Premierul britanic Theresa May va afla marţi dacă va trebuie să se supună voinţei Parlamentului în cazul declanşării procedurii de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie Reuters, potrivit agerpres.
Curtea Supremă va anunţa la ora 11.30 ora României dacă May poate folosi puterea executivă pentru a invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru a declanşa negocierile de doi pentru Brexit.
Citeşte şi: Irakul demarează ofensiva DECISIVĂ pentru eliberarea totală a oraşului Mosul
Criticii, sprijiniţi mai ales de guvernul scoţian, spun că principiile pe care se bazează constituţia nescrisă a Marii Britanii o obligă pe May să supună votului Parlamentului decizia de a invoca Articolul 50.
Înalta Curte de la Londra a decis că Parlamentul este factorul decident, însă guvernul a făcut apel la Curtea Supremă. Dacă May câştigă, negocierile pentru Brexit ar trebui să înceapă până la sfârşitul lui martie. Însă dacă pierde, va avea nevoie de sprijinul parlamentului pentru a duce mai departe procesul de ieşire din UE, ceea ce ar deschide uşa şi criticilor parlamentarilor.