Proiect PNL: În 48 de ore, Parlamentul să dea acordul pe solicitarea de ridicare a imunităţii

Din delegaţia PNL care a participat, miercuri, la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis fac parte copreşedinţii liberalilor, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, şi Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Mihai Voicu şi Ciprian Dobre.

Copreşedintele liberalilor, Vasile Blaga, a declarat, după consultări, că liberalii susţin o nouă lege a finanţării partidelor, două Camere şi un sistem de vot mixt, dar fără mărirea numărului de parlamentari.

Declaraţii Vasile Blaga:

• Susţinem votul prin corespondenţă. Trebuie să eliminăm în totalitate votul multiplu, turismul electoral.

• În ceea ce priveşte alegerile locale, susţinem alegerea primarilor şi a preşedinţilor Consiliilor Judeţene în două tururi de scrutin, pentru reprezentativitate.

• În ceea ce priveşte legea alegerilor generale, trebuie redus semnificativ numărul de parlamentari. Milităm pentru două Camere şi un sistem de vot mixt care să nu poată să facă posibilă creşterea numărului de parlamentari.

• Am discutat despre o nouă lege a finanaţării partidelor politice. Se impun două măsuri: transparenţă totală a cheltuirii banilor şi dorim să introducem şi societatea civilă în sistemul de verificare. Vrem să limităm cheltuielile din campania electorală.

• I-am menţionat d-lui preşedinte referitor la revizuirea Constituţiei nu avem nimic împotriva acestui lucru, dar nu vrem să îngreuneze adoptarea unei noi legislaţii electorale până după modificarea legii fundamentale.

• În 5 mai putem fi gata cu toate legile electorale

• Nu putem da un număr al parlamentarilor, avem o constituţie. Avem parlament bicameral.
Susţinem votul prin corespondenţă. Trebuie să eliminăm în totalitate votul multiplu, turismul electoral.
În ceea ce priveşte alegerile locale, susţinem alegerea primarilor şi a preşedinţilor Consiliilor Judeţene în două tururi de scrutin, pentru reprezentativitate. În ceea ce priveşte legea alegerilor generale, trebuie redus semnificativ numărul de parlamentari. Milităm pentru două Camere şi un sistem de vot mixt care să nu poată să facă posibilă creşterea numărului de parlamentari.
Legea finanaţării partidelor politice. Transparenţă totală a cheltuirii banilor şi dorim să introducem şi societatea civilă. Vrem să limităm cheltuielile din campania electorală

I-am menţionat d-lui preşedinte referitor la revizuirea Constituţiei nu avem nimic împotriva acestui lucru , dar nu vrem să îngreuneze punerea la punct a legilor în discuţie, în 5 mai putem fi gata cu toate legile electorale

Nu putem da un număr al parlamentarilor, avem o constituţie. Avem parlament bicameral.

Alina Gorghiu a făcut referire la proiectul de lege depus de liberali pentru modificarea statului senatorilor și deputaților şi a legii răspunderii ministeriale, care vizează urgentarea aprobării solicitărilor de ridicare a imunităţii venite de la Parchete. Alina Gorghiu a susţinut necesitatea aprobării acestui proiect arătând că este un moment decisiv pentru reformarea parlamentului. Ea a spus că propunerea legislativă a PNL presupune ca în termen de 48 de ore să fie dat acordul pe solicitarea venită de la parchete.

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat miercuri la finalul consultărilor de la Cotroceni că între subiectele de discuţie cu preşedintele Iohannis s-au numărat OUG 55 privind migraţia aleşilor locali, dar şi refuzul Guvernului de a organiza alegeri parţiale.

Declaraţii Alina Gorghiu:

Procedura de urgentare a aprobării solicitărilor venite de la Parchete. PNL a trimis încă de anul trecut un proiect de lege care face referire la modificarea statului senatorilor și deputaților și face modificări și la legea răspunderii ministeriale, în sensul în care urgentăm aceste proceduri parlamentare. Ultima decizie a CCR, decizia 319, spune că parlamentul, atunci când a fost vorba de solicitări din partea autorităților pentru ridicarea imunității sau pe solicitări de începerea urmăririi penale, a analizat probatoriu. CCR spune că atunci când se analizează probatoriu se încalcă principiul separației puterilor în stat. Am susținut nevoia aprobării acestui proiect. În acest moment se află în comisiile de regulament, termenul de raport este 3 februarie. I-am spus președintelui că ne dorim să vedem un raport favoabil acestei propuneri legislative care presupune ca în termen de 48 de ore să fie dat acordul pe solicitarea venită de la parchete. Avem nevoie de acordul PSD, înseamnă ca avem nevoie de o majoritate pentru a înainta raportul Parlamentului.

Este un moment decisiv în nevoia de reformare a parlamentului, motiv pentru care cred că termenul de 3 februarie va fi un element important în evaluarea acestui proces. Vreau să spun ca acest proiect este atât de important pentru recredibilizarea acestei instituţii. Dacă se adeveresc informaţiile cu privire la MCV, o să vedeţi că acest proiect este mai mult decât necesar, pentru că parlamentul este trecut la bile negre tocmai pentru că în mod greoi se pronunţă pe solicitările de la parchete.

Alegerile parţiale – PNL a subliniat nevoia respectării dreptului de vot pentru cele 2 mil de români care se află, acum, nereprezentaţi în administraţia publică. Democraţia nu trebuie negociată. I-am spus premierului ca legea nu este facultativă, nu se negociază. Demersul nostru de a organiza parţiale va fi concretizat printr-o actiune în contencios administrativ pe care o vom depune săptămâna viitoare. Sper să văd un semn de înţelepciune din partea Exectivului.

Ordonanţa 55. Am dat termen pentru februarie pentru respingerea ordonanţei, pentru că altfel înseamnă că PSD nu a înţeles nimic. Prin acea ordonanţă a fost viciată dorinţa cetăţeanului la urne.

 

 

 

 

 

Sursa: tvr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here