@ Costică Florea, angajat al Sucursalei Regionale de Poștă Iași, în calitate de președinte al comisiei de inventariere, le-a cerut printr-un e-mail colegilor pe care îi verifica să întocmească documente antedate prin care să ateste consumul materialelor lipsă în gestiune @ E-mailul cu pricina a ajuns și la conducerea Regionalei, iar Costică Florea a fost cercetat disciplinar pentru încălcarea atribuțiilor de serviciu, fiind sancționat cu avertisment scris @ Florea cere acum în instanță daune morale pentru un „prejudiciu psihologic” și pentru „știribirea onoarei și a prestigiului profesional” @ A chemat și un martor: Mihai Gavril, coleg de partid la PSD și fost consilier local
Un pesedist, angajat al Companiei Naționale Poșta Română, a fost prins de conducerea societății când încerca să acopere gaura din gestiune a colegilor pe care îi verifica. Costică Florea, angajat al Sucursalei Regionale de Poștă Iași, în calitate de președinte al comisiei de inventariere, le-a cerut colegilor pe care îi verifica să întocmească documente antedate prin care să ateste consumul materialelor lipsă în gestiune. În octombrie – noiembrie 2020, în loc să predea situația constatată către superiori, Florea le-a transmis mai multe emailuri șefilor de oficii poștale situația diferențelor găsite la inventariere pentru anii 2017-2019 și le-a cerut să întocmească bonuri de consum pentru materialele lipsă, astfel încât să nu mai figureze cu lipsă în gestiune. E-mailul cu pricina a ajuns și la conducerea Regionalei, iar Costică Florea a fost cercetat disciplinar pentru încălcarea atribuțiilor de serviciu, fiind sancționat cu avertisment scris. Florea contestă în instanță sancțiunea, susținând că a fost prejudiciat ”psihologic”, i-a fost afectat echilibrul emoțional și i-au fost știrbite onorea și prestigiul profesional. Iar un astfel de caraghioslâc nu putea fi complet dacă pentru confirmarea ”traumei” emoționale suferite de Florea nu era chemat ca și martor în instanță un alt pesedist, fostul consilier local Mihai Gavril.
7IAȘI vă prezintă detalii despre cazul tipic al unui funcționar român, prins la furat, dar care pozează într-o victimă a sistemului politic. Da, furat!, pentru că lipsa în gestiune este un furt. Și chiar dacă furtul în sine nu a fost realizat de către funcționarul Costică Florea, prin faptul că i-a învățat pe colegi cum să-și acopere urmele, a devenit complicele acestora. Suma este irelevantă, modul de operare este șocant, fiind o posibilă explicație a dezastrului în care se află Compania Poșta Română. Multiplicați cazul Florea pentru toate județele țării în toți cei 30 de ani de existență ai companiei și vom avea o explicație a situației actuale. Poșta Română a fost hăcuită deopotrivă de politic cât și de proprii angajați, fiecare după puterea avută.
S-a dat singur de gol
Costică Florea a fost desemnat de conducerea Poștei într-o comisie de inventariere a stocurilor de materiale din depozitul regional Iași. În timpul procedurii de inventariere, Florea le-a trimis șase emailuri colegilor de la oficiile județene și alte subunități ale Poștei prin care le-a comunicat diferențele înregistrate la inventariere la produsul apă minerală. Florea le-a cerut acestora să întocmească bonuri de consum pentru respectivele produse retroactiv pentru anii 2017-2019. În noiembrie 2020, din greșeală, Costică Florea a transmis unul dintre emailurile în cauză și către directorul regional al Poștei, Radu Ursanu, drept pentru care a fost declanșată procedura de cercetare disciplinară. Florea a fost sancționat disciplinar cu avertisment de către conducerea Poștei. ”Numitul Florea Costică, angajat în cadrul Sucursalei Iași pe postul de expert în cadrul Compartimentului Aprovizionare, a fost desemnat prin decizia nr. 4330 din 23.09.2020 în comisia de inventariere a Depozitului regional de materiale. Comisia respectivă avea obligația de a inventaria bunurile aflate în depozitul regional, să încheie procesul verbal de inventariere și să îl predea Comisiei centrale de inventariere de la nivelul Sucursalei Iași. Prin urmare, comisia nu avea nicio atribuțiune de a inventaria și a solicita situații analitice sau sintetice de la Oficiile Județene de Poștă, de la alte subunități poștale sau de la alte entități, cu excepția Depozitului regional de materiale. Din proprie inițiativă, numitul Florea Costică a solicitat de la mai multe subunuități, altele decât Depozitul regional, întocmirea de bonuri de consum retroactiv pentru cantitățile de apă minerală aferentă anilor 2017-2019.” se menționează în documentele care au stat la baza sancționării lui Florea. Acesta a atacat la Tribunalul Iași decizia de sancționare și cere daune morale de la angajator în valoare de 15.000 lei: ”Solicit anularea deciziei nr. 181 din 23.02.2021, emisă de pârâtă prin directorul sucursalei regionale, și obligarea pârâtei să îmi plătească daune morale în cuantum de 15.000 de lei pentru prejudiciul psihologic și de imagine pe care mi l-a provocat, pentru atingerea adusă onoarei și reputației profesionale.”
Acuzații de epurare politică
Florea susține în fața judecătorilor faptul că este o victimă a războiului politic între partidele aflate la putere și PSD, partid din care el face parte. ”Cercetarea disciplinară a fost formală, având în vedere că însuși directorul sucursalei regionale mi-a atras atenția că suntem în tabere adverse, în condițiile în care el este membru al Partidului Mișcarea Populară, candidând pentru acest partid la funcția de consilier județean, iar eu sunt membru al Partidului Social Democrat și l-aș fi denigrat în campania electorală, fapt neadevărat. Este pentru a doua oară când directorul actual al sucursalei regionale Iași dispune o măsură abuzivă împotriva mea, după ce în mandatul precedent, din perioada 2010-2012, când era membru al Partidului Democrat Liberal m-a concediat nelegal, așa cum a stabilit instanța de judecată prin hotărâre rămasă definitivă.” se precizează în cererea de chemare în judecată a Poștei Române.
„Discriminat” și „traumatizat”
Plângerea lui Florea capătă pe alocuri tente dramatice. Relatarea pesedistului prins la furat de către angajator, dar care spune că a fost discriminat, traumatizat și abuzat, frizează absurdul. Sancțiunea primită, cea mai ușoară prevăzută de codul muncii, a fost transformată de Florea în răul suprem pentru a-și putea justifica
”suferințele” în fața judecătorilor. Florea pretinde că a fost discriminat deoarece colegul din echipa de inventariere nu a fost sancționat, însă uită să spună că el este cel care a trimis emailurile prin care a cerut întocmirea de documente retroactiv. „Angajatorul a încălcat legea cu scopul de a-și impune autoritatea. Tratându-mă discriminatoriu, în comparație cu celălalt mebru al comisiei de inventariere, a urmărit să mă intimideze și să îmi creeze o stare de disconfort, de temere cu privire la posibilitatea altor măsuri disciplinare, mai alescă, de regulă, sancțiunile disciplinare constituie un criteriu de selecție în cadrul unei concedieri colective, dar și să-mi știrbească autoritatea și prestigiul profesional, prin inducerea în colectiv a ideii că aș fi încălcat legea instigând la săvârșirea unei fapte de natură penală. Sancționarea mea disciplinară în împrejurările descrise, mai ales că a existat și precedentul din anul 2011, rezolvat de instanță, mi-a afectat foarte tare echilibrul emoțional și relațiile în familie și la serviciu, fiind necesară urmarea unui tratament medical pentru ameliorarea consecințelor.” declară Costică Florea.
O victimă închipuită
Directorul Poștei nu a dorit să intre în amănunte în privința sancțiunii aplicate lui Costică Florea. Radu Ursanu spune că emiterea unui verdict în ceea ce privește corectitudinea măsurii va fi dat de instanță și nu este cazul ca el să se pronunțe în această privință. În ceea ce privește acuzele de epurare politică formulate de Florea, Radu Ursanu le-a catalogat drept invenții, considerând că angajatul vrea să pozeze în victimă pentru a-i impresiona pe judecători.
„Este o minciună și o încercare de a induce în eroare instanța de judecată. Sancțiunea a fost decisă de o comisie internă din cadrul Poștei, iar judecătorii vor decide dacă a fost aplicată corect sau nu. Restul sunt povești inventate care nu au nicio legătură cu realitatea.” a declarat directorul Radu Ursanu.
Prin cererea de chemare în judecată, Florea a solicitat audierea lui Mihai Gavril, membru PSD și fost consilier local, în calitate de martor, pentru a confirma traumele psihice pe care le-a suferit ca urmare a avertismentului primit. Florea și Gavril au ratat la mustață intrarea în Consiliul Local Iași la alegerile locale de anul trecut. Florea și Gavril au contestat în instanță mandatele de consilieri locali obținute de Marian Dalban și Elvira Rotundu din partea PSD, în speranța că vor putea accede în Consiliul Local în locul acestora. Instanța le-a respins cererea, iar cei doi au rămas pe dinafară.
Rareș Neamțu