Procesul lui Bolobiță, ca în filmele cu mafioți. Arhiva monumentelor istorice a fost pierdută

Răsturnare de situație în dosarul în care dezvoltatorul Cristinel Bolobiță este acuzat că a demolat un monument istoric pentru a ridica un bloc lângă Palatul Culturii @ Dacă până acum șefii Direcției pentru Cultură îi luau apărarea lui Bolobiță, la ultimul termen de judecată aceștia au depus o adresă în care au arătat că nu mai sunt siguri de faptul că nu s-a demolat un monument, deoarece arhiva se află la Palatul Culturii @ La acest proces juriștii primăriei sunt în derută total, aceștia nu reușesc niciodată să ofere explicații lămuritoare

Statul român, reprezentat în cel mai penibil mod în procesul în care dezvoltatorul Cristinel Bolobiță este acuzat de o familie de ieșeni că a demolat un monument istoric pentru a ridica un bloc, lângă Spitalul de Boli Infecțioase, pe strada Octav Botez nr.1A, fosta stradă Nicolae Bălcescu nr.17A.

Astfel, dacă reprezentanții Direcției pentru Cultură susțineau cu convigere că fosta Casă Pogonat, cea demolată de Bolobiță nu era monument istoric, la ultimul termen de judecată al procesului care s-a desfășurat în urmă cu câteva zile la Tribunal, reprezentanții acestei instituții au arătat că nu mai sunt atât de siguri de acest lucru. Astfel, la acest termen de judecată, Direcția pentru Cultură a depus o adresă în care a arătat că nu poate oferi instanței de judecată unele informații suplimentare deoarece în ultimii ani instituția s-a reorganizat, iar arhiva privind situația monumentelor istorice a rămas la Palatul Culturii. Astfel, în anul 2002, Oficiul Județean al Patrimoniului Cultural Național din cadrul Compexului Muzeal Iași a fost unit cu Inspectoratul Județean pentru Cultură Iași, formându-se Direcția pentru Cultură. Însă, arhiva completă cu privire la situația monumentelor istorice din Iași a rămas după cum s-a mai precizat la Palatul Culturii.

„Arhiva Oficiului Județean al Patrimoniului Cultural Național care a stat la baza întocmirii Listei monumentelor istorice din județul Iași nu a fost predată către Direcția pentru Cultură, deoarece foștii angajați au considerat că baza de date le aparține. Din acest motiv, în arhiva Direcției Județene pentru Cultură Iași nu se găsesc alte înscrisuri în afara listelor cu clădiri momunente istorice alcătuite anterior anului  2002”, se arată în adresa depusă la instanță de Direcția pentru Cultură.

Mai departe în aceialași document depus la dosarul din instanță, Direcția pentru Cultură arată că la adresa strada Nicolae Bălcescu nr.17A s-a aflat un monument istoric. Să menționăm că aceasta este adresa menționată și în cererea de chemare în judecată, cea formulată de familia Sorin și Demetra Andrian care solicită anularea autorizației de construire eliberată de primărie pentru blocul lui Bolobiță deoarece pe terenul respectiv s-a aflat Casa Pogonat, monument istoric demolat ilegal. „După Revoluția din decembrie 1989, în anul 1990, Oficiul Județean pentru Patrimoniul Cultural Național din cadrul Complexului Muzeal Iași (Actualul Complex Muzeal Național Moldova Iași ) a elaborat o listă extinsă a monumentelor și siturilor arheologice de pe teritoriul județului Iași  care include la poziția nr.63 imobilul situat în Iași, strada Nicolae Balcescu nr.17A, cu următoarea descriere ”casă proprietate de stat datată în perioada interbelică, în stare de conservare mediocră, cu importanță regională, clădită în stil cubist”, se mai arată în adresa Direcției pentru Cultură.

Mai departe, în adresa respectivă este precizat că la poziția 119 din lista monumentelor istorice se afla descrisă o „casă din sec 19. „Lista din anul 1990 a fost preluată de Comisia Națională a Monumentelor Ansamblurilor și Siturilor Arheologice, Direcția Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice, care după avizare a transmis-o în anul 1992 către Prefectura județului Iași. În această listă la poziția 119, apare menționat ca monument istoric, imobilul situat în Iași , strada Nicolae Balcescu nr.17A, cu următoarea descriere: Casă 1/2, sec. XIX”, se mai arată în documentul respeciv.

Primăria bate câmpii

În acest proces juriștii primăriei fac figurație și nu oferă explicațiile lămuritoare solicitate de judecători. Această atitudine este explicabilă prin faptul că Bolobiță face parte din cercul restrâns al dezvoltatorilor agreați de primărie, al celor care nu se aleg cu nici o sancțiune chiar dacă încalcă regulile urbanistice. La un termen anterior de judecată, judecătorii au solicitat primăriei să trimită documente lămuritoare cu privire la modul în care s-au modificat adresele  imobilelor din zonă. „Dispune emiterea uneia adrese către pârâtul Primarul Municipiului Iaşi, în scopul înaintării către direcţia de resort cu menţiunea de a elibera câte un istoric detaliat al adreselor administrative (adresei de nomenclator stradal) pentru imobilului în litigiu (imobilul pârâtei S.C. Auto Trans Com SRL), în prezent având adresa stradală: Iaşi, str. Octav Botez nr. 1A (cu referire directă la documentaţia şi împrejurările solicitării schimbării adresei), pentru imobilul având ca proprietari pe Dumbravă Mircea Alexandru (adresă posibilă: str. Nicolae Bălcescu nr. 17 bis sau str. Nicolae Bălcescu nr. 17 A precum şi pentru imobilul reclamanţilor Andrian Sorin şi Demetra cu adresa în str. Nicolae Bălcescu nr. 17 Iaşi. Istoricul va fi extins la întreaga perioadă pentru care pârâta deţine informaţii”, au dispus judecătorii prin încheierea de ședință din 26 noiembrie a.c.

Numai că la termenul care s-a desfășurat în urmă cu câteva zile reprezentanții primăriei nu au prezentat decât niște documente  scoase din arhiva Serviciului GIS Cadastru care nu răspundeau solicitării judecătorilor. Faptul că aceste documente nu aduc informații lămuritoare  a fost constatat atât de avocații părților implicate cât și de judecători care au dispus să se  trimită o adresă la Palatul Culturii, mai exact la Complexul Muzeal Moldova pentru a trimite cât mai multe date despre monumentul istoric de la adresa Nicolae Bălcescu 17A.

Să menționăm că pentru demolarea monumentului istoric Bolobiță s-a ales și cu plângeri penale.

„Eu nu știu cum evoluează procesul. Am un departament care se ocupă de asta”, a spus Cristinel Bolobiță.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here