Radu Mazăre, reținut de procurorii care-l acuză că ar fi luat 175.000 de euro MITĂ

Radu Mazăre va fi prezentat, astazi, în jurul orei 12:00, judectorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile. Asta după ce procurorii anticorupţie au decis noaptea trecută să-l reţină pe edilul constănţean pentru 24 de ore  sub acuzaţia că ar fi luat mită 175.000 de euro euro.

 

Alături de Mazăre va fi prezentat judecătorilor pentru a fi arestat şi Avraham Morgenstern, reprezentant al unei societăţi comerciale, cel care i-ar fi dat mita primarului. Surse judiciare au precizat că în acelaşi dosar este cercetat şi senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului.

Conform ordonanţei de reţinere DNA, Radu Mazare a primit suma de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea unei licitaţii de construcţie a unor locuinţe modulare de către compania lui Morgenstern Avraham.

Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan, se arata in comuncatul DNA.

 

Primăria Constanţa, dispusă la colaborare

Primăria Constanţa a confirmat oficial ieri, printr-un comunicat de presă, că percheziţiile DNA vizează construirea cartierului social Henri Coandă. Primarul anunţase din data de 24 martie că procurorii i-au cerut din scurt toate documentele legate de acest proiect.

„O echipă de procurori de la DNA Bucureşti au descins dimineaţă, la orele 8.00, la sediul Primăriei Municipiului Constanţa. Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţii referitoare la construirea campusului social Henri Coandă. Reamintim că în primă fază a acestui proiect s-au construit 906 unităţi locative (garsoniere şi apartamente) modulare destinate nevoiaşilor. Garsonierele şi apartamentele sunt dotate cu pat şi saltea, minifrigider, plită electrică, chicinetă şi toaletă cu duş. De asemenea, s-au construit o cantină socială, cabinet medical, locuri de joacă şi parcări, precum şi o biserică. Valoarea totală a investiţiei este 30,945 milioane lei. Documentele solicitate sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA“, a transmis Primăria Constanţa.

 

ANI verifică averea primarului Radu Mazăre

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declanşat marţi procedura de verificare a modului în care Radu Mazăre şi-a dobândit averea în ultimul mandat de primar al Constanţei, în perioada 2012-2014, potrivit Agerpres.

În ultima declaraţie de avere depusă în iunie 2013, primarul din Constanţa a menţionat că deţine un apartament în Bucureşti de 184 mp, o cotă de 4% din două terenuri intravilan din Capitală, precum şi un teren extravilan de 1,7 ha, obţinut în anul 2012, prin concesiune, în Republica Madagascar.

De asemenea, el mai are în proprietate o şalupă cu motor Bayliner şi o remorcă Peridoc, ambele cumpărate în anul 2001.

Tot în declaraţia de avere, Radu Mazăre a trecut că deţine 287.000 euro cash şi un card de debit cu 5.000 euro.

În plus, primarul a declarat plasamente şi împrumuturi acordate mai multor societăţi comerciale unde deţine acţiuni: SC Sigma Trading SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Comtext SA, SC Nisipuri SA, SC Xenoti SRL, SC Conpress Group SRL, SC Royal Distribution Services SRL, dar şi un împrumut de 600.000 euro acordat unei persoane fizice — Ioanis Poulos Skantzikas.

La capitolul venituri, el a menţionat un salariu anual de 33.909 primit de la Primăria Constanţa şi 60.000 euro obţinuţi în urma vânzării de acţiuni de la Enterprises Inc of Monrovia Grecia.

Radu Mazăre s-a mai aflat în atenţia ANI în anul 2009, când a fost declarat în stare de incompatibilitate, deoarece a ocupat, în perioada 23 aprilie — 6 noiembrie 2003, funcţiile de primar şi administrator al unei firme.

Edilul a atacat atunci raportul de evaluare întocmit de ANI şi a avut câştig de cauză, în urma unei decizii a Curţii de Apel Galaţi din iunie 2010.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here