PRO AGRO solicită băncilor să fie partenerii fermierilor și la bine și la rău

FOTO: ziuaconstanta.ro
Poză simbol
 Federația Națională PRO AGRO la solicitările disperate ale fermierilor membri și cei cu care colaborează, informează băncile care își desfășoară activitatea în România, că 2015 a fost unul din cei mai grei ani din ultimii 20.

 

„Au fost prețuri mici la cereale, corelate cu producțiile modeste de anul trecut, în special în zonele unde seceta s-a manifestat puternic, faptul că producătorii sunt forțați să vândă sub costul de producție din cauza mai multor factori majori cu impact european, cum ar fi:  embargoului Rusiei, boala limbii albastre, E.S.B., eliminarea cotelor de lapte, restricții comerciale artificiale – mişcarea porcului românesc în spaţiul comunitar, practicile concurențiale neloiale din partea comercianților, dar și din partea altor state, alături de întârzierea plății subvențiilor care au adus fermierii în imposibilitatea de a-și plăti ratele la bănci la timp”, se arată într-un comunicat remis joi instituțiilor media.

 

 

„Datorită factorilor amintiți, veniturile au scăzut, iar completarea acestora din subvenții urmează să se facă în perioada următoare din încasările care vor intra prin A.P.I.A. Este binecunoscut faptul că fermierii doresc să plătească și de îndată ce vor avea posibilitatea vor achita restanțele pe care le au.  Băncile din România au nevoie de comisioanele mari pe care le încasează de la fermieri și trebuie să înțeleagă că într-o relație de colaborare pe termen lung mai sunt și momente dificile precum cel de față și este nevoie de îngăduință pentru încă o perioadă scurtă de timp, până vor intra banii pe subvenții.

 

Facem apel la forurile de conducere ale instituțiilor bancare din România să nu instituie măsuri de executare silită,  să introducă bilete la ordin sau să solicite insolvența, ci să identifice și implementeze împreună cu fermierii cele mai bune soluții pentru continuarea activității și parteneriatului. În cazul în care se consideră util ne manifestăm disponibilitatea pentru a avea întâlniri cu reprezentanții instituțiilor bancare pentru a clarifica și identifica împreună soluțiile pentru depășirea acestui impas.

 

Dacă băncile iau astfel de măsuri, chiar dacă sunt conform legislației și contractelor în vigoare nu vor face altceva decât să îi distrugă pe fermieri. Majoritatea au investițiile și casele puse gaj la bancă. Pentru că a fost un an mai puțin eficient financiar, nu vor rezolva nimic dacă intră în posesia bunurilor fermierilor pentru că nu o să aibe cine să le cumpere, iar băncile vor avea din ce în ce mai puțini clienți și venituri. Cea mai mare problemă a sectorului agroalimentar românesc este că fermierii sunt insuficient de capitalizați și nu dispun de lichiditățile necesare în momentele critice.

 

 Federația Națională PRO AGRO, în numele tuturor fermierilor care au probleme temporare în a achita sumele datorate, solicită băncilor și I.F.N.-urilor, să fie partenerii fermierilor și la bine și la rău pentru a construi colaborări sănătoase pe termen lung.” se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here