Proiect educațional, la Iași. ISTORIA ORALĂ: TRECUTUL DE LÂNGĂ NOI

În perioada 19-21 noiembrie 2013  vor fi prezenţi la Iaşi profesori evaluatori de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş –Bolyai” Cluj Napoca pentru 4 profesori de istorie din Iaşi care au fost selectaţi să participe la proiectul „Istoria orală: trecutul de lângă noi”.

 

Scopul proiectului este de a stimula preocuparea pentru cercetarea istoriei recente, familiarizarea profesorului cu metode specifice pentru activitatea de la clasă, realizarea, cu sprijinul elevilor, a unor lucrări bazate pe mărturii ale contemporanilor,coroborate cu cercetarea de arhivă,corespondenţă şi altor surse narative. Produsul final este disertaţia profesorului susţinută în şcoala unde profesează şi susţinerea unei activităţi didactice la clasă  în care se probează  implicarea elevilor în proiect.

Acest proiect se află în al treilea an de desfăşurare,timp în  care din judeţul Iaşi s-au iniţiat în cercetarea de istorie orală  10 profesori. Participantii au exersat  metodele de predare-învatare interactiva si de cercetare specifice istoriei orale, în vederea valorificarii cunostintelor dobândite, în folosul comunitatilor locale din care provin. Proiectul  a urmărit să ofere șanse reale cadrelor didactice  care s-au  perfecționat în utilizarea unei noi discipline, istoria orală, și a unei noi metode interactive de predare-învățare, interviul. În acest fel, prin identificarea și implementarea acestei noi metode de lucru la nivelul învățământului preuniversitar, se pot dezvolta ulterior proiecte care să mențină coeziunea socială, să ajute la dezvoltarea dialogului inter-generațional, la promovarea spiritului de toleranță și nediscriminare, prin cunoaștere reciprocă.

Prin folosirea tehnicii interviului se dobândesc noi componente, indispensabile unui învățământ modern, centrat pe dezvoltarea de competențe și aptitudini. Inovare și TIC, dat fiind faptul că programul include familiarizarea cu tehnologiile moderne de înregistrare audio-video, stocare, transformare și prelucrare a interviurilor înregistrate în vederea utilizării acestora în beneficiul comunităților locale, utilizarea aparaturii digitale moderne de înregistrare și prelucrare a imaginilor și sunetelor, utilizarea software-urilor de facilitare a transcrierilor și arhivării înregistrărilor, dezvoltarea durabilă sub aspectul său social, creșterea coeziunii sociale prin promovarea spiritului de toleranță și cunoaștere reciprocă.

Profesorii  şi lucrările pentru care s-a optat în cercetare în anul 2013  sunt:

Prof dr. Eliza Ilie-Colegiul Economic Administrativ – „Comportamentul consumatorului în regimul communist – Hala Centrală – studiu de caz”

Prof.dr. Serinela Pintilie – Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări -„Atelierele Uzinei Nicolina în perioada comunistă”

Prof. Lavinia Beşliu – Colegiul „Richard Wurmbrandt”- „A fi actor la Teatrul Naţional”

Prof.Florentina Dincă – Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” – „Viaţa universitara ieşeană în perioada comunistă”

Miecuri, 20 noiembrie,  ora 17.00, la Muzeul Unirii, lector univ dr. Lavinia Stan de la Universitatea „Babeş Bolyai” va susţine conferinţa cu tema „Exilul ca dialog – Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”. Participă profesorii de istorie din Iași. Se marchează astfel deschiderea celei de a II-a ediţii a Săptămânii de istorie la Iaşi, prilej cu care s-au anunţat spre desfăşurare în jur de 160 de activităţi în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie  atât din municipiul Iași cât și din județ.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here