Primaria vrea sa inceapa demolarile la Elytis Hospital. Constantinescu aduce picamere la patul bolnavilor

 

@ Dumitru Constantinescu, devenit celebru in Iasi odata cu „Scandalul Gradinita”, acum patron peste Elytis Hospital, a facut-o din nou de oaie @ Constantinescu a efectuat lucrari fara autorizatie la spitalul Elytis iar acum municipalitatea solicita demolarea

„Lupul isi schimba parul, dar naravul ba”, spune proverbul romanesc. Dumitru Constantinescu, devenit celebru la Iasi, in urma cu 15 ani odata cu izbucnirea „Scandalului Gradinita”, cand s-a constatat ca firmele sale au devalizat bugetele unitatilor de invatamant prin vanzarea la suprapret a unor bunuri, in special piese de mobilier, a „recidivat” recent cand s-a apucat sa execute la Spitalul Elytis o serie de lucrari fara autorizatie.

Ilegalitatea a fost constatata de Politia Locala Iasi care a si amendat de altfel simbolic firma Elytis Hospital Hope SRL cu suma 1.000 lei, in conditiile in care pentru abaterea constatata amenda putea ajunge pana la 100.000 lei. Serviciul de control urbanism din cadrul Politiei Locale a efectuat verificari la Elytis Hospital pe data de 28 februarie a.c, ocazie cu care s-a constatat ca au fost efectuate o serie de lucrari de constructii fara autorizatie de constuire.

Pe langa amenda minima aplicata, inspectorii municipalitatii au dispus desfiintarea constructiilor efectuate fara autorizatie. Este vorba despre ridicarea a „5 stalpi metalici cu catarg, sectiune circulara pe fundatie de beton, avand amplasate in partea superioara steaguri publicitare”, precum si despre amenajarea unor parcari si a unor rezervoare.

Legea prevede demolarea

Pentru ca firma care administreaza acest spital privat nu s-a conformat si nici nu a obtinut intrarea in legalitatea a lucrarilor efectuate fara autorizatie municipalitatea a fost nevoita sa se adreseze justitiei pentru a emite autorizatia de demolare. Asta deoarece aceasta obligatie este prevazuta chiar de Legea 50/1991 privind autorizarea lucrarilor in constructii.

„In cazul in care persoanele sanctionate contraventional au oprit executarea lucrarilor, dar nu s-au conformat in termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contraventiei, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) , organul care a aplicat sanctiunea va sesiza instantele judecatoresti pentru a dispune, dupa caz,incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatiei sau desfiintarea constructiilor realizate nelegal”, se arata in actul normativ mentionat mai sus.

Lucrari de demolare langa bolnavi in ultimul stadiu

In cazul in care instanta va admite cererea municipalitatii, Constantinescu sau primaria prin intermediul unui executor, vor trebui sa faca rost de niste picamere puternice pentru a demola structurile de beton executate nelegal. Aceste lucrari de dezafectare vor fi mai mult decat „confortabile” pentru niste bolnavi, aflati cei mai multi dintre ei in ultimul stadiu al bolii. Spunem asta deoarece spitalul Elytis are 152 de paturi din care 56 pentru sectia de paleatie, 14 pentru neonatologie, 14 pentru obstretica ginecologie, 24 pentru specialitati chirurgicale, 22 pentru medicina interna, 16  pentru cardiologie si 6 pentru terapie intensiva. Dumitru Constantinescu nu a putut fi contactat telefonic. De asemenea, jurnalistii 7IASI au sunat la spital solicitand sefilor spitalului sa transmita un punct de vedere. Pana la inchiderea editiei, raspunsul celor de la Elytis nu ne-a parvenit.

Imbogatit in Scandalul Gradinita

Poate ca nu ar fi deloc exagerat daca am spune ca Dumitru Constantinescu a dat lovitura din punct de vedere financiar in „Afacerea gradinita” devenit ulterior „Scandalul Gradinita” si astfel a reusit sa adune bani cat sa demarare construirea unui spital. Acest scandal a izbucnit in anul 2003, cand fostul primar Constantin Simirad a constatat ca firmele unor afaceristi  printre care si cea a lui Dumitru Constantinescu au devalizat bugetul local prin vanzarea la suprapret a unor bunuri, in special piese de mobilier catre gradinite si alte unitati de invatamant. Simirad a constatat ca ilegalitatile s-au facut cu complicitatea unor sefi din primarie printre care si Tamara Cudelcu, directoarea Directiei Economice a primariei. Ilegalitatile au fost confirmate de Curtea de Conturi care a estimat un prejudiciu de 3,5 miliarde lei vechi in 2003. Ilegalitatile s-au derulat in perioada 2001-2003. Practic, Directia Economica a Primariei, condusa de Tamara Cudelcu, a efectuat, in cursul anului 2001, plati directe catre furnizorii unitatilor de invatamant, in valoare de 24,9 miliarde lei. Astfel, a fost posibil ca unele unitati de invatamant sa faca achizitii de ­mi­liarde, la preturi mai mari decat pe piata libera, favorizand firme de casa ale Primariei, printre care s-a numarat si cea a lui Dumitru Constantinescu. Acesta a „operat” in aceasta afacere cu firma Elytis Top. De asemenea, inspectorii cu mai constatat ca Tamara Cudelcu a facilitat mai multe compensari, considerate de inspectorii financiari ca fiind ilegale, cu firmele aceluiasi Dumitru Constantinescu. Spre exemplu, s-a compensat suma de 32.704 dolari reprezentand prestari servicii la unitatile de invatamant ale Primariei facute de „Elytis Top” Iasi, cu rate datorate de „Elytis Top” Suceava, pentru un spatiu din Piata Unirii. Inspectorii Curtii de Conturi au sustinut ca nu se putea solicita aceasta compensare, deoarece la cele doua societati „Elytis” exista un singur admi­nistrator si actionar, respectiv persoana fizica Dumitru Constantinescu. In final Constantin Simirad a formulat o plangere penala si de atunci nu s-a mai auzit nimic.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here