despre capitala cortorală a Rumîniei
Dacă înjuraţi zilele astea, fiindcă o mare parte din centrul oraşului e închisă pentru maşini, plus pasajul subteran din Fundaţie şi o bucată de Păcurari, apoi să ştiţi că sînteţi doar nişte ciobeni înapoiaţi sau nişte gospodine limitate. Şi fără spirit patriotic. Da, ciobeni, nici măcar ciobani.
Păi, cum vine asta … ? Nişte oameni care vor binele Iaşului organizează ediţia de Centenar a ” Raliului Iaşului „, iar alde matale, în loc să săriţi în sus de bucurie, vă jăluiţi că se blochează oraşul, mai multe zile … ? Păi, se poaatee aşaa cevaaa … ? O sî ni deie la televizor, uăăi, asta-i reclamă pentru Iaş’, ci ştiţi voi …
Bun, să terminăm cu capitolul de vrăjeală ieftină şi să judecăm cu mintea noastră, nu cu abureala altora. Care sînt cîştigurile alea nemaipomenite pentru ieşeni, cîştiguri care să compenseze zilele în care un oraş cu o circulaţie deja sufocantă devine şi mai sufocant ? Doar nişte pigmei din fundul Africii ar putea considera că e ceva de cîştigat. Turişti aducători de venituri nu vin. Reclama TV pentru Iaşi e gargară de doi lei, fiindcă vorbim de o competiţie pîrlită dintr-o ţară săracă, adică un campionat la care se uită puţină lume care ar conta, din punct de vedere economic, pentru Iaşi. Nu e un mare raliu auto, la care se uită o lume întreagă. Aşa că vrăjeala de genul ” Monte Carlo şamd ” s-o păstreze organizatorii pentru bunicile din Munţii Apuseni ori din Delta Dunării. Atunci, ce cîştigă ieşenii, în schimbul blocajului, disconfortului şi nervilor ?
Cei care au de cîştigat sînt alţii decît simplii ieşeni : organizatorii, care nu muncesc pe degeaba ; firmele care sponsorizează toată povestea, fiindcă expunerea din presă e deja cuantifcată şi tradusă în cifre de vînzări ; firmele din industria auto, care îşi fac reclamă implicită sau directă; sportivii, care cîştigă un ban, făcînd ceea ce le place. Etc. Ieşenii doar cască gura şi se aleg cu praful de pe tobă. Plus blocarea oraşului.
Dar la ce altceva ne-am putea aştepta, din partea unei primării conduse de un inginer de mîna a doua, care organizează concerte ce distrug Palatul Culturii ? Sau nu ştiaţi că primăria oraşului e co-organizatoare a acestei tîmpenii cu ifose ? Ori v-aţi gîndit cumva că opreşte cine vrea şi cum vrea circulaţia prin centrul oraşului, timp de mai multe zile ?
Desigur, Primăria Iaşi nu e singura instituţie vinovată de această situaţie aiurea . Şi nu e vorba doar de instituţii vinovate. Vinovaţi sînt şi ieşenii care înghit pe nemestecate, ca nişte raţe hulpave, abureala de doi lei a celor implicaţi în povestea acestui raliu. Sau ” rally „, ca să cităm din varianta patriotico-internaţionalistă. Vinovaţi sînt şi cei care înţeleg că acest raliu urban e o tîmpenie, dar tac şi înjură surd. Desigur, pancartele de protest sînt bune doar pentru oralităţi anti-PSD, nu şi contra unor tîmpenii năşite de un primar ex-PSD.
Stimați tovarăși, ne place sau nu, acest episod anual ne arată, periodic, ce turmă amorfă şi dresată a ajuns populaţia presupusei capitale culturale a Romîniei. Şi ce pseudo-elită civică are această pseudo-capitală.
Aşa că ar fi bine să ieşiţi pe marginea străzilor şi să aplaudaţi maşinile mugitoare, care fac publicitate Iaşului. Doar nu sînteţi nişte moldoveni proşti şi înapoiaţi, care nu pricep cum merg lucrurile în ziua de azi, nu … ?
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale.