PRO SAU CONTRA: Cum vă place noul Centru Civic? Megaproiect în centrul oraşului: turnuri în jurul străzilor A. Panu şi Elena Doamna

Pentru edificarea ansamblului, există totuşi o condiţie esenţială: proprietarii din zona parcului Europa-turnul UPA să cadă la o înţelegere. În prezent, Agenţia de Mediu este principalul oponent al celor care doresc să construiască în Parcul Ghica Vodă. “PUG-ul nou, care ar permite construirea în zonă, este acum la Agenţia de Mediu, care ameninţă că nu va permite construcţii mari acolo”, spune arhitectul Marian Jan Chiriţa.

 

O singură semnătură mai este necesară pentru a debloca investiţiile într-un megaproiect din centrul Iaşului. Specialiştii spun că s-ar putea transforma într-un al doilea Palas dacă proprietarii terenurilor din parcul Ghica Vodă ajung la o înţelegere şi dacă Agenţia de Mediu acceptă ca în zonă să fie ridicate clădiri înalte.

Printre proprietarii de teren se numără investitorul imobiliar Eusebiu Siminiceanu şi viceprimarul Gabriel Surdu. “Acum, nimeni nu face nimic acolo pentru că este zonă CP, adică centru protejat. Dar există posibilitatea ca cei care au teren să obţină până la urmă autorizaţii”, a explicat arhitectul Marian Jan Chiriţa.

 

Deocamdată, o simplă aplicaţie pe calculator: aşa ar arăta noul Centru Civic, cu turnuri de 20 de etaje

Ţinta: Agenţia de Mediu

Specialiştii în urbanism din Iaşi şi investitorii imobiliari au pus de mult timp ochii pe zona parcului de lângă Anastasie Panu. Terenul permite construcţii înalte şi are avantajul de a fi accesibil din diferite zone ale oraşului. “Sunt 7-8 proprietari de teren acolo. Unii au mai multe parcele. Toţi au dorit să ridice clădiri înalte, dar vechiul PUG nu permitea aşa ceva. Pe vechiul PUG era zonă CP – centru protejat. Construcţiile în acest caz se fac pe procent de ocupare 30%, cu Coeficient de Uutilizare al Terenului maximum  1. Investitorii îşi doresc mult mai mult, pentru că terenul acela este foarte scump. S-a ajuns la un proiect cu mai multe turnuri”, spune arhitectul Marian Jan Chiriţa.

Acesta adaugă că, pentru a dezvolta un megaproiect de talia Palas, este necesar ca toţi proprietarii să se înţeleagă asupra condiţiilor. “Există această variantă. Dacă nu ajung la înţelegere, fiecare va dezvolta propriul proiect pe terenul personal. Dar acea zonă a fost totuşi gândită ca o prelungire a Palas-ului, cu birouri, spaţii comerciale. Principalul oponent este Agenţia de Mediu, care a ameninţat că, dacă începe un asemenea proiect, va face reclamaţii peste tot. Cei de la Mediu spun că acolo este parc şi că este investiţia Primăriei. Problema este că această investiţie este făcută pe terenuri private”, a spus Chiriţa.

 

Viceprimarul Surdu, unul dintre proprietari

Viceprimarul Gabriel Surdu deţine, printr-una dintre firmele sale, o parte din terenul din parcul Ghica Vodă. În trecut, Surdu a încercat să obţină avizele necesare ridicării unei construcţii, dar, conform vechiului PUG, nu a primit aprobare. “Fiecare proprietar din acea zonă are interes să construiască. Este posibilă realizarea unui proiect comun, cu o gândire unitară, pentru ca să iasă ceva foarte frumos şi reprezentativ pentru oraş. Deocamdată, aşteptăm noul PUG, care probabil va permite să construim. Este necesară o gândire unitară pentru că la un asemenea proiect trebuie gândit totul la comun, începând cu locurile de parcare. Este necesară o parcare subterană cu cel puţin două nivele”, a spus Surdu.

 

 În prezent, zona este catalogată drept parc

Zona a fost împrejmuită de Primărie

Recent, Primăria Iaşi a montat în jurul terenului parcului de pe Ghica Vodă stâlpi metalici. În trecut, terenul era utilizat de către şoferi drept loc de parcare. Reprezentanţii Primăriei spun că, din cauza numeroaselor plângeri care se refereau la noroiul cărat de roţile maşinilor, a fost luată decizia împrejmuirii.

 

Citeşte şi Infecţia de pe Lăpuşneanu: afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul

 

Cine sunt proprietarii din zonă

În total, terenul are 1,3 hectare şi este deţinut de:
1. Primăria Iaşi – 6.000 mp

2. Terramold Invest (Gabriel Surdu)

3. Venus Court SRL

4. Iaşi Business Center

5. Argenta Consulting SRL (Eusebiu Siminiceanu)

6. Claudia Cotea, Victor Lupu, Sebastian Niculescu, Dumitru Marchievici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here