Procuroarea Andreea Nica beneficiază de un spor de 15% din salariu pentru „condiții vătămătoare și periculoase”, dar cere ca DNA să-i acorde și să-i plătească încă zece zile de concediu de odihnă suplimentar pe an @ „(…) pe lângă cele 35 de zile de concediu, suntem îndreptățiți la concediu anual suplimentar pentru faptul că activitatea prestată a fost încadrată ca fiind desfășurată într-un loc de muncă cu condiții periculoase și vătămătoare”, se arată în acțiunea depusă la Tribunalul Iași @ Anul trecut, Andreea Nica a câștigat 280.945 de lei, sumă ce reprezintă „salariu și diferențe salariale” @ La structura centrală a DNA, sporul pentru condiții periculoase plătit unui procuror este între 2.900 lei și 3.700 de lei pe lună @ Acestor beneficii li se poate adăuga decontarea chiriei și a transportului @ DNA a acordat zile de concediu suplimentar personalului auxiliar, dar Curtea de Conturi a constatat că astfel, peste 1,3 milioane lei au fost plătiți ilegal @ Andreea Nica a fost detașată de la DNA Iași la București, unde a preluat dosarul care privește cel mai scandalos schimb de terenuri realizat de Primăria Iași cu o firmă din siajul PNL @ Anul trecut a închis dosarul cu soluție de clasare: „fapta nu este prevăzută de legea penală”@ În timp ce procurorul Andreea Nica de la DNA „îl cerceta” pe primar, soțul acesteia, avocatul Cristian Nica apăra „Lotul Chirica” în dosarul de la DIICOT
Procuroarea Andreea Nica se judecă cu angajatorul, structura centrală a DNA, într-un dosar în care solicită acordarea de zile suplimentare de concediu de odihnă plătite pentru că ar lucra în „condiții periculoase și vătămătoare”. Inițial, acțiunea în instanță a fost una colectivă, fiind înregistrată în luna ianuarie a cestui an la Tribunalul București de către 10 procurori care lucrează la structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție. Magistrații și-au declinat însă competența, Nica urmând să se judece separat cu DNA la Tribunalul Iași.
Pe scurt, procuroarea DNA susține că atâta timp cât beneficiază de un spor de 15% la salariu acordat pentru „condiții vătămătoare și periculoase”, este îndreptățită să beneficieze și de zile de concediu de odihnă suplimentare. Ba mai mult, Nica solicită și acordarea retroactivă a zilelor de concediu suplimentar retroactiv.
„(…) acordarea unui număr de 60 de zile de concediu de odihnă suplimentar, aferent perioadei 2017 – 2022, precum și pentru viitor a câte 10 zile pe an de concediu de odihnă suplimentar, până la eliberarea din funcție a reclamanților.
(…) obligarea pârâților PÂCCJ și DNA la plata de concediu aferente acestor zile, respectiv la alocarea fondurilor necesare plățiii diferențelor bănești corespunzătoare prin obligarea pârâților la plata pentru fiecare an, până la recunoașterea efectivă a dreptului, pentru perioada 2017 – 2022, cu aplicarea actualizării și a dobânzilor legale penalizatoare”, sunt enumerate cererile în acțiunea înregistrată la Tribunalul Iași.
Și sporuri și zile de concediu suplimentar
În cererea de chemare în judecată, cei zece procurori cosemnatari susțin că atâta timp cât le este recunocut faptul că muncesc în condiții periculoase, fiind beneficari în acest sens ai unui spor de 15%, sunt îndreptățiți să primească și zile de concediu suplimentar.
În răspunsul depus la instanță, DNA susține că procurorii încurcă lucrurile, deoarece legislația privind acordarea zilelor de concediu suplimentar nu se aplică și în cazul magistraților.
„Cât timp suntem îndreptățiți să beneficiem de un spor în procent maxim, de 15%, astfel cum am dovedit în precedent, apreciem ca fiind justificată cererea noastră, de a se avea în vedere numărul maxim de zile de concediu de odihnă suplimentar, respectiv de 10 zile pe an.
În consecință, având în vedere că pentru perioada invocată s-a stabilit ca fiind îndeplinită condiția desfășurării activității în condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, prin buletinul de expertiză, suntem îndreptățiți la un concediu suplimentar celor de 35 de zile, respectiv 10 zile/an, confiorm art 146 din Codul Muncii”, se arată în cererea de chemare în judecată.
Procurorii din structura centrală a DNA beneficiază de sporul pentru condiții periculoase în baza unui „buletin de expertiză” emis de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru protecția muncii „Alexandru Darabonț” cu o periodicitate de 2 ani, respectiv 3 ani“, conform unui răspuns al DNA transmis ziariștilor de la Newsweek. Conform aceleiași surse, sporul de care beneficiază un procuror de la DNA București este cuprins între 2.900 de lei și 3.750 de lei.
În cea mai recentă declarație de avere înregistrată de Andreea Nica aceasta a declarat venituri de 280.945 lei, sumă ce ar reprezenta „salariu și diferențe salariale”. Într-o altă declarație de avere înregistrată pe 15 iunie 2022, Nica a declarat venituri de 273.365 lei, reprezentând „salariu și diferențe salariale” plătite de DNA, și de 253.879 lei, „diferențe salariale” de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.
Curtea de Conturi: DNA a acordat și plătit ilegal concediu suplimentar
Pe lângă faptul că legislația privind acordarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă nu se aplică și în cazul magistraților, DNA invocă în documentele depuse la instanță și o decizie a Curții de Conturi prin care instituția a fost sancționată pentru că a acordat privilegii similare personalului auxiliar al instituției.
Mai precis, „anterior anului 2019, în cadrul DNA s-a acordat concediul de odihnă suplimentar doar funcționarilor publici și personalului contractual”
Însă, ulterior Curtea de Conturi a concluzionat că „nu ar fi fost îndeplinite de către DNA condițiile stabilite de prevederile legale”, fapt pentru care s-a dispus recuperarea prejudiciului.
DNA a contestat decizia Curții de Conturi, dar pe 9 iulie 2021, Curtea de Apel București a respins acțiunea.
„(…) sentința pronunțată la data de 9 iulie a fost comunicată abia în luna iulie 2022 și este executorie de drept.
(…) Așadar, din analiza actelor normative care reglementează statutul categoriilor de personal din cadrul DNA, precum și din hotărârile CSM nu reiese posibilitatea acordării concediului de odihnă suplimentar”, se arată în întâmpinarea Direcției Naționale Anticorupție.
Nica i-a „albit” pe Chirica și Alexe. Schimb scandalos de terenuri pentru o firmă din siajul PNL
În luna martie a anului trecut, 7IAȘI anunța în exclusivitate că Dosarul Eternitatea a fost închis: procurorul Andreea Nica, detașat de la Iași la structura centrală a DNA, a decis clasarea cauzei.
„În dosarul la care faceți referire s-a dispus clasare în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) C.p.p., respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege cu referire la suspiciunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a), respectiv fapta nu există, cu referire la suspiciunea infracțiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000.
La adoptarea soluției s-a luat în considerare, între altele, raportul de constatare întocmit în cauză care concluzionează că diferența de valoare rezultată nu poate fi considerată o abatere de la standardele de evaluare și, prin urmare, prin schimbul de terenuri dintre Municipiul Iași și o societate comercială, care a fost supus votului în Consiliul Local, nu a fost produs un prejudiciu unității administrativ-teritoriale”, se arată într-un răspuns al DNA transmis redacției 7IAȘI.
În timp ce Andreea Nica îl cerceta pe Chirica în Dosarul Eternitatea, soțul acesteia, avocatul Cristian Nica, îl apăra pe unul dintre complicii primarului în dosarul în care DIICOT cercetează mai multe infracțiuni imobiliare. Cristian Nica îl reprezenta pe Victor Gavriluță, inspector la Urbanism în Primărie și inculpat alături de primar în dosarul instrumentat de către procurorul Daniel Horodniceanu.
Dosarul deschis de DNA privea schimbul de terenuri făcut în 2019 de Primăria Iași și firma G&R Imobiliar Group SRL. Municipalitatea a cedat 3.300 metri pătrați în Cicoarei, lângă Spitalul Arcadia, primind în schimb un teren de aproximativ 1.300 metri pătrați pe strada Eternitate. Prețul la care au fost evaluate cele două terenuri tranzacționate a fost de 220.000 euro. Însă, terenul oferit de firma G&R Imobiliar Group SRL fusese cumpărat cu mai puțin de 100.000 de euro și avea o cale de acces de doar un metru lățime, iar cel pus la dispoziție de primărie se află într-o zonă cu potențial imobiliar. De altfel, la scurt timp după parafarea schimbului de terenuri, în firmă a intrat Bogdan Niță, fiul primarului PNL din Miroslava, Dan Niță. Ulterior, pe suprafața de teren a fost aprobat un PUZ care prevede construirea unui bloc cu 12 etaje.
Deși pentru aprobarea schimbului de terenuri Primăria Iași a invocat necesitatea extinderii Cimitirului Eternitatea, în contextul creșterii numărului de decese, vreme de patru ani de zile nu a făcut nimic cu terenul primit la schimb. Nici măcar nu a demolat clădirile care erau amplasate pe teren și care se aflau într-un stadiu avansat de degradare.
Schimbul de terenuri a fost documentul care a consfințit trecerea lui Mihai Chirica la PNL, cu un an înainte de alegeri. Tot în aceeași perioadă, șeful PNL de la acea vreme, Costel Alexe a fost filmat în timp ce petrecea la un restaurant din centru cu patronii G&R Imobiliar Group SRL.
Tudor LEAHU
Li s-a umflat capul de atata putere si nesimtire. Cele mai mari salarii, cele mai mari pensii, avantaje deosebite si nu livreaza nimic. Jalnic si josnic. Cineva trebuie sa puna capat acestei situatii penibile si periculoase. Siktir!
A munict mult saraca! Si rezultatul este un cacat !! data afara din DNA !!
70% dintre procurori sunt infractori prin comportament și 50% dintre judecători sunt la fel. Stat de drept judecat și anchetat de infractori funcționali și funcționari bine plătiți de noi toți
Vrea și pensie specială??? Ăștia sunt magistrații noștri!
Asa se întâmplă dacă nu sunt ,, bătuți în cap de mici ,, ! Scandalos , aceștia sunt stat în stat ? Pana când , rămâne de văzut ?