Putorile lui Chirica de la Urbanism: doar 45 de autorizații într-o lună. Oradea – 182, Cluj – 123

@ Ritmul de lucru la Urbanism în Primăria Iași este comparabil cu cel dintr-un sat cu doar câteva mii de locutori @ În luna august au fost eliberate doar 45 de autorizații de construire, dintre care 9 pentru proiecte ale Primăriei @ Municipalitatea ieșeană refuză să comunice care este numărul cererilor de autorizații în așteptare, însă estimările arată că există câteva mii de solicitări blocate @ Atât persoanele fizice cât și dezvoltatorii așteaptă și câte 6 – 7 luni eliberarea unei autorizații ori a unui banal certificat de urbanism @ Termenele legale sunt de 15 zile respectiv 30 de zile @ Oficialii Primăriei Iași dau vina pe lipsa de personal din instituție @ Arhitecții și investitorii evită să critice public activitatea de la Urbanism de frica repercusiunilor @ „S-a ajuns în această situație din cauza politicii de rotire a cadrelor în funcția de arhitect șef pe care a instituit-o primarul Mihai Chirica. Din aceeași direcție, funcționarilor li s-a inoculat ideea că pot merge la pușcărie pentru documentele pe care le semnează”, este explicația unui arhitect ieșean

Din perspectiva activității de la Urbanism, orașul Iași este blocat. Ritmul de eliberare a autorizațiilor de construire, a certificatelor de urbanism și avizelor este infim raportat la volumul de cereri venite din partea populației și a investitorilor. Termenele de eliberare a acestor documente este exagerat, ajungându-se ca un simplu certificat de urbanism să fie emis și la  6 – 7 luni de la depunerea cererii. Termenul legal este de 15 zile lucrătoare!

Luna august a marcat apogeul incompetenței în Primăria Iași. Doar 45 de autorizații au fost eliberate, iar 9 aparțin chiar instituției emitente, Primăria Iași. Ritmul de lucru este comparabil cu cel unei comune cu doar câteva mii de locuitori. Spre exemplu, în august 2021, Valea Lupului a eliberat 19 autorizații, Lețcani – 15, iar Tomești – 10.

În comparație cu marele orașe, Iașul se face de râs. În august 2021, Primăria municipiului Oradea a eliberat 182 de autorizații, iar Primăria Cluj Napoca – 123.

Arhitecții și dezvoltatorii tac mâlc. Le este frică de Chirica

Majoritatea arhitrecților și a dezvoltatorilor tac. Nu critică public activitatea Primăriei Iași, deoarece primarul Mihai Chirica le poate pune bețe, le poate bloca eliberarea documentelor.

„S-a ajuns în această situație din cauza politicii de rotire a cadrelor în funcția de arhitect șef pe care a instituit-o primarul Mihai Chirica. Din aceeași direcție, funcționarilor li s-a inoculat ideea că pot merge la pușcărie pentru documentele pe care le semnează. Cu toate acestea, primarul controlează foarte bine activitatea departamentului de Urbanism prin intermediul a câtorva funcționari. Nu există transaparență! Arhitectul șef Raluca Mocanu ține audiențe, dar selectiv. Cheamă pe cine vrea și doar atunci când vrea. Nu exitsă o ordine stabilită, o listă de așteptare”, explică situația de la Urbanism un arhitect ieșean, care a cerut să nu-i fie declinată identitatea.

În medie, un funcționar muncește 10 minute pentru un certificat de urbanism

Timpul mediu pe care un funcționar de la Urbanism îl alocă pentru a elibera un certificat de urbanism este de 10 minute, dar cu toate acestea, termenele de eliberare a acestor documente depășește câteva luni de zile. Există zone cu reglementări speciale, pentru care funcționarul trebuie să facă verificări suplimentare, situații în care media de 10 minute este depășită.

Practic, pentru eliberarea unui certificat de urbanism, funcționarul completează datele de identificare ale solicitantului, persoană fizică sau persoană juridică, și datele de identificare ale imobilului, teren sau construcție. Sistemul face verificările raportat la zonă, PUG, Regulament Local de Urbanism ori PUZ, dacă este cazul, și generează certificatul în format electronic. Funcționarului nu-i rămâne decât să apese tasta „PRINT” și să semneze. Documentul pleacă însă pe traseul semnăturilor șefilor din Primăria Iași, acolo unde soarta îi este hotărâtă în funcție și de alte criterii, nu doar de cele legale și tehnice.

„Ne cerem scuze celor care au așteptat”

Oficialii Primăriei Iași explică ritmul greoi de lucru de la Urbanism prin prisma lipsei de personal, dar și a neînțelegerilor dintre cele două comisii care reglementează această activitate.

„Unele documentații au fost foarte laborioase și au presupus un timp de lucru mai mare și pe fondul lipsei de personal din instituție s-a ajuns la o încetinire a ritmului de eliberare a documentelor. Această activitate se va îmbunătăți, deoarece se vor ocupa mai multe posturi care până acum erau vacante. Divergențele dintre cele două comisii, CTATU și CATU, au condus de asemenea la întârzierea unor proiecte. Ne cerem scuze celor care au așteptat, dar este mai bine să eliberăm autorizații bine fundamentate legal, care nu pot fi atacate”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al municipalității ieșene.

„Sunt cetățeni care așteaptă de ani de zile aprobare pentru o casă”

Pe de altă parte, consilierii USRPLUS din Comisia de Urbanism susțin că propunerile pe care le-au făcut pentru îmbunătățirea activității de la Urbanism au fost ingnorate de către executivul Primăriei Iași.

„Împreună cu colegii mei din Comisia de Urbanism, am exprimat in mai multe rânduri dorința pentru îmbunătățirea activității de la nivelul Direcției de Urbanism și am venit cu soluții concrete pentru ca acest lucru sa se întâmple. Și noi primim săptămânal solicitări de la cetățeni, cele mai multe persoane fizice, care așteptă de ani de zile aprobarea unor documentații. În multe situații, vorbim de ieșeni care doresc sa își construiască o casă! Nu îmi doresc să arătam cu degetul, să rămânem in registrul declarațiilor politice, ci să contribuim direct și eficient la îmbunătățirea situației. Asta îi interesează pe oameni. Soluții am propus, din păcate în minoritate fiind și fără pârghii la nivelul executivului, nu sunt implementate. Avem nevoie in primul rând de predictibilitate! De la momentul eliberării certificatului de urbanism, pana la momentul primei lame de hârleț în pământ, trebuie ca tot procesul sa fie predictibil, transparent și clar”, a declarat consilierul USRPLUS Răzvan Timofciuc.

 

3 COMENTARII

  1. Saptamana asta mi a clefait nuci in fata 5 minute si dupa ce i au ramas in gingii mi a intins o hartie A4 in greata…, completati o cerere.Urbanismul lui Misu ,al doilea birou pe stanga.Stati ar nucile in gat!!!

  2. Este un mare dezastru in Primăria municipiului Iasi…Este inadmisibil să stăm cîte 3-4 luni după un simplu certificat de urbanism… Este bătaie de joc…personal fara experiență care-și bate joc de cetățeni și care blochează proiecte imbiliare fără nici un motiv…Zeci de dezvoltatori blocați din cauza împuțitelor din Primărie,care dau vina pe dl.Primar…Toți arată cu degetul spre dumnealui care habar nu are ce fac cei de la Urbanism….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here