națională Română Iași a tenorului Costel Radu Taga, din ordinul expres al managerei Beatrice Rancea, revine în actualitate. Două doctorițe de familie cercetate pentru că i-ar fi eliberat solistului adeverințe medicale false pentru obținerea unui concediu medical, în urma unei sesizări inițiate de conducerea instituției de cultură, scapă definitiv de urmărirea penală, dosarul fiind clasat. După ce a fost târâte de aiurea la Parchet și instanțe, doctorițele Dana Ninela Creangă și Elena Glod au acționat în judecată ONI și au solicitat ca instituția să le plătească toate cheltuielile de judecată precum și onorariile achitate anterior avocaților. În nume personal, medicul Creangă cere conducerii Operei să-i plătească 3000 de lei, banii reprezentând onorariile pe care ea personal le-ar fi achitat anterior apărătorului Mihai Tun. Calvarul celor două doctorițe de familie a început în urmă cu patru ani când împotriva lor a fost demarată urmărirea penală pentru fals și uz de fals, acțiunea fiind inițiată chiar de conducerea Operei ieșene, adică de managera Beatrice Rancea.

Conflict dur între Rancea și angajați

La data respectivă, doamna de fier Rancea se afla într-un conflict deschis cu solistul vocal Costel Radu Taga, pe care l-a acuzat că, folosindu-se de adeverințe medicale false ar fi obținut ulterior concediu medical, deși acesta nu se afla în localitate. Mai précis, bărbatul a fost acuzat că ar fi încasat în mod necuvenit beneficii material și bănești de la instituție, deși el era în acel moment la Opera Națională din orașul norvegian Bergen, unde a prestat în calitate de corist la punerea în scenă a spectacolului Fidelio, aparținând lui Ludwig Van Beethoven, încălcînd astfel Regulamentul Intern al instituției ieșene.  Practic, în perioada 17 octombrie 2013- 10  noiembrie 2013, tenorul Taga s-ar fi aflat în străinătate, și nu la Iași, deci nu ar fi avut cum să intre legal în posesia acelor adeverințe medicale eliberate de cele două doctorițe de familie.

Soliștii dați afară cer daune de un miliard

Ulterior acestui scandal, pe 18 decembrie 2013, Opera Națională Iași, condusă de Beatrice Rancea, a dispus desfacerea disciplinară a contractului de muncă pe numele lui Costel Taga. Mai apoi, în anul care a urmat, respectiv 2014, tenorul ieșean a constestat în justiție îndepărtarea sa din instituție, arătând că totul nu a fost decît o înscenare pusă la cale de Rancea, care a dorit de fapt concedierea sa.  Urmărit de un ghinion teribil, tenorul a pierdut în două instanțe judecătorești procesul cu Opera Iași, pe 26 mai 2015 decizia de concediere fiind menținută de către Curtea de Apel. Urmare a acestui fapt, Taga a inițiat un proces separat împotriva instituției de artă și cultură conduse de Rancea, și a cerut, alături de alt solist cunoscut, baritonul Ștefan Gabriel Gheorghiță, despăgubiri morale în valoare de un miliard de lei vechi.

Control total și medici de familie acuzați de falsuri

Scandalul de la Opera Iași a reînceput cu o mai mare intensitate imediat după îndepărtarea celor doi soliști vocali, Taga și Gheorghiță. Dorind să obțină controlul tota al instituției și să demonstreze în acest fel că își merită reputația de doamnă de fier, Beatrice Rancea, ajutată de juriștii instituției, a inițiat un demers la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Iași, și le-a acuzat pe doctorițele de familie care i-au eliberat adeverințe medicale lui Taga, de săvîrșirea infracțiunilor de fals și uz de fals. Totodată, conducerea Operei ieșene a făcut o plângere penală și împotriva tenorului pe care l-a acuzat de primire necuvenită de foloase materiale, mai précis că ar fi încasat indemnizație și drepturi financiare pe  perioada concediului medicale, cu ajutorul documentelor falsificate de cele două doctorițe de familie. În plângerea inaintată anchetatorilor, managera a specificat că adeverințele false ar fi fost primite de Costel Taga, în zilele de 28 octombrie,  1 și 6 noiembrie 2013, deși bărbatul era plecat din țară. Din cele expuse în plângere mai reiese că, în perioada 17 octombrie – 9 noiembrie  2013, tenorul Taga nici măcar nu se afla în Iași pentru a putea fi consultat de medic, ci era în Norvegia, la Opera din localitatea  Bergen, acolo unde a prestat în cadrul unor spectacole în calitate de corist. În ceea ce privește posibilitatea  deplasării la Iași cu autoturismul personal, acest lucru nu este posibil și plauzibil, având în vedere dinstanța rutieră foarte mare.  De asemenea, conducerea Operei ieșene a mai arătat că între cele trei adeverințe medicale emise de medicii de familie nu există continuitate.

Dosar clasat din lipsă de probe, spre disperarea doamnei de fier 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au primit sesizarea lui Rancea pe data de 9 ianuarie 2014, însă după doi ani de cercetări, pe 1 august 2016, s-a hotărât clasarea dosarului, din lipsă de probe. Cu alte cuvinte, anchetatorii au arătat că cele două doctorițe de familie, Elena Glod și Dana Ninela Creangă sunt nevinovate. Mai mult, studiind expertiza grafologică a semnăturilor apărute pe adeverințele medicale, procurorii au concluzionat să toate aparțin solistului Costel Taga, astfel încât și aceasta a fost declarat basma-curată.  “Dl. Taga a folosit documentele false eliberate de medici pentru a încasa pe nedrept drepturi financiare”, au conchis în acțiune, reprezentanții ONRI. La final însă, un judecător de cameră preliminară a constatat că nu există indicii și probe concrete referitoare la inserarea de date false sau necorespunzătoare realizate în certificatele medicale eliberate de medicii de familie. Odată cu clasarea dosarului și scoaterea celor trei persoane de sub urmărire penală, Opera ieșeană a fost luată din nou cu asalt de acțiuni de chemare în judecată. Considerându-se jignită de aprecierile eronate ale conducerii instituției ieșene, doctorița Dana Creangă a acționat în judecată  Opera și a cerut ca aceasta să-i plătească toate cheltuielile de judecată, precum și onorariile pe care le-ar fi achitat anterior apărătorului său, suma ridicându-se la aproape 1000 de dolari. După respingerea ca nefondată a plângerii inițiate de conducerea Operei ieșene, fapt petrecut pe 30 octombrie 2017, este de așteptat ca și cealaltă doctoriță de familie să solicite daune financiare. Spre disperarea doamnei de fier, Beatrice Rancea. De cealaltă parte, într-o plângere adresată  Judecătoriei Iași, denumită acțiune în răspundere delictuală, tenorul Taga și baritonul Gheorghiță cere la instituția de cultură  ONRI să le plătească, în solidar cu Rancea, cîte 25.000 de lei daune morale, plus încă 15.000 de lei de căciulă, pentru multiplele denigrări aduse de-a lungul  vremii, atât în cadrul unor întâlniri publice, conferințe oficiale, dar mai ales pe paginile  cunoscutului site  Facebook. De asemenea, artiștii ieșeni au mai solicitat instanței ca să o oblige pe managera Rancea, să le plătească și daune financiare de cîte 10.000 de lei de căciulă, chiar din propriul ei buzunar.

Avocații ONRI:  “Reclamanta nu poate obține cheltuieli de judecată”

În replică, într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, avocații Mădălina și Leonard Damian, cei care apără în justiție interesele Operei ieșene, cer respingerea  acțiunii de chemare în judecată inițiate de doctorița Ninela Creangă arătând că reclamanta nu ar fi solicitat acordarea de despăgubiri financiare pe cale separată, într-un alt proces. “La acest moment, reclamanta nu mai are posibilitatea de a solicita acordarea unor cheltuieli de judecată cu privire la un dosar în care s-a pronunțat o hotărâre definitivă”, consideră apărătorii ONR Iași.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here