Proprietarul Hanului Trei Sarmale, înhățat de ANAF pentru taxele pe tranzacții imobiliare. Un fleac: 25 de apartamente, 10 terenuri și 3 spații comerciale

Valoarea cumulată a tranzacțiilor a fost de 8,5 milioane de lei @ Marian Panainte a contestat pe procedură administrativă actul de control, dar Fiscul ieșean nu a mai așteptat decizia colegilor de la București și a început executarea silită a omului de afaceri @ Panainte nu a pus la dispoziția echipei de control niciun document din care să reiasă cheltuielile realizate cu construcția unui bloc, dar Fiscul a estimat valoarea investiției pe baza declarațiilor depuse la finalizarea lucrărilor @ „Vă rugăm să observați că echipa de control denaturează adevărul când afirmă că verificarea s-a derulat cu dificultate, în realitate am pus la dispoziție toate documentele solicitate și am avut o corespondență pe email foarte densă. Nu în ultimul rând, starea mea de sănătate a fost foarte gravă în acea perioadă și în mod nejustificat nu a fost admisă solicitarea subsemnatului de amânare a încheierii controlului”, susține în apărarea sa omul de afaceri

Proprietarul Hanului Trei Sarmale a fost prins de către Fisc cu zeci de tranzacții imobiliare pentru care nu a achitat taxele către bugetul de stat. Omul de afaceri Marian Panainte a vândut în perioada 2017-2022, ca persoană fizică, 25 de apartamente, 10 terenuri și trei spații comerciale. Valoarea cumulată a tranzacțiilor a fost de 8,5 milioane de lei, bani pe care Panainte i-a încasat fară a mai plăti impozitele. Conform unui raport al Finanțelor, Panainte trebuia să achite la bugetul de stat peste 850.000 lei cu titlu de TVA, impozit pe venit și contribuții la fondurile de sănătate și pensii. Panainte a contestat pe procedură administrativă actul de control, dar Fiscul ieșean nu a mai așteptat decizia colegilor de la București și a început executarea silită a omului de afaceri instituind popriri asupra conturilor bancare ale acestuia. Marian Panainte a dat în judecată Direcția Regională de Finanțe și acuză faptul că raportul este nelegal. Omul de afaceri cere instanței să anuleze executării silite în ceea ce privește suma de 397.722 lei ce reprezintă TVA-ul calculat de inspectori pentru tranzacțiile derulate.

Nu a depus declarații fiscale pentru a nu plăti taxele

În decembrie 2022, Finanțele au inițiat un control la omul de afaceri Marian Panainte pentru a verifica corectitudinea declarării și achitării taxelor și impozitelor pentru tranzacțiile imobiliare derulate ca persoană fizică. Controlul a fost finalizat pe 31 martie 2023 și s-a lăsat cu calcularea unor obligații suplimentare de plată către bugetul de stat în sumă de 851.135 lei.

Obligațiile fiscale au fost stabilite ca urmare a livrării de apartamente în valoare de 6.168.155 lei pentru care avea obligația să înregistreze taxa pe valoare adaugată (TVA) colectată, precum și a reîncadrării veniturilor obținute din vânzarea de bunuri imobile (apartamente, terenuri intravilane și extravilane, spații comerciale), încadrate în categoria veniturilor din activități independente, în sumă totală de 4.102.796 lei fără a fi înregistrate în evidența contabilă.” se precizează în raportul de control. Fiscul susține că Panainte avea obligația să depună declarațiile fiscale pentru tranzacțiile realizate și să plătească taxele aferente acestora.

A încasat TVA fără să-l plătească la stat

În perioada supusă controlului, Marian Panainte a construit în regie proprie un bloc de locuințe situat în strada Bariera Veche. Clădirea a fost edificată în baza a două autorizații de construire și a ajuns în final să aibă 6 niveluri (P+5 etaje). Panainte a construit astfel 25 de apartamente (etajele 1-5) și două spații comerciale la parter. Toate imobilele au fost vândute, Marian Panainte înasând aproximativ 6,2 milioane de lei pe apartamente și spațiile comerciale. Potrivit raportului de control, Panainte a fost înregistrat ca plătitor de TVA în două perioade distincte: din mai 2016 până în februarie 2017 (când i-a fost anulat codul de TVA din cauza nedepunerii situațiilor fiscale) și apoi din octombrie 2017 până în iulie 2021. Panainte a început să vândă apartamentele în iunie 2017, iar în toate actele de vanzare cumpărare a menționat că este înregistrat ca plătitor de TVA. Astfel, Fiscul consideră că pentru apartamentele vândute Panainte a încasat TVA de la clienții persoane fizice fără a-l declara și plăti la bugetul de stat. Conform calculului realizat de către inspectori a rezultat un TVA încasat de 397.722 lei. Omul de afaceri nu a prezentat documente fiscale (facturi) din care să reiasă cheltuielile aferente construcției blocului astfel încât să poată beneficia de deducerea TVA, așa că va trebui să plătească integral sumele calculate de inspectori.

Profit de 4,5 milioane nedeclarat

Pe lângă TVA-ul încasat și nevirat la bugetul de stat, inspectorii au analizat și obligațiile fiscale privind impozitul pe venit, contribuția la asigurările de sănătate și cele de la fondul de pensii. Așa cum spuneam, Panainte nu a pus la dispoziția echipei de control niciun document din care să reiasă cheltuielile realizate cu construcția blocului. Echipa de control a estimat costurile construcției pe baza declarațiilor lui Marian Panainte înregistrate la terminarea lucrărilor care au stat la baza determinării valorii de impozitare a clădirii. Astfel, Fiscul a considerat că Panainte a cheltuit 3,85 milioane lei pentru realizarea blocului din strada Bariera Veche. Din vânzarea apartamentelor și a spațiilor comerciale de la parter, omul de afaceri a încasat peste 6 milioane de lei. În aceiași perioadă, Panainte a vândut zece terenuri intravilane și extravilane pe care a încasat 1,4 milioane lei și un spațiu comercial în Nicolina pe care a încasat 821.848 lei. Prin urmare, Fiscul consideră că omul de afaceri a realizat un profit de aproximativ 4,5 milioane de lei pentru care trebuie să plătească peste 400.000 lei cu tiltu de impozit pe venit. În același timp, i-au fost calculate și contribuțiile pentru sănătate și pensii în cuantum de aproximativ 47.000 lei.

Contestă actul de control și executarea la fiind abuzive

Marian Panainte susține că raportul nu este legal. A constestat pe cale administrativă, însă până în acest moment nu a primit nicio soluție. Întrucât Direcția de Finanțe a început executarea silită a omului de afaceri pentru suma menționată în actul de control, acesta contestă executarea silită la Judecătoria Iași. Panainte cere anularea în parte a executării silite pentru suma ce a fost calculată ca și TVA. În contestația depusă la instanță Panainte susține că sumele au fost calculate în mod eronat și că nu datorează aceste sume de bani. În privința spațiului din Nicolina pentru care a încasat 170.000 de euro (821.848 lei), Panainte spune că este moștenire de la mama sa, era în patrimoniul personal și prin urmare vânzarea bunului nu constituie o activitate supusă taxării. În același timp, pentru aproximativ 50.000 de euro încasați de la doi clienți, Panainte spune că acele sume nu sunt aferente tranzacțiilor imobiliare. Acesta susține că sumele respective reprezintă returnarea unor împrumuturi, persoanele respective fiind rude plecate la muncă în străinătate și care nu aveau altă posibilitate de transfer a banilor decât prin bancă. Cu toate acestea, cele două familii pomenite de Panainte sunt cumpărători ai unor apartamente în blocul respectiv, sumele menționate regăsindu-se în contractele de vânzare-cumpărare încheiate la notariat. Omul de afaceri acuză inspectorii că mint când spun că nu a colaborat și că nu a pus la dispoziție documentele solicitate.

S-au calculat sume de TVA aferentă tranzacțiilor, dar nu s-a luat în considerare și valoarea TVA aferentă cheltuielilor. Menționăm că nu este posibil ca un bloc de locuințe să se construiască fără cheltuieli și veniturile din vânzarea acestora să fie impozitate la valoarea de vânzare. Vă rugăm să observați că echipa de control denaturează adevărul când afirmă că verificarea s-a derulat cu dificultate, în realitate am pus la dispoziție toate documentele solicitate și am avut o corespondență pe email foarte densă. Nu în ultimul rând, starea mea de sănătate a fost foarte gravă în acea perioadă și în mod nejustificat nu a fost admisă solicitarea subsemnatului de amânare a încheierii controlului.” spune Marian Panainte.

Rareș Neamțu

 

 

1 COMENTARIU

  1. Cum se face că toți antreprenorii controlați se îmbolnăvesc subit de boli grave care nu le permit să fie prezenți la cercetare…Dar când fraudau nu erau bolnavi? Și nu înțeleg chestia cu prescripția pe care o așteaptă toți acești antreprenori. În vechea lege se prescrie o faptă doar dacă nu se găsesc dovezi într-o perioada de timp. Dacă cu o zi înainte de prescripție apar dovezi ,atunci procesul continuă …. Acum cu sau fără dovezi fapta se prescrie… Anormal ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here