La Interviurile 7IAȘI, de la prof. Dr. Laura Gheucă Solovăstru aflăm care sunt principalele afecțiuni ale pielii, ce trebuie să facem pentru a ne proteja de acestea, cât de des ar trebui să consultăm un dermatolog, despre alunițe, solar, cancer de piele și chiar căderea părului. De asemena, ce înseamnă vocația pentru dermatologie, în rândurile de mai jos.
- Când v-ați dat seama că vreți să fiți medic? De ce dermatologie?
Destul de devreme, în copilărie, când eram bolnavă și îmi puneam toate speranțele în medicul care mă vizita acasă. Nu-mi place suferința și întotdeauna am crezut în puterea de decizie a medicului care aduce, chiar dacă nu vindecarea bolii, o calitate superioară a vieții.
De ce dermatolog? Hazardul. În urmă cu mulți ani, când am ales această specialitate m-am gandit că este una ce se poate dezvolta în timp în multe direcții așa cum și s-a întâmplat. Dermatologia este o specialitate integrativă și consider că pielea este ca o oglindă pe care dacă știi să o privești afli multe dintre suferințele organelor interne. De cele mai multe ori patologia cutanată poate anunța o suferință profundă.
- Care sunt principalele afecțiuni pe care le întâlniți la pacienții dumneavoastră?
Patologia pacienților în cabinetul de dermatologie este una vastă, reprezentată atît de patologii de etiologie alergică, inflamatorie acută sau cronică precum afecțiunile de tip psoriazis vulgar sau de etiologie tumorală, cu caracter benign (nevi pigmentari cunoscuți popular drept alunițe) sau malign (carcinoame scuamocelulare, bazocelulare sau melanoame cutanate).
- Cât de des trebuie să mergem la dermatolog?
Consider că așa cum fiecare dintre noi suntem în evidența unui medic de familie așa ar trebui să fim și în evidența unui medic dermatolog. Pielea ca structură anatomică și histologică pare aceeași pentru orice persoană, totuși există diferențe în ceea ce privește vulnerabilitatea acesteia în fața diferiților factori infecțioși, a factorilor de mediu etc. Împărțirea clasică în fototipuri cutanate aduce cu ea frecvența prezentării la medicul dermatolog. Categoric, o persoană cu un ten sensibil va trebui să viziteze medicul dermatolog mult mai des decît o persoană cu un ten standard.
Recomand ca medicul dermatolog să fie consultat de la primele semne ale modificărilor cutaneo-mucoase ce nu sunt fiziologice (a semnelor inflamatorii locale- rubor, calor, dolor, tumor, functio laesa , a celor de ordin infecțios, a leziunilor cu caracter hiperplazic de tip viral sau tumoral).
- Putem preveni apariția cancerului de piele? Ce semne ar trebui să dea de gândit pacienților pentru a se prezenta din timp la cabinetul medicului?
Cancerul de piele reprezintă o provocare pentru pacient dar și pentru medic. Putem preveni apariția cancerului de piele doar prin promovarea unei relații medic-pacient bazată pe încredere și colaborare.
Este necesară o educație pentru sănătatea pielii încă din copilarie cu respectarea anumitor reguli, iar ghidurile actuale recomandă anumite măsuri pe care orice pacient ar trebui sa le ia în considerare pentru prevenția cancerului de piele:
-evitarea arsurilor solare și a expunerii la soare în intervalul 10:00 -16:00,
-aplicarea de produse de fotoprotecție adecvate tipului de piele, cu utilizarea agenților de protecție solară cu spectru larg (UVA / UVB) cu un SPF de 15 sau mai mare în fiecare zi,
-evitarea aplicării substanțelor cu caracter iritativ cutanat,
-evitarea bronzării artificiale,
-evitarea introducerii de substanțe cu efect fotosensibilizant în piele (de ex tatuajele),
-prezentarea la medic în cazul apariției oricărei leziuni cutanate noi pentru ca aceasta să fie încadrată în tipul corespunzător de leziune.
– examinarea întregului tegument și a mucoaselor în fiecare lună,
– efectuarea de controale dermatologice regulate și protejarea persoanelor cu nevi multipli sau a celor care au rude de sânge care au avut neoplazii cutanate precum melanomul.
În cazul leziunilor cutanate de tip nevi melanocitari este de asemenea necesară recunoașterea următoarelor semne de alarmă, respectiv:
-Asimetrie, -Border-Margini neregulate, -Culoare neomogenă sau prezența de culori multiple, -Diametru peste 6 mm, -Evoluție (modificare) rapidă a formei, dimensiunii sau a culorii leziunilor cutanate analizate.
- Psoriazisul este o boală tot mai răspândită în ultima vreme. Cum tratăm aceasta boală?
Conduita terapeutică în psoriazis se alege în funcție de următoarele criterii:
forma clinică de boală, extinderea leziunilor, durata de evoluție, vârsta pacientului și maladiile asociate. Tratamentul local este indicat în formele de psoriazis ușor, cu un număr mic de leziuni cu eritem și scuame ce sunt situate pe teritorii limitate. Tratamentul general este recomandat formelor severe de psoriazis cu leziuni întinse sau în psoriazisul rezistent la tratamentul topic. Citostaticele și agenții biologici de tipul anticorpilor monoclonali sunt terapii tot mai frecvent utilizate.
- Care sunt principalele cauze ale căderii părului? Este acesta un proces reversibil?
Etiopatogenia formelor de alopecie este complexă și vizează atât factori extrinseci precum expunerea la factori de mediu, infecții cronice cât și factori intrinseci precum predispoziția genetică sau bolile autoimune. Cele mai frecvente forme de alopecie sunt reprezentate de alopeciile care pot avea caracter necicatricial reversibil ( de exemplu alopecia areata, effluvium telogen) sau ireversibil, precum alopecia androgenogenetică. Alte alopecii sunt clasificate ca forme cicatriciale (de exemplu pseudopelada Brocq) cu caracter ireversibil.
- Se apropie sezonul cald. Cum ne protejăm pielea și alunițele de razele soarelui?
În cazul activităților în aer liber, se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție mecanică (îmbrăcăminte și ochelari de soare corespunzători) precum și a agenților de protecție solară rezistenți la apă, cu spectru larg (UVA/UVB) cu un SPF de 30/40/50 în funcție de fototip. Cantitatea de cremă de fotoprotecție solară se va aplica pe corp cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și este necesară reaplicarea la fiecare două ore, după înot sau transpirație excesivă. De asemenea, crema de protecție solară ar trebui utilizată la copiii cu vârsta de peste șase luni.
- Cât de dăunător este solarul?
Solarele utilizeaza lumină de tip UVA care fotooxidează melanina de la nivelul pielii, fără a sigura nici un fel de fotoprotecție. Spre deosebire de aceste aparate, bronzul natural, apare în urma expunerii la ultraviolete de tip B (UVB), substanța ce stimulează melanocitele să producă mai multă melanină, ceea ce asigură un minim de fotoprotecție.
În anul 2009 WHO a introdus radiațiile emise de aparatele de bronzare artificială în grupul substanțelor carcinogenice pentru om, grupul A! Expunerea la astfel de radiații sub 30 ani crește riscul de melanom cu aprox.75%.
A XXV-a ediție a Conferinței de Dermatologie „Zilele Gh. Năstase”
În perioada 29 – 31 mai 2019, la Palatul Culturii, va avea loc cea de a XXV-a ediție a Conferinței de Dermatologie „Zilele Gh. Năstase”.
Ediția din 2019 va fi una jubiliară: împlinim 25 de ani de consecvență, profesionalism, respect și prietenie în cadrul unui eveniment științific medical, pe care ni-l dorim a fi unul dintre cele mai bune în domeniul dermatologiei. Vă propunem teme cu abordare practică imediată în cadrul unor evenimente științifice de înaltă ținută.
Manifestarea este organizată sub egida Asociației Uniunea Dermatologică Ieșeană și a Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași și, ca în fiecare an, evenimentul va reuni dermatologi, medici din disciplinele conexe: medicină de familie, boli infecțioase, anatomie patologică, chirurgie, ORL, alergologie, oftalmologie, medicină internă, obstetrică – ginecologie și farmaciști.
Andrei VILICHE