Procurorii cer permisiunea să-l caute pe Sebastian Ghiţă în toată lumea. Au solicitat mandat internaţional de arestare pe numele fostului deputat

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti explică în solicitare că „potrivit sesizării transmise de organul de poliţie, care execută mandatul de arestare preventivă emis la data de 05 ianuarie 2017 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inculpatul nu a fost depistat până în acest moment”.

Mandatul european de arestare este solicitat în vederea predării inculpatului, fiind aplicabil în ţările Uniunii Europene, iar cererea de urmărire internaţională este necesară în vederea predării inculpatului, fiind aplicabilă în ţările ce nu fac parte din Uniunea Europeană, mai arată anchetatorii.

Curtea Supremă a emis, joi, mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, după ce fostul deputat a încălcat condiţiile impuse de controlul judiciar, neprezentându-se, de două ori la rând, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, aşa cum prevede legea. Practic, Sebastian Ghiţă este de negăsit din decembrie, când a rămas fără imunitate parlamentară.

Decizie executorie

 

Mandatul de arestare valabil pentru o perioadă de 30 de zile a fost emis în lipsă după ce Ghiţă a dispărut fără urmă în momentul în care a rămas fără imunitate parlamentară, mai précis pe 19 decembrie 2016. În baza actului emis de magistraţi fostul deputat va fi arestat imediat ce va fi găsit, asta deşi decizia nu este definitivă, fiind însă executorie. Practic judecătorii au înlocuit controlul judiciar pe cauţiune, în cazul acestuia, cu arestul preventiv. Tocmai de aceea, politicianul ar putea pierde cauţiunea de 60 de milioane de lei, dar o decizie în acet caz ar putea fi dată la sfârşitul procesului său.

 

Protejat de imunitate

 

Procurorul DNA care a cerut instanţei supreme emiterea mandatului de arestare preventivă în cazul lui Sebastian Ghiţă, a arătat că în acest caz fostul deputat a dovedit rea-credinţă, nu s-a prezentat în faţa instanţie, şi-a premeditat fuga şi se sustrage de la judecată. Practic, fostul parlamentar a încălcat controlul judiciar pe cauţiune, pentru că nu s-a prezentat, de două ori la rând, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova aşa cum îl obliga legea.

 

„Vă rog să aveţi în vedere contextul, acesta era deputat în Parlament, calitate pierdută ulterior. Acesta a fost si motivul pentru care inculpatul nu a fost arestat, aşa cum au fost ceilalţi inculpaţi din dosar”, a adăugat procurorul. El a menţionat că anul trecut Parlamentul nu a dat aviz favorabil pentru arestarea fostului deputat.

 

Fuga de filaj

 

Procurorul a solicitat instanţei să aibă în vedere conduita generală de rea-credinţă a lui Ghiţă, care şi-a premeditat fuga din ţară. Totul s-ar fi întâmplat după ce Ghiţă şi-a pierdut calitatea de deputat, în noaptea de 19-20 decembrie.

 

„Aşadar, reaua credinţă a acestuia rezultă în mod cert din nerespectarea obligaţiilor pe care le avea şi că a lipsit inclusiv din faţa dumneavoastră. Apreciem că dispariţia să a fost premeditata şi datorită acelor emisiuni dese care apar la România TV, post controlat de inculpat, înregistrări realizate înainte de dispariţie. El încearcă să distragă opinia publică şi organele de urmărire penală de la faptul că nu îşi îndeplineşte obligaţiile, încearcă să arunce vina pe alte persoane, să distragă atenţia”, a arătat procurorul.

 

Ce spune avocatul lui Ghiţă

 

Avocatul lui Sebastian Ghiţă a spus că este adevărat că acesta nu s-a prezentat de două ori la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, dar neprezentarea nu suplineşte necesitatea dovedirii relei-credinţe. „Se face afirmaţia că se sustrage. Şi eu pot spune că a murit, că are o infirmitate care îl împiedică să vină. Şi eu pot face afirmaţii, însă nu pot dovedi. Nici DNA nu poate dovedi reaua-credinţă. Eu cred că acest moment procesual nu este momentul admiterii cererile, nu sunt îndeplinite condiţiile”, a mai spus avocatul lui Ghiţă.

 

Deşi din luna decembrie, fostul deputat a avut patru apariţii la România TV, postul de televiziune pe care îl controlează, în care a lansat acuzaţii la adresa mai multor oficiali români. Ghiţă a prezentat, marţi seara, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani. Fostul preşedinte a invocat şi numele judecătoarei Camelia Bogdan care l-a condamnat pe patronul Antena Group, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.

 

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here