Prof.univ. dr. Ştefan Mâşu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UPA

Comunitatea academică de la Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi are, începând de astăzi, un nou ambasador de excepţie în persoana Profesorului Ştefan Mâşu, căruia i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

 

”Noi, cei de la Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi continuăm seria de evenimente speciale, dedicate unor personalităţi marcante din diverse domenii de activitate, iar astăzi, 13 martie, o altă personalitate, Excelenţa Sa, M.M.Adv. Ştefan Mâşu, doctor în economie,  a acceptat propunerea de a-i conferi cea mai înaltă distincţie a instituţiei noastre”, a declarat Prof.univ.dr. Doru Tompea, în deschiderea ceremoniei. Mai mult, acesta a precizat că la baza acordării acestui titlu a stat şi contribuţia pe care dl. Mâşu a adus-o în întreaga sa carieră pentru promovarea intereselor economice ale României, precum şi pentru promovarea imaginii şi activităţilor Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi în spaţiul european.

 

Prof.univ.dr. Ene Dinga, de la Instititul Monetar Financiar al Academiei Române, cel care a realizat şi laudatio, a precizat că nu este deloc întâmplător faptul că evenimentul de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Ştefan Mâşu a avut loc la Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi, patronată de talentul şi orginalul sociolog interbelic Petre Andrei. ”Domnul Ştefan Mâşu merită cu prisosinţă recunoştinţa comunităţii academice a Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi pentru ceea ce făcut în materia cunoaşterii şi în direcţia spiritualizării societăţii româneşti. Dar, această sintagmă înseamnă, în acelaşi timp, mult mai mult şi mai semnificativ: înseamnă o investiţie care se face într-o personalitate de la care se aşteaptă îndrumare metodologică, clarificare conceptuală, fundare valorică”, se mai arătă în laudatio prezentat de Prof.univ.dr. Ene Dinga.

 

Conf.univ.dr. Daniel Şandru, Preşedintele Senatului UPA din Iaşi, a prezentat hotărârea Senatului cu privire la întrunirea comisiei şi a declarat că propunerea de acordare a acestui titlu a venit din partea Consiliului Profesoral al Facultăţii de Economie şi reprezintă o onoare pentru întreaga comunitate academică.

 

Prof.univ.dr. Ştefan Mâşu a declarat că se simte onorat de titlul acordat de Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi, mărturisind totodată că  nu a mai simţit o emoţie atât de specială de la susţinerea primului doctorat. ”Aceste este cel de-al doilea titlu de Doctor Honoris Causa care mi se acordă. Ceea ce simt este un superlativ emoţional. De aceea, doresc să mulţumesc acestei prestigioase universităţi şi conducerii pentru iniţiativa pe care au avut-o”.

 

 

Lecţie de economie mondială susţinută de Prof. Ştefan Mâşu

Profesorul a susţinut şi o conferinţa în faţa auditoriului, din Aula Magna, pe tema ”Putere şi schimbarea centrelor de putere în istoria economică a lumii”. ”SUA, încă din anii 1880, sunt pe primul loc în lume ca putere economică. În prezent, aceleaşi Statele Unite ale Americii, cu un PIB de 14 miliarde de dolari, sunt cel mai mare importator şi consumator de energie din lume. Mare lor deficit comercial, în favoarea Chinei şi a Japonei, le permite să îşi finanţeze din exterior deficitul făcând din aceste două ţări principalii lor debitori externi. SUA sunt şi rămân în continuare cea mai mare putere industrială şi geopolitică a lumii. Asistăm la un tandem SUA – China, un tandem contra naturii, care a creat o simbioză fără precedent între un stat capitalist, campion al democraţiei, şi un stat comunist care este certat la cuţite cu drepturile omului”, a precizat Ştefan Mâşu. Mai mult, acesta a prezentat şi evoluţie viitoare a puterii şi centrelor de putere la nivel mondial. ”Cam în 15 ani de acum încolo, în 2030, pe locul înâi în economia mondială va trece China, după ce Statele Unite ale Americii au dominat timp de 150 de ani. Cam în 2050, între primele trei locuri în lume, primele două vor fi ocupate de ţări din Asia, respectiv China şi India, cu SUA pe locul 2. Marea vedetă a acestui secol este China, ţară cu două sisteme: politic – comunist şi eocnomic – capitalist. Ea pleacă de pe locul patru în 2006 şi depăşeşte Japonia, rămâne în urma Uniunii Europene în ansamblu şi Europa cam în jurul anului 2020-2030. După ultimele două decenii de creştere economică de 9-10%, zilelea acestea premierul chinez a anunţat trecerea la un ritm de numai ”7,5%”, în timp ce occidentalii se felicită pentru peste 1%”, a conchis profesorul.

 

Prof.univ.dr. Doru Tompea i-a adresat, în final, invitaţia lui Ştefan Mâşu de a reveni la universitate în vederea susţinerii unor conferinţe pe teme de economie mondială studenţilor de la Facultatea de Economie.

 

Ştefan Mâşu este doctor în economie, Membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Înalt Demnitar în  Masoneria română şi internaţională şi laureat al premiului„Anghel Rugină“ al  Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în anul 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here