Profesionalism. Preşedinta Curţii de Apel Iaşi, acuzată de DNA pentru favorizarea infractorului, promovată de CSM la Înalta Curte

Plenul CSM a promovat la Înalta Curte un judecător pus sub învinuire, anul trecut, de procurorii DNA. Preşedinta Curţii de Apel Iaşi, Cristina Petronela Văleanu, fusese acuzată că a anunţat o persoană că este interceptată. Potrivit surselor HotNews.ro, CSM i-a acordat judecătoarei Văleanu „punctaj maxim la etică şi integritate”. Potrivit site-ului CSM, a primit 17 puncte din 20. Promovarea ei la Înalta Curte ar fi fost puternic susţinută de fostul preşedinte CSM, Horaţiu Dumbravă. Secţia de judecători a CSM a aprobat în şedinţa de luni, 10 iunie, numirea judecătoarei Valeanu la Înalta Curte, începând cu data de 15 iunie 2013, când îi va înceta mandatul de preşedinte al Curţii de Apel Iaşi. 

Preşedinta Curţii de Apel Iaşi, Cristina Văleanu, a fost pusă sub acuzare pentru favorizarea infractorului, în septembrie 2012, de procurorii DNĂ, într-un dosar privind modul în care mai mulţi magistraţi au soluţionat procese vizând intabulări de terenuri. 

 

„Mi s-a adus la cunoştinţă faptul că se fac cercetări. Acuzaţiile la adresa mea nu sunt pertinente şi sunt nefondate. Am exercitat toate procedurile în virtutea atribuţiilor conferite de lege”, declara preşedintele Curţii de Apel Iaşi, Cristina Văleanu, în septembrie 2012. Surse din rândul anchetatorilor afirmau atunci că judecătoarea Văleanu este cercetată pentru favorizarea infractorului, ea fiind acuzată că ar fi anunţat o persoană că este interceptată. Judecătorii ar fi emis sentinţe eronate în cazul unor persoane care au reuşit să-şi intabuleze terenurile, în baza unor acte false. În acest dosar sunt cercetate în total peste 20 de persoane, inclusiv angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Iaşi, aminteşte hotnews.ro. 

Plenul CSM a mai decis, între altele,  şi înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Înalta Curte a doamnei Trestianu Viorica. Aceasta a demisionat anul trecut din magistratura „din motive neimputabile”, aşa încât acum numirea în funcţia de judecător trebuie făcută de şeful statului. În cazul Văleanu, promovarea la Înalta Curte s-a făcut direct de CSM, deoarece Văleanu era magistrat şi nu mai trebuia numită în prealabil în această funcţie. Trestianu Viorica a demisionat anul trecut, fiind suspectată că ar fi mers în excursii în străinătate pe banii avocatei acuzate că ar fi mituit-o pe judecătoarea Gabriela Bârsan pentru a aranja procese. RTV cita atunci surse judiciare care ar fi spus că Viorica Trestianu este acuzată şi că ar fi apelat la aceeaşi avocată, Claudia Gherbovan, pentru a obţine un post la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional. Avocatul Claudiei Gherbovan, Ovidiu Buduşan a declarat atunci că „în raport de un asemenea câmp factual, că cel despre care îmi vorbiţi, nu există nicio începere de urmărire penală”. Potrivit surselor HotNews.ro, la CSM nu există nici o comunicare din partea DNA privind o eventuală urmărire penală a judecătoarei Trestianu iar demisia de anul trecut ar fi fost motivată de „probleme personale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here