Primăria lui Niță în slujba rechinilor imobiliari. Teren de milioane de euro ”suflat” cu acte false

@ Miza este reprezentată de un teren de 1,5 hectare aflat chiar lângă cartierul Vișoianu, la ieșirea din municipiul Iași, spre Ciurea, suprafață cu o valoare de piață care poate depăși 1 milion de euro @ Familia Constandache a stăpânit cu titlu de proprietate acest teren, timp de 20 ani, până anul trecut când primarul Niță i-a anunțat pe proprietari că terenul a ajuns la niște dezvoltatori imobiliari @ ”Au folosit acte false și ne-au luat terenul”, spun păgubiții

 

La Primăria Miroslava pot semna contracte de vânzare-cumpărare și morții dacă aceasta este dorința primarului Dan Niță. O familie de ieșeni, care a moștenit o suprafață de 1,5 hectare de teren, s-a trezit anul trecut că proprietatea îi este furată cu acte false și asta deoarece între timp valoarea de piață a terenului a crescut foarte mult putând să depășească 1 milion de euro. Terenul este situat la ieșirea din municipiul Iași spre Ciurea, lângă zona rezidențială de blocuri și case cunoscută sub denumirea de ”cartierul Vișoianu”, fiind însă pe teritoriul administrativ al comunei Miroslava. În baza titlului de proprietate 83.080/14.01.1993,  familia Costandache a stăpânit această suprafață timp de 22  de ani, până anul trecut când primarul Dan Niță i-a anunțat cu nonșalanță că terenul nu le mai aparține și că a ajuns la niște dezvoltatori imobiliari.

”Din anul 1993 și până în anul 2015 mă prezetam personal la casieria Primăriei Miroslava pentru a plăti impozit pe teren. Anul trecut, prin martie, Primăria Miroslava ne-a anunțat că terenul nu mai este al nostru, că mama mea a vândut în anul 2005 către Agroind Ciurea. Eu știam că nu avea cum să fie adevărat deoarece mama mea a decedat la începutul anului 2005. După aceea, mi-au arătat un așa-zis contract de vânzare-cumpărare, un fals care este datat după ce mama mea a murit. Îmi venea să cad jos când am auzit că am rămas fără teren. După aceea, am aflat că terenul nostru a ajuns la niște afaceriști care construiesc blocuri și case în comuna Miroslava”, a spus Caliopia Ciortescu, una dintre moștenitoarele Mariei Constandache, cea care a primit titlul de proprietate pentru teren în anul 1993.

GALERIE FOTO

Primăria combinațiilor imobiliare

 

Poate că nu ar mai trebui să ne șocheze faptul că la Primăria Miroslava terenurile oamenilor simpli ajung abuziv în proprietatea rechinilor imobiliari. Să nu uităm faptul că băiatul primarului Miroslavei, Bogdan Niță este cel mai mare dezvoltator din comună. Cum era și de așteptat, moștenitorii Mariei Costandache (9 la număr cu tot cu nepoți) s-au adresat Justiției pentru a-și apăra proprietatea. În aceste procese este chemată în instanță, Primăria Miroslava, care în loc să acționeze conform Legii, face jocurile dezvoltatorilor imobiliari și altor afaceriști care au tranzacționat suprafața furată de la familia Costandache cu acte false. Este vorba despre Gheorghe Ibănescu, patronul Agrimarvas, Cătălin Petronel Tudosă, unul dintre cei care construiesc case și blocuri în zonă, dar și despre un anume Arcadie Cazacu, un alt personaj care se ocupă de afaceri imobiliare, cu proprietăți aflate pe raza comunei Miroslava. O dovadă a faptului că primăria face jocul acestor dezvoltatori se referă la faptul că jurista comunei Miroslava se prezintă în instanță aducând argumente în favoarea dezvoltatorilor respectivi. Asta în condițiile în care Primăria Miroslava ar trebui să prezinte documente care să ducă la stabilirea adevărului. Această juristă este plătită din bani publici să apere interesul public și nu pe cel al unor dezvoltatori imobiliari.

”Inițial ne-au spus că mama ar fi vândut terenul deși noi știam că acest lucru nu este adevărat, că respectivul contract este un fals. Au văzut că nu ne pot convinge cu asta, au mers mai departe și au cerut în instanță anularea titlului de proprietate. Păi de ce mai este necesară anularea titlului de proprietate dacă terenul a fost vândut? Este clar că nu știu ce să mai facă pentru a justifica faptul că ne-au jefuit luându-ne abuziv, cu acte fale acest teren”, a spus Adela Costandache, o altă moștenitoare.

 

Contract semnat de o femeie decedată

 

Maria Costandache a murit în luna martie a anului 2005. Contractul de vânzare-cumpărare invocat de Primăria Miroslava, cel prin care  se susține că Maria Costandache ar fi înstrăinat terenul în timp ce trăia către Agroind Ciurea, nu are trecută o dată la care ar fi fost semnat sau cel puțin nu este lizibilă. Semnăturile sunt indescifrabile. Mai trebuie precizat că nu a fost încheiat în fața unui notar. Din alte documente depuse la dosarele aflate pe rolul instanțelor, reiese că acest contract ar fi fost semnat în iunie 2005 în condițiile în care Maria Costandache a murit în luna martie a aceluiași an. În alte documente se arată că ar fi fost înstrăinat în anul 1993 la câteva luni după ce a primit titlul de proprietate. Cu toate acestea, tot în anul 1993, Primăria Miroslava a deschis rol agricol Mariei Costandache, iar Agroind Ciurea nu s-a prezentat niciodată la Primăria Miroslava pentru a declara că este proprietarul suprafeței respective. După cum s-a precizat mai sus, în toți acești ani, impozitul pe suprafață a fost achitat de familia Costandache și nu de Agroind Ciurea.

 

Caracatița tranzacțiilor imobiliare

 

În încercarea de a arăta că terenul nu mai aparține familiei Costandache, jurista Primăriei Miroslava a prezentat o serie de contracte de vânzare-cumpărare în care apar numele afaceriștilor enumerați mai sus și anume familia Ibănescu de la Agrimarvas, Arcadie Cazacu și Cătălin Tudosă. Jurista Primăriei Miroslava susține în instanță că aceste contracte se referă la suprafața pentru care familia Costandache deține titlu de proprietate. Asta în condițiile în care pe nici unul dintre contractele respective nu este trecut că Agroind Ciurea a dobândit terenul prin cumpărare de la Maria Costandache. Astfel, într-un contract, care ar fi fost parafat la notara Stela Bădărău pe data de 18 iulie, se arată că Agroind Ciurea ar fi vândut prin lichidator către Agrimarvas SRL suprafața de 2,06 hectare la un preț de 44.000 euro. În anul 2015, în luna ianuarie, Agrimarvas ar fi vândut suprafața respectivă către Arcadie Cazacu la un preț de 200.000 lei cu tot cu TVA. Un an mai târziu, adică în martie 2016, Arcadie Cazacu a vândut terenul către Cătălin Petronel Tudosă la un preț de 500.000 euro.

 

Niță este iar nervos

 

Jurnaliștii săptămânalului 7 Est au încercat să obțină unele lămuriri de la Dan Niță, primarul Miroslavei. Când a auzit despre ce este vorba Niță s-a și enervat, spunând pe un ton ridicat că îl deranjăm.

”Sigur sunteți bine informat legat de situația acestui teren. M-ați sunat pe telefonul meu personal. M-ați deranjat. Lăsați-mă în pace!”, a spus Niță după care a închis telefonul.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here