În noiembrie, la Iași, se desfășoară etapa Cupa Adventure 4×4 Iași. Un pioner al acestui sport este Raimond Chelban, de la care am încercat să aflăm ce costuri implică pasiunea pentru offroad, cum poți învăța tehnici de pilotaj, ce înseamnă o competiție autorizată sau cum poți practica acest sport, protejând în același timp mediul înconjurător.
-
De unde pasiunea pentru offroad? De unde am început?
Orice băiețel se joacă cu mașinuțe, iar când ajunge mare le înlocuiește cu mașini adevarate. Cursele cu orice fel de mașină este un vis al copiilor. În 2002 cochetam cu raliurile, iar ulterior am văzut că e un sport mai puțin accesibil. În 2007 a fost primul an în care am luat decizia de a-mi lua o masină 4×4 și de a participa la competiții, cu noul meu land rover defender. Offroad-ul mi-a dovedit a fi un sport cu mult mai multă adrenalina și mai complex decât credeam.
-
Unde și cum pot fi învățate tehnicile de pilotaj?
Mă credeam un bun șofer, dar s-a dovedit că eram bun doar pentru șosele. La prima competiție am făcut echipaj cu o altă mașină (pilot, copilot la vârstă de peste 60 ani), care mi-au arătat multe dedesupturi a tehnicilor de pilotaj în offroad (trolări, chingi, scripeți, abordare înclinații laterale, pante, rampe foarte abrupte, etc.). pilotajul și copilotajul se învață de la cei experimentați, dar și din experiența dobândita în timp.
-
Cât de mari sunt riscurile de accident în acest sport? Care sunt măsurile de protecție?
Deși este un sport extrem, în realitate este sigur. Greșelile pot fi ale tale sau ale copilotului, dar elementele de siguranță ca rollcage-ul, centuri în 4 puncte, căști, chingi, scripeți, șufe și viteză redusă, fac a nu fi accidente grave față de celelalte sporturi cu motor.
-
Cât este de costisitoare această pasiune?
Acest sport este atât de costisitor pe cât de sus vrei să urci în performanța acestuia. Pleacă de la achiziția unei mașini 4×4 și schimbarea unei transmisii, suspensiii, modificări de motor, mai performante sau construirea de la 0 a unui prototip care poate depăși și suta de mii de euro. Chiar și participarea la competiții este destul de costisitoare, în jur de o mie de euro pe fiecare etapă.
-
Care sunt cele mai populare trasee de offroad din județ?
În cadrul etapei de la Iași folosim trasee din păduri, din afara ariilor protejate, dar cu un grad cât mai mare de teren accidentat și diferențe de nivel. Ca și traseu ne place foarte mult pădurea din Curături- Cioca Boca.
-
Care este diferența dintre offroad-ul sportiv și cel făcut din pasiune?
Ca sportiv ești competitiv, mergi la limita maximă a mașinii și a siguranței, este mai costisitor, dar adrenalina și satisfacția e diferiată. Ca pasionat mergi în expediții, ieși la o plimbare, ai timp să privești împrejurimile și să explorezi.
-
Ce presupune o competiție de offroad autorizată?
Pentru a organiza o cupă sau o etapă de campionat național este nevoie în primul rând de un club sportiv afiliat la Federația Română de Automobilism Sportiv și o mână de oameni serioși și pricepuți cu disponibilitate de a-și aloca energia, timpul și banii. Aceste competiții nu se pot ține fără sprijinul autorităților, care trebuie să-și dea avizul. Începând cu cele naționale (F.R.A.S., M.T.S., C.N.O.R.) și locale (Romsilva, Mediu, I.S.U., Jandarmerie, U.P.U., primării, poliție rutieră). Un astfel de eveniment necesită și acoperirea unei părți financiare în cea mai mare parte suportată de sponsori și parteneri.
-
Care sunt cele mai importante concursuri din Iași și din țară?
CNOR prezintă la început de an un calendar de 8 etape la nivel național, din care face parte și etapa Cupa Adventure 4×4 Iași, organizată în toamna fiecărui an. Această etapă are ca scop promovarea Iașului la nivel național, dar și promovarea acestui sport în județ. Offroad -ul oferă un spectacol extraordinar de balet pe 4 roți, ce poate fi vizionat de către publicul larg în data de 10 noiembrie 2018, de la ora 14:00 pe platoul Păun la coordonatele N47°07’56″/E27°41’27”. Concursul cuprinde și două zile de traseu prin râpele pădurilor și coclaurile județului.
-
Care sunt categoriile sociale de vârstă ce sunt mai interesate de această activitate?
Nu putem elimina vreo categorie de vârstă sau sex interesați de această activitate, dar sunt în special bărbații și băieții lor.
-
Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac amatorii acestui gen de activitate?
Cel mai grav este că cei în necunoștință de cauză, dar și unii mai curioși intra cu autovehiculele lor 4×4 în rezervații naturale, arii protejate, plantații de păduri pe care le calcă cu roțile, deranjează sau strică vânători organizate de ocolul silvic (punandu-și chiar viața în pericol), fac drifturi pe pajiștile oamenilor și alte acțiuni periculoase.
-
Ce sfătuiți un debutant? Care sunt regulile de bază? Și cum alege mașina potrivită?
Un debutant trebuie să înțeleagă ca e un sport extrem și dacă nu știi regulile de bază te poți accidenta. E ușor de a învața de la un experimentat dar ține și de abilitațile lui. Nu pot recomanda o marcă anume pentru acest sport deoarece orice 4×4 are plusuri și minusuri. Trebuie să găsești mașina și marca potrivită pentru tipul tău de condus. Vrei viteză, ia o mașină puternică, vrei tehnică investește în ea.