Primul festival al baloanelor cu aer cald din Moldova. Cine e în spatele acestui eveniment și ce participanți au fost invitați

În luna mai, în apropiere de Iaşi, va avea loc un eveniment unic: un festival al baloanelor. În cele trei zile, cei curajoşi vor putea urca în spectaculoasele aparate, organizatorii anunţând că se vor putea face rezervări din timp.

 

Judeţul Iaşi va găzdui, între 6-8 mai, primul festival al baloanelor cu aer cald din Moldova. Evenimentul, numit Magia baloanelor, va avea loc în satul Războieni, comuna Ion Neculce.

 

Visul unei femei îndrăzneţe

Raluca Spinu, coordonatorul evenimentului, are această idee de foarte mult timp, fiind şi pasionată de acest fenomen. „Sunt pasionată de sporturile aeronautice în general: în liceu am făcut paraşutism, acum ceva ani am luat câteva lecţii de zbor cu avion uşor, tot citeam despre recordurile lui Richard Branson în cursele cu balonul cu aer cald. Însă flama s-a aprins anul trecut, în august, când naşul meu a fost într-o excursie cu motocicleta până în Turcia şi, bineînţeles, n-a ratat plimbarea cu balonul la Capadoccia, o zonă renumită pentru zborul cu balonul. Şi astfel, ideea a venit aproape firesc: dacă nu ajung eu la ele, să le aduc pe ele la mine.”

 

Panorama dintr-un balon cu aer cald este excepţională (Sursa foto: https://www.facebook.com/magiabaloanelor)

În viitor, posibil lângă oraşul Iaşi

Un asemenea festival, organizat pentru prima dată, poate deveni o adevărată povară, însă nu şi pentru Raluca Spinu. „Până acum greu nu a fost, a fost frumos, mult studiu, planuri şi idei pe hârtie. De acum devine complicat şi complex, pentru că sunt multe lucruri tehnice de rezolvat. Iniţial, când am vrut să facem în Iaşi, Primăria oraşului s-a arătat încântată; rămâne de văzut dacă îşi va păstra interesul şi după stabilirea locaţiei în afară Iaşului. Primăria Comunei Ion Neculce este dornică să găzduiască festivalul şi ne susţine în organizarea acestuia.”

 

Trei condiţii pentru succes

Dacă va avea sau nu succes acest festival? Raluca Spinu nu poate decât să spere că da: „Am primit mesaje pozitive şi ne inspiră dorinţa de implicare şi iniţiativă a oamenilor. Însă succesul festivalului, cred eu, depinde de trei factori principali: să participe cât mai multe baloane, să fie gratis pentru vizitatori şi să fie vreme favorabilă. Primii doi factori depind de partenerii pe care îi vom avea. Suntem în discuţii cu câteva companii, speram să găsim receptivitate şi interes în a-şi promova afacerea într-un mod inedit şi neconvenţional. Cât despre vreme, nu putem decât spera.”

 

Vor veni baloane din străinătate

Un singur eveniment de acest tip mai are loc în România, ajungând deja la a zecea ediţie. Are loc la Câmpul Cetăţii, lângă Sovata şi se numeşte Parada Baloanelor. „În România sunt în jur de 10 baloane, în Ungaria 150, iar în Germania peste 1.500. Diferenţa este şocantă. De aceea, realizarea festivalului este importantă pentru promovarea acestui sport în România. Va fi, desigur, nevoie să aducem şi baloane din străinătate”, mai spune Raluca Spinu.

Cel mai mare festival al baloanelor din Europa are loc anual la Bristol, în Marea Britanie, iar Lorraine Mondial Air Balloons este cel mai mare din lume. Cele mai multe evenimente de acest gen se desfăşoară în SUA. La Albuquerque, de exemplu, se adună anual peste 500 baloane, pe parcursul a 9 zile.

 

 Festivalul şi-a ales zilele trecute identitatea sub care va avea loc

Unul dintre cele mai sigure sporturi

După toate datele statistice şi rapoartele aeronautice, balonul s-a dovedit de departe cel mai sigur mijloc de zbor, fiindcă utilizează minimum de echipamente şi procese. Riscurile sunt doar din partea factorului uman, dacă nu este suficient de calificat, dacă nu a apreciat corect condiţiile meteo. În rest, nu e nici un pericol.

Chiar dacă rămâne fără combustibil, balonul poate ateriza în condiţii de siguranţă, deoarece se comportă ca o paraşută. “Baloanele sunt dirijabile doar pe verticală, pe orizontală zboară cu viteza şi în direcţia vântului. Aceasta este partea frumoasă: pluteşti ca o pană, iar locul unde vei ateriza, chiar dacă este estimat, va fi întotdeauna o surpriză. Cele mai bune momente sunt dimineaţa în zori şi seara, înainte de apus, atunci atmosfera este mai calmă şi condiţiile meteo favorabile”, a declarat Spinu.

 

Citește și Pariul Pentru Iași: Guggenheim va schimba soarta orașului

 

Detaliile spectacolului

Organizatorii vor anunţa curând costul şi data de la care se vor putea face rezervări pentru cei care vor dori să zboare. Alte detalii se pot obţine la adresa de e-mail magiabaloanelor@gmail. Se pare că vor avea loc zboruri “ancorate” şi “libere”, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here