@ Primăria Iași insistă în mod suspect pentru aprobarea unui proiect imobiliar, care a fost însă respins de către Comisia de Urbanism în iunie 2021 prin adoptarea unui „Aviz Negativ” @ „Investitorul” este un tânăr de 26 de ani, fost candidat la locale din partea partidului fantomă Pro Iași, înființat prin interpuși de Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu @ În 2016, la doar 21 de ani, „investitorul” Adrian Ergean Mitrache a achitat pe loc 140.000 de euro pentru terenul din Nicolae Iorga @ Tânărul care vrea să bage milioane de euro în construcția unui bloc s-a angajat ca „mecanic auto” la service-ul pe care-l administrează împreună cu familia sa și a mai prins câte un bilet la pariuri sportive @ Aparatul Primăriei nu a ținut cont de votul consilierilor și a întocmit un proiect de hotărâre de Consiliu Local în care nu se vorbește despre „Avizul Negativ” din iunie 2021, ci doar despre un aviz favorabil din 2019, care nu este însă valabil @ Proiectul prevede ridicarea unui bloc pe bulevardul Nicolae Iorga 6A, terenul fiind amplasat la câțiva zeci de metri distanță de intersecția cu Bulevardul Cantemir @ Proiectul s-a bucurat de susținere în mandatul anterior, 2016 – 2020, când Urbanismul era condus de către fostul viceprimar Gabriel Harabagiu
La mijlocul lunii iunie a acestui an, consilierii locali din Comisia de Urbanism au decis prin vot respingerea unui proiect care prevedea construirea unui bloc pe bulevardul Nicolae Iorga nr. 6A, eliberând în acest sens un „Aviz Negativ”.
În mod suspect, la distanță de patru luni de zile, aparatul Primăriei Iași întocmește un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru aprobarea aceluiași proiect. În susținerea acestuia este menționat printre altele, un aviz de oportunitate al Comisiei de Urbanism din 2019, care nu este însă valabil, fiind eliberat în mandatul anterior al legislaturii locale, respectiv 2016 – 2020.
Proiectul prevedea inițial ridicarea unui bloc cu 6 etaje pe un teren de 1.000 mp și fusese avizat favorabil de către municipalitate în perioada în care Urbanismul se afla sub controlul fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, cumătru al primarului Mihai Chirica.
Investitorul: câștiguri din salariul de mecanic și pariuri sportive
Investitorul care vrea să bage milioane de euro în construcția unui bloc este un tânăr ajuns acum la vârsta de 26 de ani, pe nume Adrian Ergean Mitrache. În 2017, s-a angajat ca „mecanic auto” la service-ul pe care-l administrează alături de familia sa. A declarat un salariu brut de doar 1.450 lei. În 2020, acesta a fost promovat pe postul de „manager general”, dar pe un salariu de doar 588 de lei, pontând doar câteva ore de muncă. Adrian Ergean Mitrache a mai declarat mici venituri obținute din pariuri sportive.
Pe când avea doar 21 de ani, în 2016, același „investitor imobiliar” a achitat pentru terenul din Nicolae Iorga aproximativ 140.000 de euro. A cumpărat terenul pe persoană fizică de la firma Ali Construct SRL, aflată la acea vreme în insolvență.
Candidat al partidului fantomă înființat de Chirica și Harabagiu
În vara lui 2019 a fost înființat partidul Pro Iași. Chirica era exclus din PSD, nu bătuse palma cu PNL, și încerca să joace cartea candidaturii din partea unui partid local, nou înființat. Pro Iași a fost fondat de către fiica unui angajat din Primăria Iași și de alți câțiva tineri din anturajul fostului viceprimar Gabriel Harabagiu.
În 2020, Adrian Ergean Mitrache candidează din partea partidului Pro Iași pe lista de consilieri locali. Oficial, partidul îl susținea pe Harabagiu, iar acesta nu făcea un secret din asta.
Într-un articol publicat în august 2020 în presa locală sub titlul „Pro la puterea a 2-a! Pro Iași și Pro România în negocieri pentru ieșeni”, Gabriel Harabagiu declara: „Partidul Pro Iași este înființat din dorința ieșenilor de a fi reprezentați de un partid local devotat lor și care să fie în slujba comunității ieșene. Este un partid nou apărut pe scena politică ieșeană, care apreciază programul administrativ actual al municipalității ieșene și care împreună cu tinerii noștri membri de partid dorim să contribuim la îmbunătățirea acestuia. Vă așteptăm alături de noi pentru ca împreună să facem politică pentru Iași, pentru ieșeni! Pot să confirm faptul că reprezint Pro Iași și ieșenii, în negocierile politice cu partidul Pro România, ne unim pentru binele comunității”
În 2019, Primăria aproba un bloc cu 6 etaje
Proiectul imobiliar de pe bulevardul Nicolae Iorga ajunge la Urbanismul din Primăria Iași în 2019, unde cu viteză supersonică primește aproape toate aprobările. Rezultatul alegerilor locale din toamana lui 2020 au făcut ca blocul să nu ajungă în faza de autorizare. Odată cu schimbarea componenței Consiliului Local, PUZ-ul a fost reintrodus în Comisia de Urbanism. În vechea legislatură, comisia de urbanism aprobase proiectul cu regim de înălțime 2S+D+P+6E
Pe 25 februarie 2021, PUZ-ul de pe Nicolae Iorga 6A intră pentru prima daă în noua Comisie de Urbanism, care amână luarea unei decizii.
Câteva luni mai tîrziu, în ședința din 27 mai, comisia cere refacerea proiectului: renunțarea la 3 etaje, diminuarea POT, CUT, creșterea spațiilor verzi și modificarea accesului. Practic dimensiunea blocului propus a fost însjumătățită.
Peste încă o lună, nemulțumită de modificările aduse proiectului, comisia de urbanism decide respingerea proiectului,
Cu toate acestea, pe 18 noiembrie 2021, PMI pune proiectul de hotărâre în dezbatere publică, invocându-se avizul de oportunitate din 29 noimebrie 2019, care nu mai era valabil și se referea la proiectul cu 6 etaje.
Ce spun membrii Comisiei de Urbanism
Consilierii din Comisia de Urbanism s-au arătat consternați de faptul că Primăria Iași a repus pe tapet un proiect de hotărâre care fusese respins în urmă cu patru luni.
„Nu înțeleg de ce după patru luni de zile se întâmplă asta. Dacă se dorea ca el să fie supus votului Consiliului Local, trebuia introdus în prima ședință. Comisia a respins proiectul, dar plenul putea să decidă altceva”, a spus Iulian Nicolau, președintele Comisiei de Urbanism.
Bogdan Balanișcu (PSD) – membru Comisia de Urbanism: „Astfel de situații sunt consecințele directe ale haosului urbanistic generat și întreținut de administrația condusă de liberalul Mihai Chirica. Lipsa Planului Urbanistic General este folosită de diferite persoane pentru a impune Iașului și ieșenilor tot felul de construcții care, poate cu niște reglementări clare, nu s-ar putea realiza sau s-ar realiza în cu totul alte condiții. Noi, membrii Comisiei de Urbanism, ne-am arătat disponibilitatea de a ne întâlni săptămânal pentru a discuta din timp și aplecat despre toate proiectele de urbanism, dar executivul nu ne oferă documente. Avem o ședință pe lună. Se pare că celor din Primărie le convine o anumită lentoare în tratarea proiectelor de urbanism.
Am spus și voi repeta cu fiecare ocazie. Este clar că Iașul se dezvoltă și este foarte bine că se construiește. Problema ține de cum, unde și cât se construiește, iar Iașul nu merită o dezvoltare urbanistică fără noimă. Ieșenii nu merită blocuri de nu știu câte etaje între case, nu merită turnuri pe terenuri cu suprafețe mici, înghesuite între blocuri, uneori pe spații verzi, în zone deja extrem de aglomerate din punct de vedere al traficului. Este nevoie de o gândire integrată care să țină cont și de soluțiile de trafic, de locul în care se construiește, de locurile de parcare, de toate caracteristicile unei zone. Nu ne mai putem permite proiecte punctuale, prin care să nu fie luate în calcul toate aspectele din zona respectivă”
Răzvan Timofciuc (USR) – membru Comisia de Urbanism: „Încă o dată avem o dublă măsură în privința proiectelor imobiliare: zeci de ieșeni ne scriu că așteaptă de 2-3 ani cu documentațiile de urbanism, iar alții reușesc în termene record să repună în dezbatere proiecte care, culmea, au fost respinse de Comisia de Urbanism. Ceea ce ne dorim noi este un lucru simplu: tratament egal pentru toți cei care vor să construiască! Acest proiect a fost avizat negativ de Comisia de Urbanism pentru că am agreat că e nevoie de o reglemetare unitară în privința dezvoltării zonei respective.”
,