În această săptămână, mai mulți funcționari de la Direcția de Finanțe au fost audiați de procuroriii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași într-un dosar privind falsificarea unor documente folosite la un concurs de promovare pe post @ Deși ancheta a demarat în urmă cu peste doi ani, în aceste zile au continuat audierile deoarece procurorii au dispus extinderea urmăririi penale
Audieri în forță la Direcția Regională de Finanțe efectuate în această săptămână de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași care au decis să extindă cercetările într-un dosar privind modul în care a fost fraudat un concurs de promovare. Deși sesizarea penală a fost depusă încă din anul 2014, în aceste zile au fost audiați alți 5 funcționari ai instituției deoarece, după cum s-a mai precizat, s-a dispus extinderea urmăririi penale. Funcționarii audiați în această săptămână lucrează la serviciul personal. Ancheta îl are în centru pe Sorin Doroftei, funcționar la serviciul personal. În perioada guvernării PDL, Sorin Doroftei era mâna dreapta a fostului director general al instituției și anume Cornel Durdureanu.
Plângere depusă de Grigoriu
Interesant este că în acest dosar plângerea penală care se referă la faptul că Doroftei a falsificat unele documente pentru ca soția sa, Crăița, să promoveze în cadrul instituției. Spunem că ne surprinde faptul că plângerea a fost depusă de Grigoriu, deoarece după acea amanta acestuia, Delia Aioanei, a fost promovată pe funcția de șefă a Administrației pentru Contribuabilii Mici și Mijlocii. Prin urmare, pe când era director, Grigoriu a constatat că Sorin Doroftei a falsificat unele documente pentru ca soția sa să promoveze în cadrul unui concurs organizat de Finanțe în perioada 2.06.2014-5.06.2014. Soția lui Doroftei nu întrunea condițiile de promovare, dar pentru că acesta lucra la serviciul personal a avut posibilitatea să falsifice documentele pentru a îndeplini dorința consoartei.
Concursul a vizat promovarea funcționarilor pe un grad profesional superior (cei care erau admiși treceau la un nivel superior de competențe și salarizare). Pentru a putea să se înscrie la concurs funcționarii trebuiau să aibă un traseu profesional ireproșabil. Astfel, Legea 188/1999 privind statutul funcționarilor publici prevede că pentru promovarea într-un grad profesional superior funcționarul trebuia să aibă o vechime de 3 ani în funcție publică și să fi obținut calificativul „bine” la evaluarea anuală a performanțelor individuale în ultimii doi ani calendaristici condiții pe care Crăița Doroftei nu le întrunea. În anul 2012, Crăița Dorofei obținuse calificativul „satisfăcător”, iar la dosar a depus un raport de evaluare care atesta că ar fi obținut calificativul „bine”. Prin urmare Doroftei a modificat raportul de evaluare al soției astfel încât să poată participa la concurs. De asemenea, s-a mai constatat că Doroftei a fost cel care a stabilit și componența Comisiei de Concurs. Acest lucru i-a oferit lui Doroftei posibilitatea de a-i înlătura din Comisia de Concurs pe cei care care știau de faptul că soția sa nu avea calificativele necesare. Procurorii au decis să audieze toți funcționarii care cunosc împrejurările în care s-a organizat concursul și au fost modificate documentele din dosarul personal al Crăiței Doroftei.
„De asemenea, există suspiciuni că dispariția raportului original de evaluare pentru anul 2012, de la dosarul profesional al numitei Doroftei Crăița are strânsă legătură cu numitul Doroftei Sorin care își desfășura activitatea în cadrul serviciului de resurse umane. În speță se ivesc indiciile săvârșirii infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale prevăzută de articolul 320 din noul Cod Penal și a infracțiunii de uz de fals prevăzută de art.323 din Noul Cod Penal. În consecința celor relatate vă rugăm să dispuneți începerea cercetărilor împotriva numiților Doroftei Elena ți Doroftei Sorin”, se arată în plângerea penală depusă în urmă de Direcția Regională de Finanțe.
Conform declarației de avere soții Doroftei dețin o casă și două terenuri în comuna Rediu. Ca orice român de rând soții Doroftei au și datorii. Interesant este soții Doroftei au contractat un credit de 120.000 euro de la o persoană fizică pe nume Maria Roșu. Banii trebuie returnați până în anul 2020.
Altă anchetă, tot la Finanțe
Reamintim că în această perioadă la Agenția Națională de Administrare Fiscală se realizează unele cercetări cu privire la unele abuzuri făcute de șefi ai Fiscului ieșean care au permis ca o firmă să-și retragă banii dintr-un cont în condițiile în care avea o poprire. În această anchetă sunt vehiculate două nume de șefi de la Finanțe și anume Camelia Doboș, șefă la Trezorerie și Mircea Soroceanu, șef administrație adjunct activitate de inspecție fiscală. Totul a plecat de la faptul că firma Wavin România câștigase un proces împotriva firmei Grossman (firma lui Cristian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta) și a apelat la un executor pentru a-și recupera banii, în jur de 5 milliarde lei vechi. Astfel, s-a procedat și la poprirea contului pe care Grossman îl avea la Judecătoria Iași. Numai că la Fiscul ieșean s-a întârziat înființarea popririi tocmai pentru a permite firmei Grossman să-și scoată banii din cont. Wavin a dat în judecată Fiscul, a câștigat procesul și și-a recuperat prejudiciul din banii statului. Ancheta de la Finanțe urmează să stabilească cine sunt funcționarii de la care se vor recupera banii. Adresa de înființare a popririi a trecut la vremea respectivă prin serviciile conduse de Doboș și Soroceanu. Camelia Doboș a fost audiată atât de șefii Fiscului cât și de inspectorii de integritate de la ANAF iar aceasta a arătat cu degetul către Mircea Soroceanu. Doboș a arătat că adresa de înființare a popririi nu și-a produs efectele deoarece a fost ținută nepermis de mult de Soroceanu. „Adresa de înființare a popririi a fost primită de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași în ziua de joi 11.12.2014 așa cum rezultă din ștampila registraturii acestei instituții. Trezoreriei Iași i s-a transmis această adresă în ziua de luni 15.12.2014 ora 10.30 așa cum rezultă din ștampila cu numărul de înregistrare înscris în registratura noastră. La data de 12.12.2014 (data la care Grossman a retras banii-n.r) Trezoreria Iași nu avea cunoștință despre măsura privind înființarea popririi astfel încât debitorul nu a fost împiedicat să transfere sume din contul deschis la unitatea noastră”, se arată într-un document semnat de Camelia Doboș.
Bianca CRISTEA