despre naivități perdant-cîștigătoare, venite din vremurile lui rabi Ieșua
Mă pregăteam să văd la televizor niște fete din Romînia, nu din alea decorative, ci unele încercînd să cîștige o medalie europeană de aur, la tenis de masă, dar s-a întîmplat să îl văd, la o terasă de cartier, pe elevaNtul sociolog bahluviano-parizerian Mihai Dinu Gheorghiu, și să-i spun ( calm, dar ferm ) cîteva cuvinte : că sper să îi fie rușine, cîndva, de denunțul dezgustător contra lui Paul Goma, denunț pe care dl tovarăș rabinuț caiafic MD Gheorghiu l-a comis acum niște ani, în paginile unei celebre gazete pariziene.
În acel denunț public, dl tovarăș rabinuț caiafic MD Gheorghiu cerea aproape imperativ & explicit statului francez să îl expulzeze de pe teritoriul său pe cel mai mare militant anti-comunist român din vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu – Paul Goma, dacă vă spune ceva acest nume, cvasi-anonim pentru majoritatea popolului romînez. Iar denunțul tovarășului acuzator public MD Gheorghiu, plin de sfîntă mînie proletară, a fost unul dintre cele mai slinoase episoade din lunga hăituire a acelui bălcesc nesuferit și ațos, fugit de copil din Basarabia și alungat de adult în Franța, bălcesc căruia prea puțini i-au iertat, pînă la moarte și după ea, vina de a fi strigat că regele comunist e gol și dictator, în timp ce elitele întrelectualnice și popolul suptviran mîncau de pe jos ori din mîna mînjită de sînge a celui mai iubit dictator. Mda, e nasol pentru mulți să suporte adevărul că Goma își bătea joc public de Ceaușescu, din Romînia comunistă, pe cînd idoluțul Pleșu îi scria mult-iubitului-și-stimatului dictator scrisori umile, în care se milogea ca-calicul la capra podului și promitea să fie băiat cuminte, ,, pe linie ,, , în lumina principiilor călăuzitoare ale Partidului Comunist Romîn.
Nu, cele cîteva vorbe clare, spuse în față micului rabinuț caiafic MD Gheorghiu, n-o să schimbe rezultatul peren, cel al meciului cîștigat mai mereu de caiafi, fie ei bahluvieni, parizieni, parizerieni, cu franjuri din flanela lui Bourdieu ori din izmenele lui Moses Rosen. Dar, cel puțin, astfel de vorbe pot aduce aminte ( cui nu vrea să uite chiar tot ) de niște alte vorbe spuse cîndva, zice-se, într-o împrejurare cînd totul era pierdut, în afară de onoare.
Nț, onoarea nu e chestia aia cu gardă militară, ci un punct din sistemul de referință al igienei mentale, care ne-a scos din peșterile canibaloide și ne-a făcut să cîștigăm la maratonul ficțional, cu mesager mort, dar învingător.
Da, chiar dacă seamănă a personaj de basm, există asemenea locuri geometrice, în care nu contează doar stomacul, sau alte zone anatomo-fiziologice. Bolboroseala ritoasă, începută ca răspuns de musiu denunțător public MD Gheorghiu – cu atît mai puțin.
În rest e bine, a plouat, s-au făcut lanurile de ,, Baraba ! ,, cît Turnul Babel. Nu Isaac.
Allez, enfants de la Latri’, / Le jour de soir est arrivé.
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale ( https://lucianpostu.wordpress.com/rominia-i-a/ )