O familie care deținea un teren de 300.000 euro vis a vis de Metro este deposedată abuziv de primarul Miroslavei, Dan Niță pe care acesta îl dă ulterior acoliților săi @ Au trecut peste 10 ani de când procurorii anchetează acest abuz și nici până astăzi nu s-a făcut dreptate @ Dosarul penal a plecat de la Parchetul Judecătoriei, s-a plimbat pe la celelalte parchete inclusiv pe la DNA Iași, iar după 10 ani s-a întors de unde a plecat, adică tot la Parchetul Judecătoriei
Cuvintele nu pot descrie disperarea acestei familii care a fost deposedată în mod abuziv de primarul Dan Niță și care de peste 10 ani își caută dreptatea în justiție. Familiei Clima i-a fost confiscată în mod abuziv o suprafață de teren în valoare de 300.000 euro situat vis a vis de Metro, iar procurorii refuză să soluționeze dosarul privind acest abuz motiv pentru care împotriva acestora a fost depusă o sesizare disciplinară. Dosarul penal a fost înregistrat în urmă cu 10 ani la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, s-a plimbat în tot această perioadă, a trecut inclusiv pe la DNA Iași, după care a revenit de unde a plecat, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.
Au stăpânit terenul timp de 16 ani
Terenul în suprafață de 5.000 mp a fost obținut cu titlul de proprietate nr. 82616/1992 de Victor Clima din Iași. Acesta a decedat în anul 1997. Cum era și normal, terenul a fost moștenit de fiul său, Teodor Clima, un om de afaceri care locuiește în Bacău. Teodor Clima este cel care se luptă astăzi să recupereze terenul confiscat de clanul Niță prin modificarea unor schițe cadastrale. Practic, după modificarea abuzivă a schițelor respective, terenul familiei Clima a dispărut. Să mai precizăm că familia Clima a lucrat acest teren până în anul 1997 plătind la zi și taxele aferente. La data de 16.05.2007, Teodor Clima, care primise suprafața prin certificat de moștenitor, s-a adresat în scris Primăriei Miroslava, pentru a i se elibera documentele necesare intabulării terenului și transmiterii proprietății terenului. Primăria Miroslava i-a răspuns că titlul de proprietate a fost anulat, deși ulterior Prefectura Iași a infirmat acest lucru.
Începe calvarul cu procurorii
La data de 18.06.2007, Teodor Clima a făcut plângere penală împotriva primarului comunei Miroslava, Dan Niță, fiind dovedit și faptul că în mod abuziv acesta a atribuit terenul altor persoane.
„În civil toate instanțele au validat titlul meu de proprietate. Doar organele de cercetare penală nu au reușit să finalizeze dosarul vreme de 11 ani, tergiversând cercetările. În cei 11 ani, deși am solicitat, nu am fost audiat de nici un procuror. Niciuna din probele solicitate de mine nu a fost administrată în cursul urmăririi penale”, a spus Teodor Clima.
După cum s-a mai precizat, pe 18 iunie 2007, Teodor Clima a făcut prima plângere penală, dar după circa un an, procurorul Florin Cășuneanu dispune neînceperea urmăririi penale. Contestația împotriva deciziei lui Florin Cășuneanu este respinsă și de șefa acestuia, Carmina Pascal și de aceea Teodor Clima s-a adresat judecătorilor, care l-a data de 16.09.2008 desființează rezoluțiile de neîncepere a urmăririi penale și dispun reînceperea urmăririi penale. Cu toate acestea, la data de 25.03.2011, Carmina Pascal dispune din nou scoaterea de sub urmărire penală a lui Niță și a complicilor săi. Încă o dată, la data de 5.12.2011, Judecătoria Iași desființează ordonanța parchetului și dispune realuarea urmăririi penale.
Dosarul ajunge și la DNA
După 8 ani în care au refuzat să facă dreptate, în anul 2015, dosarul este trimis la DNA Iași.
„M-am adresat și DNA cu petiții și cu toate acestea nu am fost audiat, au fost tergiversate cercetările. La data de 04.07.2016, DNA Iași emite ordonanța de clasare în care se susține că prin modificarea planului parcelar nu mi s-ar fi creat un prejudiciu de 300.000 euro și în același timp dosarul este retrimis Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.
Dosar cu alt număr
Pentru că a fost trimis și retrimis, dosarul nu mai are numărul din 2007. La data de 07.09.2017, procurorul Nadia Adriana Albu i-a transmis lui Teodor Clima că acum dosarul are nr.9415/P/2016. Și de această dată, Teodor Clima a implorat să fie audiat de un procuror și a solicitat urgentarea cauzei și instituirea unor măsuri asiguratorii, dar în zadar.
„În cei 11 ani, începând din 2007, am fost audiat o singură dată, nu de un procuror, ci la Poliția Iași. Nu cred că îmi voi mai găsi dreptatea în România. Mă voi adresa CEDO care îmi va da dreptate. Atunci voi cere să răspundă toți cei care s-au ocupat de acest dosar”, a mai spus Teodor Clima.
De altfel, recent, Teodor Clima a trimis Ministerului Justiției, Tudorel Toader, o petiție în care solicită să fie verificați toți procurorii care s-au ocupat de plângerea sa penală dar și șefii acestora, cei care au confirmat ordonanțele de neîncepere a urmăririi penale sau de clasare infirmate ulterior de judecători.
Constantin MAZILU