Primarul virtual ratează proiectul C.A. Rosetti: betoane și maldăre de pământ în loc de zonă verde

@ Au trecut doi ani de când primarul Mihai Chirica emitea ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea zonei de agrement C.A. Rosetti, un proiect finanțat cu fonduri europene care presupunea amenajarea unei zone verzi de aproximativ 1,8 hectare @ Lucrările trebuiau să fie la final, dar s-au blocat, iar în loc de zonă verde, pe amplasamentul de pe C.A. Rosetti se găsesc doar maldăre de pământ și betoane @ La începrea lucrărilor, primarul Mihai Chirica se lăuda cu o simulare video a ceea ce urma să devină zona de agrement C.A. Rosetti @ Descrierea proiectului era la fel de bombastică: „facilităţi pentru recreere pe terenurile amenajate (zone speciale pentru practicarea sportului, locuri de joacă pentru copii), va fi funcţională o reţea de Wi-Fi cu acces public, vor fi instalate sisteme de supraveghere video, elemente de mobiler urban (bănci, coşuri de gunoi, toalete ecologice, suport de parcare pentru biciclete), vor fi făcute racordări la reţelele de utilitate publică, precum şi sisteme de irigaţii şi iluminat pentru spaţiile amenajate” @ Nimic din toate acestea nu se regăsește în realitate @ Pe amplasamentul din C.A. Rosetti au fost ridicate două clădiri mici din beton și a fost turnată platforma unei fântâni @ Primăria Iași refuză să răspundă de mai bine de o săptămână la întrebările formulate de 7IAȘI cu privire la proiect @ În același timp, constructorul, firma Con Ted Company, invocă o clauză de confidențialitate pentru a nu răspunde la întrebările legate de întârzierea lucrărilor @ Iașul nu reușește să asigure suprafața minima de 26 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, avertiza în urmă cu câteva luni Garda Națională de Mediu

Zona de agrement C.A. Rosetti  face parte din palmaresul de proiecte virtuale ale primarului Mihai Chirica, alături de săli de sport, spitale muzee și alte investiții imaginare.

În urmă cu doi ani, municipalitatea ieșeană anunța bombastic că „Iașul devine verde”, cu prilejul emiterii de către Mihai Chirica a ordinului pentru începerea lucrărilor de reabilitare a zonei de agreement C.A. Rosetti, un proiect cu finanțare europeană care prevedea amenanajarea a aproximativ 1,8 hectare de spațiu verde cu facilități modern pentru petrecerea timpului liber.

Cu o simulare video pe care a lansat-o în spațiul public, Mihai Chirica oferea și un scurt tur virtual al viitorului parc. De atunci au trecut doi ani, iar termenul stabilit pentru finalizarea lucrărilor, sfârșitul lunii iulie,  este imposibil de atins. În această vară, ieșenii ar fi trebuit să se plimbe, să practice sport ori să se relaxeze în zona de agrement C.A. Rosetti. Nu vor putea însă face acest lucru și se vor orienta către destinații din județele vecine.

Două clădiri mici din beton și o platformă

Borna de timp prevăzută în contractul semnat cu firma Con Ted Company SRL este imposibil de atins având în vedere stadiul actual al lucrărilor. Imaginile surpinse 7IAȘI pe șantierul din C.A. Rosetti arată că lucrările au înaintat într-un ritm lent.

Constructorul nu a reușit decât să ridice două clădiri mici, realizate integral din beton și să toarne platforma unei fântâni care ar trebui să marcheze perimetrul central al zonei de relaxare. În rest, șantierul este populat doar de maldăre de pământ și de câteva utilaje care nu funcționează. Ba mai mult, două dintre aceste utilaje sunt desfăcute, șantierul fiind folosit și ca bază de reparații de către constructor.

Aleile și zonele de odihnă din viitorul parc nici măcar nu au fost trasate, ceea ce face greu de imaginat că, la sfârșitul lunii iulie a acestui an, pe terenul din C.A Rosetti vom vedea familii de ieșeni practicând sport ori relaxându-se, așa cum promiteau șefii municipalității.

Primăria tace, constructorul invocă „clauza de confidențialitate”

7IAȘI a încercat să obțină explicații oficiale pentru întârzierea proiectului de la Primărie, dar și de la firma de construcții care a semnat în urmă cu mai bine de doi ani contractul pentru execuția lucrărilor.

Timp de mai bine de o săptămână, Primăria Iași nu a reușit să răspundă la întrebările 7IAȘI. Este o practică împământenită la nivelul municipalității, care de ani de zile refuză să furnizeze informații publice publicațiilor considerate ostile de către primarul Mihai Chirica.

7IAȘI l-a contactat și pe patronul firmei Con Ted Company, omul de afaceri Cornel Brânză, care a invocat însă o așa-zisă „clauză de confidențialitate” din contractul încheiat cu Primăria Iași.

„Am în contract un paragraf care prevede o clauză de confidențialitate și nu pot să ofer niciun fel de informații cu privire la lucrări. Aceiași clauză este prevăzută și în alt contract pe care îl derulez cu Primăria Iași, nu este vorba doar de cel ce privește zona C.A. Rosetti. În rest, vă doresc „succesuri”, la fel cum ne-a dorit și nouă fata lui Băsescu”, a declarat Cornel Brânză.

Delir virtual: spații verzi, zone pentru sport, realaxare, supraveghere video și wi-fi

Proiectul de reabilitare a zonei de agrement C.A. Rosetti se potrivea mănușă pentru Iași, un oraș care suferă din cauza lipsei de spații verzi, dar și din cauza poluării. De altfel, în urmă cu câteva luni, comisarii Gărzii Naționale de Mediu avertizau din nou că Iașul nu reușește să asigure populației suprafața minimă de spațiu verde, care este de 26 metri pătrați pe cap de locuitor.

Contractul semnat de Primăria Iași cu firma Con Ted Company SRL are o valoare de 6,1 milioane lei, preț care nu include TVA.

Potrivit unui comunicat emis în luna mai a anului 2020 de către Primăria Iași, proiectul prevedea demolarea clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare existente pe terenul respectiv şi care nu aparţin patrimoniului cultural naţional. „Vor fi modernizate căile de acces și amenajate alei pietonale, spaţii verzi (prin defrişarea vegetaţiei existente, modelarea terenului, plantarea cu plante perene şi gazonarea suprafeţelor, inclusiv plantare de arbori şi arbuşti).

De asemenea, vor fi create facilităţi pentru recreere pe terenurile amenajate (zone speciale pentru practicarea sportului, locuri de joacă pentru copii), va fi funcţională o reţea de Wi-Fi cu acces public, vor fi instalate sisteme de supraveghere video, elemente de mobiler urban (bănci, coşuri de gunoi, toalete ecologice, suport de parcare pentru biciclete), vor fi făcute racordări la reţelele de utilitate publică, precum şi sisteme de irigaţii şi iluminat pentru spaţiile amenajate”, anunțau oficialii Primăriei Iași în mai 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here