Proprietarul berii artizanale Capra Noastră , la trântă cu statul pentru exproprierea de la șoseaua de centură

Proprietarii fabricii de bere artizanală ”Capra Noastră” au dat în judecată Statul Român reprezentat prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, solicitând despăgubiri de peste 25.000 de euro. Soții Carmen și Ionel Păsărică solicită Tribunalului Iași pronunțarea unei hotărâri prin care să oblige CNAIR să-i achite despăgubiri la justa valoare a unui teren ce le-a fost expropriat în anul 2010 pentru a se construi centura ocolitoare a municipiului Iași. Între procesele de fabricare a unor noi sortimente de bere artizanală, soții Păsărică se văd nevoiți să se lupte cu birocrația statului român în instanțele de judecată.

Cu mult înainte de a pune bazele fabricii de bere, în iulie 2007, familia Păsărică a cumpărat 9.000 metri pătrați de teren în extravilanul satului Proselnici, comuna Miroslava. Trei ani mai târziu, prin Hotărârea de Guvern nr. 1115 din 10 noiembrie 2010, s-a declanșat procedura expropriere a terenurilor necesare construirii șoselei de centură a municipiului Iași, etapa I, varianta sud. În decembrie 2011 se publică o nouă hotărâre de guvern prin care se completează HG 1115 cu lista imobilelor propuse spre expropriere și valoarea desbăgubirilor. În această anexă, la poziția 166 figurează și familia Păsărică cu o suprafață propusă spre expropriere de 864 mp și o despăgubire estimată la 4.365 lei. În martie 2012 CNADR a emis decizia de expropriere prin care s-a dispus preluarea terenurilor menționate în hotărârea de guvern. Opt ani mai târziu a fost emisă o nouă hotărârre de către CNAIR prin care s-a consființit că soții Ionel și Carmen Păsărică ar urma să primească 5,05 lei/mp, respectiv suma de 4.365 lei.

Consideră că statul a subevaluat terenul

Prin cererea depusă la instanță, cei doi berari reclamă mai multe probleme apărute în procesul de expropriere și solicită instanței să oblige Compania Națională de Drumuri să plătească prejudiciile create. Familia Păsărică consideră că valoarea stabilită pentru despăgubire este una ridicolă, cu mult sub prețul real al pieții. ”Valoarea despăgubirii a fost stabilită la 5,05 lei/mp. Ori legislația prevede că despăgubirea se compune din valoarea reală a terenului, respectiv prețurile la care se vând terenurile în mod obișnuit, la care se adaugă prejudiciul cauzat. Noi solicităm stabilirea despăgubirilor la valoarea reală de circulație a terenului la data exproprierii și în raport cu suprafața reală expropriată. Prețul real al terenului îl estimăm la 5 euro/mp, iar valoarea despăgubirilor pentru prejudiciul creat prin scăderea valorii terenului o estimăm la suma de 10.000 de euro.” se arată în cererea depusă la Tribunal.

Statul a luat mai mult teren decât cel din acte

Pe lângă prețul subevaluat al terenului, Ionel Păsărică mai reclamă două aspecte importante.  Proprietarul ”Capra Noastră” spune că, în realitate, terenul luat în stăpânire de statul român are o suprafață mai mare decât cea trecută în hotărârea de guvern. ”Suprafața expropriată de CNAIR este cu mult mai mare decât suprafața menționată în decizia de expropriere, drept pentru care solicităm efectuarea unei expertize topometrice pentru determinarea exactă a suprafeței expropriate și corelarea despăgubirii în raport cu suprafața determinată. Totodată, solicităm și efectuarea unei expertize pentru stabilirea valorii reale a terenului.” se menționează în documentele puse pe masa judecătorilor.

Desene animate: i-au lăsat fără cale de acces

Pe de altă parte, prin expropriere, familia Păsărică a rămas fără cale de acces la terenul de peste 8.000 mp neexpropriat. ”Terenul în cauză a fost ocupat de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere încă din anul 2011, când au început lucrările la centură. Din acel moment nu am mai avut acces la terenul proprietate, inclusiv la bucata rămasă, neexpropriată, deoarece singura cale de acces era adiacentă porțiunii de teren expropriat. Compania Națională de Drumuri nu a realizat ulterior exproprierii un drum care să permită accesul către terenurile rămase în proprietate, astfel că am fost în imposibilitatea de a utiliza și exploata proprietatea noastră. Din acest motiv solicităm despăgubiri reprezentând prejudiciu din lipsa de folosință a terenului neexpropriat determinat de lipsa căii de acces începând cu data de 20.03.2012 pe care îl estimăm la 1.000 euro/an agricol, respectiv 9.000 de euro până la data introducerii cererii și 1.000 euro/an agricol începând cu anul 2019 și până la data realizării căii de acces către terenul rămas neexpropriat.” le-a solicitat Ionel Păsărică judecătorilor.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here