Primarul, după ce a semnat o autorizație scandaloasă: „Nici mie nu mi-ar conveni un service lângă casă”

Cum ar fi să-ți faci casa la care ai visat într-un loc liniștit și să te trezești că într-o bună zi un ”afacerist” primește autorizație să-și facă un service auto la numai trei metri de tine? @ Prin acest coșmar trece familia Căunii, care și-a făcut o casă în comuna Rediu, nu departe de municipiul Iași, lângă Grădinița Kiki @ Culmea, primarul comunei Rediu, Vasile Haidău, cel care a emis această autorizație scandaloasă, recunoaște faptul că lucrurile s-ar putea să nu fie în regulă @ „Adevărul că nici mie nu mi-ar conveni să-mi construiască cineva un service lângă casă”, a spus Vasile Haidău.

Haosul din Urbanism, fenomen care afectează grav viața cetățenilor, care a cuprins în ultimii ani municipiul, cu reguli care se încalcă peste noapte, cu blocuri care se ridică lângă case și spații de producție lângă clădiri rezidențiale, a început să contamineze și comunele din jur.

În comuna Rediu, o familie care și-a ridicat o casă lângă gradinița Kiki s-a trezit într-o zi din anul 2017, că un ”investitor” îi bate la poartă să-i anunțe că lângă casa lor va construi un service auto. Părea incredibil, deși ei știau că Planul Urbanistic General al comunei Rediu, prevede că în zona respectivă se pot construi numai locuințe individuale, case. Cu toate acestea, pe data de 13.05.2019, Primăria comunei Rediu emite autorizația de construire nr.66 privind  ”Construire service autop, birouri, anexe și imprejmuire” pe șoseaua Valea Rediului nr.257, beneficiarul fiind o anume Raluca Andreea Terchea. Asta în condițiile în care, încă din anul 2017, după ce un bărbat venise la ușa casei sale să-l anunțe că va face un service lângă casa sa, Vasile Căunii a notificat Primăria Rediu să nu autorizeze un asemenea obiectiv lângă locuința sa. Acesta a mai arătat că a solicitat Primăriei Rediu să-i pună la dispoziție Planul Urbanistic General și PUZ pentru zona respectivă dar nu a primit nici un răspuns.

„În anul 2017, am depus la Primăria comunei Rediu o petiție înregistrată cu Nr.1948/13.03.2017 în care am informat Primăria ca nu sunt de acord ca în vecinătatea proprietății mele să se autorizeze construcția unui service auto, vulcanizări, etc, deoarece nu are acordul meu ca vecin. Tot în petiție am cerut să mi se pună la dispoziție PUZ-ul și PUG-ul comunei pentru a putea contesta eventualele modificări. Nici până la aceasta dată nu mi s-a răspuns la petiție, nu am fost informat despre eventualele modificări contrar reglementarilor legale”, a spus Vasile Căunii.

Sesizări către instituțiile statului

Familia Căunii a sesizat cele mai multe dintre instituțiile statului, care au competență să intervină și să facă dreptate în această speță, iar după aceea se va adresa instanței pentru anualarea PUZ și a autorizației de construire. Prefectura județului Iași a primit zilele trecute o petiție de la familia Căunii. Instituția a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții și, în funcție de rezultatele controlului ce va fi efectuat de inspectori, ar putea să ceară în justiție anularea autorizației de construire și a Planului Urbanistic Zonal. În petiția depusă la Prefectură, Vasile Căunii a arătat că această investiție a fost autorizătă în mod nelegal și datorită faptului că nu i s-a cerut acordul său ca vecin conform Legii. Acest acord nu i-a fost cerut nici în faza consultării publice pentru noul PUZ. 12.

”Nu am fost consultat, nu am fost informat și nu mi s-au pus la dispoziție PUZ-ul, studiul de impact, HCL-ul care au stat la baza emiterii autorizației de construcție”, a arătat Vasile Căunii.

Zona va fi întens poluată

Cele mai mari motive de îngrijorare se referă la faptul că zona va fi poluată, fonic, chimic etc. Sub acest aspect, trebuie sa precizăm că Vasile Căunii este extrem de avizat să tragă un semnal de alarmă având în vedere că este cercetor în domeniu la Universitatea Gheorghe Asachi.

„Activitatea de service poluează cu noxe (praf, fum, gaze de eșapament, etc). Poluarea este şi de natura fonică prin zgomotul generat de mașini, scule, etc, acest lucru afectându-mi grav sănătatea și calitatea vieții mele și a familiei. Deoarece nu se poate racorda la rețeaua de canalizare există riscul deversării sau al infiltrării de uleiuri și alte substanțe chimice în pârâul care alimentează lacul de acumulare Rediu. Pentru informare pot să vӑ informez că un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă conform Green Report”, a arătat Vasile Căunii în solicitarea adresată prefectului.

Service-ul se construiește la o distanță mai mică de 3 metri de proprietatea familiei Căunii. Acest lucru afectează serios intimitatea și liniștea acestei familii care se teme și pentru faptul că substanțele chimice se vor infiltra și deversa pe proprietatea sa.

De asemenea, Vasile Căunii a arătat în petițiile adresate Prefecturii, Direcției de Sănătate Publică și Agenției de Protecție a Mediului că acest service nu  respectă prevederile Ordinului  119/2014 privind  normele de sănătate publică fiind mult prea aproape de case dar și de pârâul și Lacul Rediu,  arii naturale protejate. Vom reveni cu detalii în edițiile viitoare.

Primarul Haidău este uimit

Contactat telefonic de  jurnaliștii 7IAȘI, primarul Vasile Haidău a admis faptul că autorizarea acestui service nu pare să fie sută la sută în regulă și că funcționarii de la urbanism care au emis autorizația vor plăti în cazul în care se va dovedi că au greșit.

„Eu știu că sunt toate avizele de la instituții. Dacă s-a greșit, atunci cine a greșit să plătească. Dacă cei de la urbanism au greșit atunci trebuie să plătească. Adevărul este că nici mie nu mi-ar conveni să-mi construiască cineva un service auto lângă casă”, a spus Vasile Haidău.

Raluca Andreea Terchea, cea care are calitatea de beneficiar în autorizația de construire, a refuzat să comenteze.

Constantin MAZILU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here