SC Petal SA Huși, din județul Vaslui, o societate fanion a Statului Roman, cu peste 30 de ani de experinta in proiectarea si fabricarea de utilaj petrolier, robinete si armaturi industriale, a fost chemata la bara, in fata judecatorilor, pentru ca nu si-a respectat obligatiile contractuale. Conducerea Universitatii Tehnice ,,Ghe Asachi,, Iasi, prin rectorul Dan Cascaval sustine ca firma huseana nu a livrat la timp mai multe sisteme si echipamente pentru reciclarea deseurilor din domeniul constructiilor, motiv pentru care solicita despagubiri, penalitati si cheltuieli de judecata de 65.000 de lei. Potrivit contractului dintre parti, sefii colosului industrial s-au obligat sa furnizeze institutiei de invatamint superior tehnic din Iasi, logistica pentru conversia cu plasma cu hidrogen a deseurilor municipale in valoare de peste 733.600 de lei, cu tot cu TVA, dar acesta nu a ajuns la timp. Contractul dintre furnizor (SC Petal SA) si achizitor (UTI Iasi) a fost parafat la data de 12 iunie 2019, si face parte din cunoscutul proiect cu bani europeni, EFECON 2016-2021-Produse si Tehnologii Ecoinovatoare pentru Eficienta Energetica, cofinantat de UE.
Reprezentantii Universitatii Tehnice ,,Ghe.Asachi,, Iasi au luat o teapa de zile mari de la un mare colos industrial al Statului Roman, cu sediul social in Husi, judetul Vaslui, caruia i-a incredintat un proiect extrem de valoros si sensibil privind achizitionarea si livrarea unor sisteme si echipamente pentru reciclarea deseurilor ce provin din constructii industriale. Este vorba de SC Petal SA, o firma fanion fondata in anul 1949, cu o experienta de peste 30 de ani doar in proiectarea si fabricarea de utilaj petrolier, robinete si armaturi industriale. De-a lungul anilor, societatea din Husi a participat la numeroase proiecte inovatoare si operatiuni speciale destinate eficientizarii extragerii resurselor energetice conventionale. Numai ca, odata cu trecerea timpului, husenii s-au confruntat cu mari probleme finaciare iar aproximativ 68 la suta din actiunile sale au fost preluate de SC Robinete Industriale Bacau, sute de muncitori fiind disponibilizati in anii 2000. In prezent, fostul colos al statului functioneaza sub denumirea de Pety Husi iar sfera de activitate i s-a diminuat in mod considerabil.
O felie dintr-un tort de 740.000 lei
In vara lui 2019, oficialii UTI i-au oferit firmei Petal SA, o felie importanta dintr-un tort de 7,4 miliarde de lei vechi pentru cumpararea logisticii reciclarii deseurilor prin metoda conversiei cu plasma cu hidrogen, insa, la final, furnizorul a intarziat nepermis de mult si a pacalit institutia de invatamint cu 65.000 de lei, o suma derizorie pe linga pretentiile si reputatia fostului colos industrial al statului roman. Contractul dintre furnizor (SC Petal SA Husi) si achizitor (UTI Iasi) a fost semnat si parafat pe 12 iunie 2019 si a avut o valoare totala de 733.635 de lei, din care doar valoarea TVA-ului a fost de 117.135 de lei.
Colaborarea dintre reprezentantii UTI Iasi si conducerea actuala a SC Petal SA, e parte a cunoscutului program EFECON (Produse si Tehnologii Ecoinovatoare pentru Eficienta Energetica in Constructii, proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala 2016-2021. Beneficiarul acestui program a fost insasi UTI Iasi, toate documentele fiind semnate de rectorul Dan Cascaval si de directoarea economica Mariana Crivoi. Din partea husenilor care s-au ocupat exclusiv de achizitia logisticii de reciclare a deseurilor municipale din domeniul constructiilor, a semnat actualul director general Ion Vasilica, cel care s-a si obligat sa furnizeze la timp echipamentele tehnice, intr-un termen cat se poate de rezonabil. Ei bine, acest lucru nu s-a intimplat, motiv pentru care oficiali UTI Iasi i-au actionat in judecata pe cei de la Petal, solicitandu-le penalitati si cheltuieli de judecata in valoare de 65.000 de lei, o suma derizorie in comparatie cu cifrele de afaceri de milioane de dolari ale ex-colosului industrial in anii 1990-2000, si nu numai.
Debite si penalitati de 65.000 de lei intr-un proiect cofinantat din bani europeni
Intr-o plingere adresata Judecatoriei Iasi, reprezentantii institutiei de invatamint superior tehnic au aratat ca Petal SA Husi figureaza ca debitor in evidentele contabile ale UTI cu penalitati si restante financiare de 63.000 de lei, la care s-au adaugat ulterior si cheltuielile de judecata.
,,Avand in vedere faptul ca nu v-ati indeplinit obligatiile izvorite din contractul parafat pe 12 iunie 2019, precum si cele prevazute in actele aditionale aferente, referitor la furnizarea de echipamente si tehnica pentru reciclarea deseurilor din domeniul constructiilor, s-a procedat la calcularea de penalitati. Data scadenta a fost stabilita pe 5 aprilie 2020. S-a incercat rezolvarea situatiei pe cale amiabila insa fara nici un rezultat”, a precizat in cererea de chemare in judecata, consilierul juridic al UTI Iasi, Mirela Maria Troia.
De intermedierea acestui contract de achizitie logistica, parte a proiectului EFECON, s-a ocupat un bucurestean, pe nume Constantin Perino Baraga. Potrivit programului, firma din Husi s-a obligat sa furnizeze iesenilor echipamente industriale pentru conversia cu plasma cu hidrogen a deseurilor periculoase industriale lichide reciclabile din domeniul constructiilor.
EFECON – la un pas de un esec rasunator
Intre Universitatea Tehnica ,,Ghe.Asachi,, din Iasi si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, a fost incheiat un contract de finantare cu titlul Produse si Tehnologii Ecoinovatoare pentru Eficienta Energetica in Constructii, denumit EFECON, in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor. Pentru asigurarea desfasurarii in bune conditii a acestui contract de finantare, in concordanta cu obligatiile asumate, UTI Iasi a demarat procedura de achizitie publica a unor echipamente, procedura care ulterior a fost finalizata prin incheierea cu SC Petal SA Husi a contractului de furnizare logistica si tehnica. Prin perfectarea contractului mentionat, firma din Husi s-a obligat sa furnizeze produsele la standardele si performantele prezentate in propunerea tehnica finala, cu respectarea termenului de livrare astfel cum a fost prevazut in contract. In pofida termenelor asumate prin incheierea documentului, SC Petal SA Husi nu a dat curs acestora, neindeplinindu-si astfel obligatia de livrare a echipamentelor, in termenul prevazut in graficul de livrare.
,,Cu toate ca s-au facut numeroase demersuri pentru recuperarea debitului, administratorul societatii din Husi nu a dat curs solicitarilor noastre”, se arata in actiunea in raspundere contractuala semnata si parafata de juristii si de rectorul UTI Iasi, Dan Cascaval.
SC Petal SA Husi nu mai sunt acum colosul industrial care se mindrea altadata insa in portofoliul firmei cu actionariat de stat figureaza inca ca si clienti nume foarte importante ce beneficiaza de produsele si serviciile oferite. Printre clientii fideli ai Petal SA (Pety) de pe piata interna se remarca si acum OMV Petrom SA, Arcelor Mittal sau SNGN Romgaz SA, iar pe piata externa produsele, robinetii si armaturile industriale marca Petal sunt apreciate in Anglia, Germania, Cehia, Turcia si Rusia, sau chiar mai departe, pina in China, India, Azerbaidjan si Uzbekistan.
Nicu SAMSON