La Primăria Dobrovăț mulți funcționari au fost condamnați sau sunt judecați în prezent în diferite dosare penale @ Astfel, zilele trecute a fost condamnat la Judecătorie inginerul de cadastru al Primăriei și în aceiași perioadă alți trei funcționari au fost trimiși în judecată pentru delapidare @ Asta în condițiile în care în anul 2015 și primarul Cătălin Martinuș a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție
Probleme serioase la Primăria Dobrovăț, unde un număr însemnat de funcționari sunt judecați pentru fapte penale, iar alții și-au primit deja sentința. Asta în condițiile în care în anul 2015 și primarul comunei Cătălin Martinuș a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție și așteaptă la rândul său o sentință. Astfel, în ultimele zile, un funcționar de la Primăria Dobrovăț a fost condamnat, iar alți trei au fost trimiși în judecată. În cazul acestora, procesul abia începe. Astfel, pe data de 6 ianuarie a.c, Judecătoria Iași l-a condamnat pe Ion Dima, funcționar în cadrul biroului de cadastru din Primăria Dobrovăț. Acesta a fost condamnat la o pedeapsă de 10 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals. Dima a falsificat documentele care au stat la baza emiterii unui titlu de proprietate. Aceste falsuri au făcut ca o femeie din comună, pe nume Rodica Trincă, să rămână fără teren. În cazul lui Ion Dima, sentința nu este definitivă.
Au delapidat 50.000 euro
Cu numai câteva zile înainte ca Dima să fie condamnat, alți trei funcționari din Primăria Dobrovăț au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare. Este vorba despre trei contabili și casieri și anume Gherghina Radu, Cezar Nicolau și Mihai Toma. În perioada 2011-2012, cei trei au delapidat 212.221 lei, iar furtul a fost descoperit de Curtea de Conturi în urma unui control efectuat în anul 2013. După aceea, cei trei au început să înapoieze o parte din bani, prin poprirea veniturilor. Până la finalizarea dosarului penal, Primăria Dobrovăț a reușit să recupereze 168.070 lei, rămânând o pagubă de 44.151 lei.
Primarul și secretara, acuzați de corupție
În anul 2015, primarul Cătălin Martinuș și secretara Consilului Local Dobrovăț, Gaby Pătlăgică dar și alți funcționari, aleși locali și cetățeni din comună precum Ionel Câșlaru, Aglaia Bănică, Ștefan Ursanu, au fost trimiși în judecată de DNA Iași pentru infracțiuni de corupție. Aceștia au fost trimiși în judecată deoarece au falsificat documente pentru a obține fonduri europene pentru întreținerea pășunii comunale. Faptele au fost săvârșite în perioada 2008-2009.
„În același scop, au fost depuse la APIA Iași și două contracte de comodat încheiate de inculpatul Martinuş Cătălin-Iulian cu președinții a două asociații de crescători de animale, prin care se atribuiau acestora, în folosință cu titlu gratuit, o suprafață de 322,40 hectare din pășunea comunei Dobrovăţ (teren aflat în domeniul privat al comunei Dobrovăţ, judeţul Iaşi), fără ca încheierea celor două documente să se fi întemeiat pe vreo hotărâre a Consiliului Local“, au precizat procurorii DNA.
Anchetatorii au mai arătat că Aglaia Bănică ar fi falsificat o hotărâre de Consiliu Local prin care a atestat darea în folosinţă a unor suprafeţe de teren. Prin darea în folosinţă a acelor bunuri, în mod gratuit, primarul Martinuş ar fi obţinut ilegal foloase necuvenite, susţine DNA. Mărtinuş era membru fondator al asociaţiilor.
„În realizarea acestui mecanism infracţional, inculpatul Martinuş Cătălin-Iulian a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi, care fie au falsificat şi pus la dispoziţia celorlalte persoane o serie de documente (inculpata Patlagică Gaby), fie au depus la APIA mai multe acte conţinând menţiuni nereale necesare obţinerii subvenţiilor (inculpatul Cîşlaru Ionel). Ajutorul acordat primarului comunei Dobrovăţ de către inculpatul Ursanu {tefan, în calitate de funcționar în cadrul Centrului Judeţean Iaşi al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a constat în primirea, de către acesta din urmă, a unor documente semnate de o altă persoană, alta decât fermierul titular al celor două cereri“, a mai arătat DNA.
Procurorii au dispus punerea sub sechestru a mai multor bunuri aflate în proprietatea lui Martinuș și a complicilor săi, până la concurența sumei de 149.000 de lei, pentru recuperarea prejudiciului.
Bianca CRISTEA