Primul tun liberal în prima zi lucrătoare din an: 120.000 de euro pentru o firmă de partid

În primele zile ale anului, o firmă care a trăiește doar din contracte cu primării PNL a primit fără licitație un contract finanțat din fonduri PNRR. Anunțul a fost publicat în prima zi lucrătoare a anului, pe 3 ianuarie. Singura ofertă depusă a fost a firmei Voltrom Technology SRL, care va încasa peste 120.000 euro de la Primăria orașului Podu Iloaiei, condusă de liberalul Ioan Alexa. Obiectul contractului: montarea unor camere de supraveghere în oraș. Este vorba de aceeași firmă care a montat alte camere video la Podu Iloaiei, pe banii primăriei, fără a avea licență de la IGPR la momentul respectiv. Voltrom Techology a mai primit contracte și de la Primăria Aroneanu, condusă tot de un liberal de frunte, Benone Moruzi.

Afacere liberală la început de an în Iași. Una din firmele de casă apropiate de PNL Iași a prins un contract generos de la Primăria orașului Podu Iloaiei, instituție condusă de liberalul Ioan Alexa. Pe 5 ianuarie 2024, la două zile de la publicarea anunțului pe portalul achizițiilor publice, Primăria din Podu Iloaiei a atribuit un contract de aproape 610.000 lei (aproape 123.000 euro), fără TVA firmei Voltrom Technology SRL, firmă administrată de Ovidiu Chirica și Ionuț Răzvan Lazăr, pentru montarea unor camere stradale de supraveghere în oraș, dar și în satul Scobâlțeni, contract derulat cu fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Voltrom Techonology este aceeași societate care a mai lucrat la Podu Iloaiei, dar și în alte localități cu primari PNL, chiar și fără să aibă licență IGPR la vremea respectivă.

Suma estimată de Primăria Podu Iloaiei, respectată la virgulă de Voltrom

Primăria Podu Iloaiei a estimat contractul la 609.118 lei, sumă care a fost propusă apoi de către operatorul căruia i-a fost atribuit contractul pentru „sisteme de siguranță și monitorizare a spațiului public”. Primăria a publicat anunțul pe 3 ianuarie 2024, zi în care Voltrom Technology SRL a și răspuns, contractul fiind adjudecat pe 5 ianuarie 2023, în condițiile în care lucrurile erau clare, iar societatea lui Lazăr și Chirica era singura care a depus oferta. În caietul de sarcini, suma totală este de 670.000 lei fără TVA, fiind incluse și cheltuieli neeligibile, care ar urma să intre tot în buzunarul firmei respective. Firma trebuie ca în 6 luni să monteze camere de supraveghere în 24 de puncte.

Bani europeni pentru contractul de sisteme de supraveghere la Podu Iloaiei

În luna noiembrie 2023. Primăria Podu Iloaiei a emis un comunicat prin care arăta că dă drumul unui proiect privind  „Achiziția unui sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public și achiziția unor sisteme inteligente de management urban”, cu finanțare prin PNRR, componenta C10 fondul local, în valoare de 2,7 milioane lei, cu termen de finalizare 2025. Din acești bani, o parte au ajuns la Voltrom, iar o parte la Kalans Concept SRL, o altă societate care a mai luat de la Podu Iloaiei fonduri și pentru alte contracte. Kalans Concept a încasat pentru proiectarea sistemului de supraveghere peste 22.000 euro.

Contract cu Podu Iloaiei și Aroneanu, fără licență de la IGPR

În octombrie 2021, Voltrom Technology încheia cu Primăria Podu Iloaiei un contract de 39.000 euro și unul de 28.000 euro cu Primăria Aroneanu pentru două sisteme de supraveghere în localitățile respective. Doar că la data atribuirii celor două contracte, firma Voltrom nu deținea o astfel de licență, compania nefiind înregistrată la acel moment în registrul societăților de profil publicat de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Prin urmare, firma nu avea dreptul legal de a participa la o astfel de procedură și cu toate acestea, două primării din județ le-au atribuit contracte generoase. Firma Voltrom și-a luat licența ulterior, în februarie 2022, valabilă până în 2025.

Combinație cu primăriile! Toată cifra de afaceri din contractele cu statul

În 2022, a mai beneficiat de o afacere bănoasă de la Aroneanu, primărie condusă de liberalul Benoni Moruzi. Comuna a driblat legea și a încredintat direct firmei Voltrom Technology SRL contractele pentru supravegherea video a școlilor din localitate, valoare totală de peste 73.000 euro. Metoda prin care a fost evitată organizarea unei proceduri competitive la care pot participa mai multe firme este una de manual: „spargerea contractului”. Cu o săptămână înainte de a atribui prin încredințare directă șase contracte către firma Voltrom, Primăria Aroneanu a organizat o singură procedură, care avea același obiect, montarea camerelor de supraveghere la cele șase școli. Valoarea contractului depășea însă pragul impus de lege pentru achiziții directe. Prin urmare, Primăria Aroneanu a anulat procedura, inventând o „eroare de preț” și a organizat în loc alte șase, cu scopul ca toți banii să ajungă la o singură firmă, Voltrom. Firma nu a depus încă bilanțul contabil pe 2023. Pe 2022, a avut o cifră de afaceri de 406 mii lei, din care 400.395 fiind doar din contractele cu statul.

Vlad ROTARU

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Atentie: este o frauda! Au dat aparenta de contract de lucrari ca sa fie sub limita de 900 mii lei, in realitate trebuia sa faca licitatie deoarece testul valorii banesti a componentei majoritare are rezultatul peste 270 mii lei si NU se putea pe achizitiei directa. Obiectul achizitiei sunt camere video (bunuri) cu montaj = nu este contract de lucrari, ci contract de furnizare bunuri. In consecinta limita era de 270 mii lei si nu de 900 mii lei.

    In aceste conditii achizitia devine neeligibila, PNRR le va refuza decontarea = prejudiciu de 120 mii lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here