Un banal proces prin care o firmă reclamă nerespectarea unui contract și neplata serviciilor de către Institutul de Boli Cardio Vasculare Iași încearcă să mascheze faptele descoperite de DNA și imputate managerului Grigore Tinică.
Firma care a deschis procesul l-a răsplătit ani de zile cu excursii în străinătate pe Tinică, în schimbul semnării unor contracte avantajoase. Este vorba de SC Silva Trading SRL București, firmă administrată de Silvia Cecilia Covrig, care în urmă cu un deceniu i-a achitat managerului Tinică, deplasări la congrese în Lisabona și Londra, după ce instituția i-ar fi acordat anterior furnizorului de tehnică medicală, mai multe contracte babane în valoare de peste 30 de miliarde de lei vechi. Recent, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași (Centrul de Cardiologie) a fost acționat în judecată de această firmă, ca urmare a nerespectării unui contract de furnizare logistică și tehnică medicală. Silva Trading a acționat în judecată conducerea institutului, într-o acțiune în răspundere contractuală și daune-interese, arătând că ar fi fost țepuită cu 10.000 de dolari. IBCV este mână moartă în acest proces deoarece juriștii lui Tinică nu au reacționat în nici un fel și nu au depus la dosar nici un fel de întîmpinare ori punct de vedere. Plângerea depusă la Judecătorie împotriva IBCV este oarecum stranie și suspectă, în condițiile în care între cele două instituții au existat până acum doar relații foarte strânse de colaborare, echipa de la Cardio fiind sponsorizată cu bani și excursii în străinătate.
Managerul de la IBCV Iași, Grigore Tinică, încearcă să scape de dosarul penal în care este cercetat pentru infracțiuni de corupție, prin metode ingenioase, dar care miros de departe a aranjament dubios. De aproape un deceniu, Institutul de Boli Cardiovasculare ”Dr. George Georgescu” a oferit contracte de miliarde de lei unor furnizori de logistică medicală, care, la schimb, au oferit conducerii de la Cardio, excursii, bilete de avion și deplasări în străinătate. Odată cu izbucnirea scandalului de corupție de la Institut, scandal care-l vizează personal și pe Tinică, medicii și directorii implicați fac tot posibilul pentru a scăpa de acuzațiile procurorilor DNA. Pentru a crea o aparență de legalitate dar și pentru a-i îndupleca pe anchetori, toți cei implicați, în frunte cu Tinică, se fac că se judecă cu foștii lor parteneri de business. Este și cazul celor de la firma Silva Trading SRL București, care, ani de-a rândul a fost abonată la contracte pe bandă rulantă, oferind instituției spitalicești aparatură medicală modernă dar și consumabile. Deși cei de la Silva au încheiat cu IBCV contracte de furnizare a unor materiale medicale de miliarde, și l-au sponsorizat, la schimb, pe Tinică, cu excursii în străinătate, în prezent bucureștenii s-au îndreptat în mod suspect împotriva institutului.
Daune-interese și despăgubiri de 10.000 de dolari
Într-o acțiune judecătorească în răspundere contractuală și daune-interese, avocații firmei Silva Trading, cer conducerii IBCV despăgubiri financiare de aproximativ 10.000 de dolari, cu tot cu cheltuieli de judecată. Într-o plângere înaintată Judecătoriei, avocatul Radu Valentin Sora, din cadrul SCA Sora & Asociații SCA, arată că reprezentanții unității spitalicești se fac vinovați de nerespectarea unor contracte semnate și parafate între părți. În opinia apărătorilor SC Silva Trading SRL București, cei care conduc destinele IBCV Iași, nu au onorat plați și facturi fiscale în valoare totală de 23.547 lei, la care se adaugă penalități în cuantum de 5.685,56 de lei. De asemenea, bucureștenii le mai solicită foștilor parteneri de afaceri daune-interese de cîte 40 de euro, pentru fiecare zi de întârziere, precum și plata tuturor cheltuielilor de judecată. La un calcul simplu, debitul ajunge la suma de 10.000 de dolari, cu tot cu penalitățile aferente. Un lucru ciudat este însă faptul că, până în prezent, juriștii instituției medicale nu au formulat nici un punct de vedere în scris și nu au depus la dosarul cauzei niciun fel de întâmpinare menită să contracareze acțiunea judecătorească întocmită de avocații Silva Trading.
Stenturi, catetere și proteze aortice pentru bolnavii de inimă
Pe 4 iunie 2015, între administratorul Silva Trading SRL, Silvia Cecilia Covrig, în calitate de furnizor, și managerul IBCV Iași, Grigore Tinică, în calitate de achizitor, a fost semnat și parafat un contract avînd ca obiect furnizarea de tehnică medicală și consumabile folosite în tratarea bolnavilor cardiaci cunoscuți cu multiple boli cronice de inimă. Până la sfîrșitul lui 2016, iar mai apoi în 2017, bucureștenii au furnizat Centrului de Cardiologie Iași, logistică medicală, respectiv seturi STENT pentru tratarea anevrismelor, la nivelul aortei toracice, seturi întregi de catetere, ace de puncție, proteze valvulare aortice, dar și alte consumabile medicale.
”La început, reprezentanții IBCV au achitat o parte din facturi însă, pe parcurs, au existat mai multe facturi fiscale care nu au mai fost onorate la plată. Noi am emis de fiecare dată, facturi fiscale cu scadență la 60 de zile. Deși, Silva și-a îndeplinit obligațiile contractuale livrând tot ceea ce s-a comandat, din cursul lunii decembrie 2016, unitatea medicală nu a mai plătit. Le-am comunicat mai multe somații de plată prin intermediul serviciului de curierat Urgent Cargus, confirmarea de primire fiind semnată și ștampilată de către d-na Iulia Iacob, în numele IBCV. Având în vedere faptul că instituția spitalicească nu a înțeles să achite debitul restant nici după comunicarea și somația noastră, noi le-am comunicat ulterior, pe 24 octombrie 2018, o altă somație de plată prin intermediul executorului judecătoresc Vladimir Zabolotnâi. Creanța este certă, lichidă și exigibilă. IBCV nu a respectat prevederile contractuale și nici cele legale. Mai mult, unitatea medicala datorează și dobânda legală penalizatoare”, a precizat în acțiunea judecătorească avocatul Radu Sora, cel care apără interesele firmei bucureștene Silva Trading.
Gorducală ”l-a dat în gât” pe Tinică, dar procesul tărăgănează
Managerul IBCV Iași, Grigore Tinică, a fost trimis în judecată alături de directorul economic al unității medicale Victor Fărcășel și Gabriel Alexoae, patronul firmei Almar Med, acuzațiile fiind de abuz și serviciu și corupție. Cei trei au fost acuzați că au acceptat în mod ilegal să plătească firmei Almar Med SRL, suma de 407.000 de lei reprezentând lucrări de reparații la sala de chirurgie cardiovasculară (RK bloc operator). Ilegalitatea a constat în faptul că firma realizase deja lucrările respective cu un an înainte prin subcontractare de la firma Gemedica SRL, și prin urmare fusese deja plătită. A doua oară, Almar Medar fi fost plătită ca antreprenor general deși nu mai făcuse nimic în plus la sala de operație. La început, dirigintele de șantier Anatoly Gorducală a mințit în fața procurorilor susținând că nu știa de faptul că lucrările fuseseră plătite de două ori. Ulterior, bărbatul s-a răzgîndit și a recunoscut ilegalitățile făcute împreuna cu Tinică, Fărcășel și Alexoae. Pe 5 decembrie 2018, magistrații ieseni au aprobat acordul de recunoaștere a vinovăției, semnat de Gorducală cu procurorii DNA, condamnându-l pe acesta din urma la 2 ani de închisoare, cu suspendare. Insa cele descrise mai sus reprezintă doar un mic capitol dintr-un imens dosar de corupție care a vizat tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani la IBCV Iași. Într-un alt dosar penal cu nr. 113/P/2011, procurorii mai fac referire și la faptul că zeci de pacienți ar fi fost condiționați să încheie contracte de sponsorizare pentru a beneficia de tratament. În același dosar se fac verificări și cu privire la unele acuzații de mită care li s-au adus lui Grigore Tinică și medicului Igor Nedelciuc. Aceștia au fost acuzați că au primit mită de la firmele furnizoare de materiale și aparatură medicală tocmai pentru a facilita încheierea de către aceste firme a unor contracte cu Institutul de Cardiologie.
Trai neneacă la Lisabona și Londra, pe banii ”sponsorului”
În cazul de față și firma Silva Trading a făcut obiectul acestor verificări. Astfel, potrivit anchetatorilor există date și informații certe că reprezentanții Silva Trading l-ar fi sponsorizat cu bani și excursii în străinătate, atât pe medicul cardiolog Igor Nedelciuc, acesta din urmă făcând parte anterior din comisiile de achiziție, cît și pe managerul Tinică. Conform informațiilor, șeful IBCV ar fi primit cca 8.014 lei precum și 2050 de euro, prin achitarea de către firmă, a contravalorii unor bilete de avion către Lisabona și Londra, dar și sub forma unor contracte de sponsorizare încheiate cu Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași. Silva Trading, administrată de Silvia Cecilia Covrig, a încheiat, în schimb, cu IBCV Iași, în perioada anilor 2007 – 2008, dar și în perioada 2015-2016, contracte de furnizare echipamente și tehnică medicală, în valoare de peste 30 de miliarde lei vechi.
Nicu SAMSON