Meșteșugul pielăritului aproape că s-a stins. Spunem „aproape” pentru că mai sunt totuși oameni pasionați care duc mai departe ștafeta acestei meserii. Radu Botez este omul din spatele RA Leather Poetry, un „atelier de scris poezii din piele tăbăcită vegetal”. Cum s-a transformat această pasiune în afacere și cum au fost începuturile aflăm de la Radu în rândurile de mai jos:
-
De unde pasiunea pentru pielărie? Cum a luat naștere RA Leather Poetry?
Pasiunea pentru pielărie a apărut din pură întâmplare după 12 ani în care am lucrat ca webdesigner şi grafician, în cea mai mare parte colaborând cu firme din S.U.A.
În urmă cu un an, eram complet copleşit de orarul de muncă şi de monotonia la care ajunsesem din punct de vedere profesional, nu-mi găseam locul şi nici măcar satisfacţiile financiare nu compensau sentimentul de nelinişte.
Îmi amintesc că purtam discuţii interminabile cu soţia mea, iar ea m-a încurajat să fac altceva, orice mi-ar putea aduce bucurie.
Am început să sap, să încerc să mă redescopăr, să caut lucruri noi care m-ar fi putut încânta, ştiam doar că vreau să produc ceva cu ajutorul propriilor mâini. Şi a intervenit întâmplarea care s-a dovedit fericită J: urma aniversarea cumnatei mele, iar soţia mea voia să îi cumpere o geantă din piele realizată manual.
Mi-am propus să încerc să o fac eu şi m-am documentat mult în prealabil. Am ales tipul de piele după foarte mult studiu şi am rămas loial acestuia – piele naturală tăbăcită vegetal şi am realizat tiparul (a fost simplu aici, fiind obişnuit să fac schiţe armonioase). Cel mai dificil a fost să o făuresc propriu zis, nu aveam sculele necesare aşa că am achiziţionat ce am considerat că mi-ar trebui, mi-am construit o presă, am ales tipul de aţă, vopseaua şi am pornit la drum.
A fost o experienţă minunată, iar rezultatul final a fost pe măsură, imperfect din punct de vedere tehnic, dar cu însemnătate deosebită pentru cumnata mea. Geanta a fost îmbogăţită cu versuri publicate de soţia mea, Raluca Vasiliu Botez, în volumul ei de debut „Mănânc un măr şi mă gândesc la tine”.
Aşa s-a născut RA Leather Poetry, atelier de poeme realizate din piele tăbăcită vegetal.
Conceptul porneşte de la ideea că pielea naturală trebuie respectată şi transformată în obiecte nemuritoare. Fiecare produs poartă cu el un poem al culorii, al formei, al emoţiei pe care o transmite. RA este de la Radu şi Raluca, ea se ocupă de versuri şi de promovare, uneori şi de comunicarea cu clienţii.
-
Ce fel de servicii și produse oferiți? Care sunt cele mai solicitate articole?
Realizez la comandă sau produc în serie limitată: portofele, curele, genţi, poşete, plicuri, borsete, hamuri, rucsacuri, tocuri pentru ochelari, portofele port tutun, huse, bijuterii, coperte pentru cărţi sau agende etc.
Cele mai solicitate articole: portofele, brăţări pentru ceas, genţi unisex şi borsete.
-
De unde vă procurați materia primă?
Deoarece folosesc doar piele naturală de cea mai bună calitate tăbăcită vegetal, am identificat destul de greu furnizori în ţară, dar am câteva surse în Sibiu şi Bistriţa care nu m-au dezamăgit vreodată.
-
Care este profilul clientului dumneavoastră?
Clienţii mei sunt oameni pasionaţi de frumos, care apreciază lucrurile realizate manual, eventual unicat, care susţin artiştii şi sunt mândri să poarte produse deosebite.
Cel mai des sunt contactat de bărbaţi cu vârsta peste 30 de ani, realizaţi profesional, care doresc un cadou pentru ei sau pentru persoanele dragi.
-
Care a fost cea mai neobișnuită comandă primită?
Nu am primit comenzi neobişnuite, poate câteva amuzante, spre exemplu un portofel cu locaşuri pentru 30 de carduri şi buzunar pentru chei şi mărunţiş (nu am onorat comanda pentru că nu este un produs care se poate executa manual, dar în schimb m-am întrebat la ce i-o fi folosit atât de multe carduri J).
În schimb, mi-au fost solicitate diverse obiecte minunate, cu însemnătate pentru viitorii proprietari, coperte pentru cărţi de suflet, brăţări pentru ceasuri moştenire de familie, genţi făcute după un model pe care l-a purtat un bunic pe front etc.
-
Din punct de vedere al vânzărilor, care sunt cele mai importante canale de distribuție?
Până în acest moment, am vândut produse datorită paginii de facebook, participării la Atelierul Artistului şi cele mai multe la recomandarea clienţilor mulţumiţi.
Am în lucru un site de prezentare, un magazin online, dar şi înscrierea pe diverse site-uri internaţionale care promovează produse realizate manual.
-
Ce sfaturi aveți pentru cei ce vă împărtășesc această pasiune?
Să nu renunţe, să nu se descurajeze, să investească timp, să studieze, să se documenteze, să între în comunităţi de oameni care sunt la fel de pasionaţi – sunt diverse grupuri de facebook, să creadă în ei, să comunice cu cei din jur şi să caute resurse pentru a transforma acest hobby într-o mică afacere.
-
Ce urmează? Cum puteţi fi contactat?
Urmează un proiect Start Up, un atelier cu un showroom atipic, participarea la târguri naţionale şi poate europene, multe poeme noi din piele, multă muncă făcută cu bucurie.
Pot fi contactat la: 0751452091 – Radu Botez, pe: https://www.facebook.com/raleatherpoetry/ şi în curând pe: www.raleather.ro