Influenta publicație britanică Financial Times a aflat cum și în ce circumstanțe a decis Putin să invadeze Ucraina acum un an. Jurnaliștii au reușit să afle de la apropiații lui Putin că elita moscovită este foarte conștientă de amploarea catastrofei care acoperă Rusia din cauza greșelii fatale a liderului de la Kremlin.
Atunci când a decis să înceapă un război cu Ucraina, Putin nu a ținut cont de părerea nici măcar a oamenilor din cercul său interior, ci s-a bazat pe informațiile politicianului ucrainean, și totodată nașul său, Viktor Medvedciuk.
În același timp, el a fost mânat de dorința de a intra în istorie ca un nou Petru cel Mare, scrie Financial Times într-o anchetă amplă cu ocazia aniversării invaziei Ucrainei de către Rusia.
Un participant la întâlnirea lui Putin cu mediul de afaceri rus din ziua invaziei, 24 februarie, a declarat ziarului că înainte de eveniment l-a întrebat pe ministrul de externe Serghei Lavrov despre informațiile privind invazia iminentă a Ucrainei, care erau necunoscute elitei conducătoare și de afaceri.
La această întrebare, ministrul a răspuns: „El [Putin] are trei consilieri: Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare”. Toți cei trei sunt morți de sute de ani și au lăsat o amprentă ambiguă în istoria Rusiei.
Chiar și secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate din 21 februarie, a sugerat să se acorde o nouă șansă diplomației. El „știa starea proastă în care se afla armata și i-a spus lui Putin despre asta”, spune o sursă apropiată Kremlinului.
Cu toate acestea, președintele rus a respins vocile critice, ca în 2014, în timpul anexării Crimeei. Nici nu a informat Consiliul de Securitate. Operatiunea a fost discutata in cadrul unei intalniri nocturne, care s-a incheiat abia la ora 7 dimineata, scrie FT.
Interlocutorii președintelui au fost ministrul Apărării Serghei Șoigu și trei oficiali de rang înalt de securitate.
„El crede cu adevărat în tot ce spune despre sacralitate și despre Petru cel Mare. Crede că va fi amintit ca Petru I”, a spus fostul oficial superior.
Problema cheie este că Putin și-a construit un sistem în jurul său în care nimeni nu-i spune adevărul, iar de la izbucnirea războiului, președintele a devenit și mai izolat, au spus oameni familiarizați cu el.
„Stalin a fost un răufăcător, dar un bun manager, pentru că nu era mințit. Dar nimeni nu-i poate spune lui Putin adevărul. Oamenii care nu au încredere în nimeni încep să aibă încredere într-un număr foarte mic de oameni care îi mint”, spune o sursă din anturajul lui Putin.
Potrivit ziarului, majoritatea conducerii administrației prezidențiale și din mediul economic, în conversații private, se opun războiului, dar spun că nu îl pot influența în niciun fel. Cercul restrâns de contacte al lui Putin l-a determinat să se bazeze pe informațiile lui Viktor Medvedciuk despre Ucraina atunci când planifica operațiunea, care i-a promis lui Putin că trupele ruse vor fi binevenite în Ucraina, scrie FT.
Această evaluare a fost susținută de FSB. Oamenii lui Medvedciuk au lucrat ca observatori pentru trupele ruse, punând marcaje pe clădiri și drumuri și au ajutat Rusia să cucerească părți din sudul Ucrainei, inclusiv Herson. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor cumpărați de Medvedciuk pur și simplu au fugit cu banii pe care i-au primit, sau au alertat autoritățile ucrainene cu privire la instrucțiunile pe care le-au primit, a declarat ziarului un înalt oficial ucrainean și mai mulți foști oficiali din Rusia și Statele Unite.
La un an de la invazie, Putin este conștient în privința costului enorm, dar rămâne hotărât să câștige, au declarat pentru ziar apropiați președintelui. Foști și actuali oficiali spun că Putin caută noi justificări pentru război, insistând că nu a avut de ales decât să continue invazia prin orice mijloace necesare.
„Este înfricoșător să ne gândim ce s-ar întâmpla în cazul unei înfrângeri catastrofale a Rusiei. Înseamnă că au fost comise greșeli catastrofale și că persoana din spatele acestui lucru ar trebui să-și ia viața, indiferent dacă cu un glonț, cianură sau altceva.”