Pușcăriașii „scriitori” și profesorii din Iași care au girat pentru ei

Foto: mariustuca.ro

Foto: mariustuca.ro

Lista universitarilor din Iaşi care au girat pentru operele puşcăriaşilor este una suficient de mare, nelipsind nici cadre didactice cunoscute, de la cele mai importante unităţi de învăţământ superior din municipiul nostru. Un profesor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” este liderul acestei liste după ce a coordonat cinci lucrări scrise de un individ care se află după gratii. 

 

În total, pe lista coordonatorilor lucrărilor scrise de „savanţii” închisorilor se află 16 profesori universitari din Iaşi, cei mai mulţi de la cele mai importante unităţi de învăţământ superior din oraş, scrie „Ziarul de Iași”.

 

Conferenţiarul universitar doctor inginer Corneliu Burlacu, de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial a UTI, i-a surclasat pe toţi. Cadrul didactic se aşază la vârful ierarhiei după ce a coordonat, potrivit listei Ministerului Justiţiei, cinci lucrări scrise de fostul patron a Teofarm, Doru Teodor, condamnat la cinci ani de închisoare pentru înşelăciune.

 

Conferenţiarul Burlacu a coordonat cărţile „Aspecte privind finisarea la macro şi micro”, „Sisteme moderne de fabricaţie”, „Problematica proceselor de microprelucrare”, „Sisteme microelectromecanice, aplicaţii” şi „Procedee moderne de prelucrare”, toate publicate la Editura Performantica din Iaşi.

 

Un alt cadru didactic de la UTI, conferenţiarul doctor inginer Nicolae Marcoie, de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului şi membru al Senatului universităţii, care a instruit în puşcărie un personaj pe care presa tabloidă l-a alintat ca fiind „regele piţipoancelor”. Condamnat definitiv la cinci ani şi trei luni, pentru o fraudă de un milion de euro, Mihai Tiberiu Vicol a scris în puşcărie cărţile: „Managementul integrat al deşeurilor solide”, „Economia factorilor de mediu”, „Energia eoliană şi mediului” şi „Bazele economice ale hidroenergeticii”. Ultimele trei cărţi coordonate de conferenţiarul Marcoie au fost scrise de „regele piţipoancelor” în anul 2014. Chiar în primele nouă luni ale acelui an, pentru că ulterior a fost eliberat condiţionat, amintește „Ziarul de Iași”.

 

Pe listă se mai află conferenţiarul doctor inginer Ioan Rusu, coordonatorul lucrării „Studiul comportării cablurilor de medie tensiune sub acţiunea sinergică a solicitărilor electrice, termice şi a poluării mediului înconjurător”, scrisă de omul de afaceri vâlcean Eugen Ovidiu Ciogescu. Tot de la UTI  este şi conferenţiarul doctor Cătălin Popovici, cel care a coordonat cartea scrisă de omul de afaceri Bogdan Damian, condamnat în dosarul „Transformatorul”. Damian, încarcerat în Penitenciarul Vaslui, a scris lucrarea „Aspecte privind utilizarea biomasei pentru producerea energiei regenerabile”.

 

De la Universitatea „Cuza”, un alt nume importat de pe lista coordonatorilor ştiinţifici este cel al lui Tudor Jijie. Profesorul economist a supervizat o carte scrisă de fostul său coleg din PNL, Radu Prisăcaru, ex-prefect al judeţului Iaşi.

 

În ceea ce îl priveşte pe Radu Prisăcaru, acesta a mai scris cărţile „Limba Engleză pentru asistenţi medicali – English for nurses” şi „Limba Engleză pentru infermieri – English for cares”, ambele sub coordonarea profesorului doctorand Narcis Manoliu, de la Universitatea „Apollonia” din Iaşi.

 

Cadre didactice de la Universitatea „Petre Andrei” sunt şi ele pe lista Ministerului Justiţiei. Profesorul universitar doctor Alexandru Trifu este cel care a coordonat cartea „Ingineria avansată soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est”, scrisă din penitenciar de fostul lider liberal Relu Fenechiu. Acelaşi Fenechiu a mai publicat o carte intitulată „Itinerarii duhovniceşti în Judeţul Iaşi”, scrisă sub coordonarea preotului Vasile Nechita, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea Ovidius din Constanţa.

 

Citește mai mult AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here